imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Hozz létre varázslinkeket iMessage beszélgetésekhez és még sok máshoz!


Most megtanulhatod hogyan illeszthetsz alkalmazás specifikus linkeket, különböző e-mailekbe vagy dokumentumokba, melyek használatával akár beszélgetéseket is kezdeményezhetsz vagy csekkolhatsz egy adott kifejezést a szótárban. Elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de valójában egy nagyon könnyű trükkről van szó.

A legtöbb felhasználó szimplán csak beilleszti a web linkeket egyes dokumentumokba vagy e-mailekbe. A macOS rendszerében viszont van erre egy roppant egyszerű megoldás: egy laza jobb klikk, kattintás a “Link hozzáadása” opcióra és bepötyögöd a kívánt URL címet. Ezután ha bárki rákattint a linkre, pontosan arra a weboldalra fogja kalauzolni amit te előre specifikáltál. De azt tudtad, hogy a macOS rendszere az alkalmazás specifikus linkek beillesztését is lehetővé teszi?

Varázslinkek hozzáadása különböző alkalmazásokhoz

Mire is jók valójában az alkalmazás specifikus linkek? Például, olyan linkeket is beilleszthetsz az e-mailekbe, melyekre ha rákattintasz rögtön beszélgetést tudsz kezdeményezni bárkivel iMessage-en vagy akár FaceTime-on is. De az is opció, hogy olyan linkeket illesz be egy dokumentumba, melyekre ha rákattintasz rögtön egy szótár appba irányítanak át. Elég hasznos kis funkciónak hangzik, nemdebár?

Alkalmazás specifikus linkek létrehozása

Ha alkalmazás specifikus linket szeretnél létrehozni, könnyen megteheted bármelyik e-mail programban vagy szövegszerkeztőben (például Pagesben vagy TextEditben).

  1. Nyiss egy új e-mail ablakot vagy dokumentumot.
  2. Jelöld ki azt a szót vagy szöveget amit linkkel szeretnél ellátni.
  3. Jobb klikk majd katt a “Link hozzáadása” opcióra. Egyszerűbb megoldás: Command + K billentyűkombináció.
  4. Írd be a címet a cikk alján található lista alapján.

Nota bene: Pagesben többféle link közül is választhatsz – hacsak nem azt akarod, hogy a link segítségével egy új e-mailt tudj írni egy előre megadott címre, a különböző appok esetében a “Hivatkozás helye” mindig Weboldal legyen.

Nézzük a leghasznosabb linkeket, melyekkel a legnépszerűbb appokat hívhatod elő:

http:// – a leggyakoribb linktípus. Bármilyen webcím linkjét könnyedén megadhatod ha bepötyögöd az adott oldal nevét, a http://-t természetesen nem szabad kihagyni belőle. Például ha beírod, hogy http://imagazin.hu rögtön az oldalra fog irányítani.

mailto: – ezzel a linkkel új e-mailt írhatsz egy előre megadott címzettnek. Add meg a címzett e-mail címét (például mailto:person@example.com). Ha rákattintasz a linkre egy teljesen új e-mail ablak jelenik meg előtted, ahova az adott címzettet már előre beillesztette a rendszer. (Ha Pagesben akarsz mailto linket létrehozni, a “Hivatkozott hely” menünél válaszd ki az “E-mailt” a legördülő sávból.)

imessage:// – ezzel a linkkel bármikor kezdeményezhetsz új üzenetet az Üzenetek alkalmazásban. A kívánt kontakt telefonszámát vagy e-mail címét is beleírhatod a linkbe (például így: imessage://06307770000 vagy az e-mailes opcióval: imessage://person@icloud.com)

facetime:// – ezzel a linkkel FaceTime beszélgetéseket kezdeményezhetsz a FaceTime alkalmazásban. Ha egy adott személlyel kívánsz beszélgetést kezdeményezni, add meg a linkben a FaceTime fiókjához használt e-mail címét (Például: facetime://person@example.com). Természetesen Apple ID-t vagy telefonszámot is megadhatsz, ezeknél azonban figyelj oda, hiszen szóköz és szimbólum nem kerülhet a linkbe (ez ugyanúgy vonatkozik az iMessage-re is.

dict:// – ezzel a linkkel a Szótár alkalmazást tudod megnyitni, ráadásul már előre megadhatod melyik az a kifejezés amit csekkolni szeretnél. Például, a dict://apple link rögtön a Szótár appba irányít és a keresett kifejezéshez tartozó magyarázat is rögtön megjelenik, mintha csak a keresőbe írtad volna be.

vnc:// – ezzel a linkkel képernyőmegosztást kezdeményezhetsz bármilyen címet is adj meg. Ettől függetlenül a felhasználónak ugyanúgy rá kell kattintania “Kapcsolódás” gombra. Ha például a vnc://macbook linkre kattintanál, azzal a felhasználóval kezdeményezhetnél képernyőmegosztást, akinek a számítógépe macbook néven fut.

x-man-page:// – ezzel a linkkel egy adott parancsot tudsz megnyitni a Terminál ablakban. Például az x-main-page://sharing link használatával a rendszer előhívja neked a parancsot.

Extra tipp: ha az adott linket specifikáció nélkül szeretnéd létrehozni (tehát e-mail cím, telefonszám stb. megadása nélkül), csak az adott app fog megjelenni számodra (pl. imessage://, facetime:// stb.)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!