imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Hová tűnt a Macintosh?


36 éve pontosan ezen a napon Macintosh-ként indult, ám végül Mac lett belőle. Az Apple már rég nem használja az 1984-es modellel debütált teljes elnevezést, de néhány helyen azért még rá lehet bukkanni.

Az Apple 43 éves története során mindössze három, a szó szoros értelmében vett asztali számítógépcsaládot gyártott: az első a saját néven futó Apple I-II és III volt (1976-1990), a második a Steve Jobs lányáról elnevezett Lisa (1983-1986), a harmadik pedig a Macintosh (1984-). Ez utóbbi nevét egy gyümölcsről, méghozzá Kanada nemzeti almájáról (igen, nekik olyanjuk is van) kapta Jeff Raskintől, aki a masina fejlesztésének korai fázisa felett bábáskodott.

Macintosh Plus

Az ősbemutató óta eltelt 36 esztendő alatt a Macintoshok szinte mindenféle formában felbukkantak: a monolitszerű első szériát később a klasszikus PC-kre emlékeztető többrészes modellek követték (pl. a Macintosh II és a Quadra), majd 1991-ben megjelentek az első laptopok is a PowerBook 100 képében. A 90-es években a termékcsalád népszerűsége erősen megkopott, így az 1997-ben visszatérő Steve Jobs az új fejlesztésekkel felrázta a nevezéktant is.

Az első gép, amire csak a modernebb csengésű „Mac”-ként hivatkoztak az 1998-ban bemutatott iMac G3 volt. A névvel egy reklámszakember, Ken Segall állt elő, akinek későbbi magyarázata szerint a kis “i” valójában az internetre utalt. A különleges átlátszó házban érkező terméket egy évvel később a kagylóhéjra hajazó iBook G3 laptop követte, amit már szintén nem Macintoshként reklámoztak (a régi PowerBook-széria még Macintosh PowerBook volt). Az utolsó számítógép, amely még a teljes néven futott az 1999-ig gyártott PowerMacintosh G3 volt, amit a PowerMac G4 váltott.

Mindennek már húsz éve, a mai termékvonal pedig csupa Macből áll: Mac Mini, iMac, Macbook, Mac Pro. Ami persze nem jelenti, hogy ezek ne lennének Macintosh gépek, csak ennek hivatalosan nem sok nyoma van. Három helyen azonban még mindig felfedezhető a régivágású, teljes név.

A Macintosh 3 lelőhelye

Az első és legnyilvánvalóbb a rendszermeghajtók alapértelmezett címkéje a macOS-ben: Macintosh HD, ami nem a felbontásra, hanem a hard drive-ra utal (bocs). A Macintosh másik lelőhelye a Finderben van, a „Finder” legördülő listában a „Finder névjegye” menüpont alatt. Erre kattintva egy apró ablak ugrik fel, amely büszkén hirdeti: A Macintosh felhasználói élmény (eredetileg The Macintosh Desktop Experience).

A Jeff Raskin által 36 éve kiagyalt név harmadik hivatalos felbukkanási formája pedig az iMacek dobozán, a specifikációkat részletező matricán elhelyezett mondat: Macintosh. Think Different. Lehet azonban, hogy ez más Macek csomagolásán is megtalálható, a cikket olvasva mindenki leellenőrizheti a sajátját. Mind közül talán ez a legérdekesebb, hiszen nem csak a régi elnevezést, de a ma már szintén retrónak számító „Think different” szlogent is feleleveníti.

Kihagytunk valamit? Te örülnél, ha gyakrabban használnák a régi elnevezést?

Forrás: TidBITS

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!