imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hülyeség az Apple Watch? Luxus? Megőrült az Apple?


A hétfői keynote óta, ahogyan az várható volt, az egész világsajtót ellepték az elemzések, melyeknek a lényege: az Apple-nek elment az esze. A vita főleg az Apple Watch árazása, és az új MacBook miatt pattant ki.

Szinte nem is volt olyan híroldal a neten, ami ne foglalkozott volna valamilyen formában az Apple Watch árakkal, vagy az új MacBookkal. Hány akármit tudnánk venni a 10 000 dolláros arany Apple Watch árából? Miért éri meg jobban egy Rolex, mint egy Apple Watch? Az Apple-nek elgurult a gyógyszere. Ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg cikkek szerte a neten, mert a legtöbben egész egyszerűen nem értik a lényeget. Az alábbiakban megpróbáljuk kicsit rendbe tenni a dolgokat.

Kezdjük azzal, hogy az Apple miért nem igazán magyarázta el miért is jó nekünk egyáltalán az okosóra. Laci szerint azért, mert még ők sem tudják, mire jó. Szerintem több oka is van. Egyrészt azt mégsem mondhatják, hogy azért jó, mert ha ott van az Apple Watch a csuklódon, akkor nem kell majd annyit használnod az iPhone-t, hiszen eddig azt sulykolta minden cég, hogy vegyél okostelefont, mert akkor majd milyen jó lesz neked, ott lesz a kezedben az egész internet, játékok, szórakozás, kommunikáció. Röviden: nyomkodd egész nap a telefonod, mert az jó neked. Tehát az Apple nem mondhatja, hogy vegyél okosórát, és akkor majd nyugodtabb lesz az életed, mert nem kell állandóan a mostanra tulajdonképp az életedet sokszor megkeserítő, stresszforrás telefonod előkapni, elég lesz rápillantani az órádra és könnyedén letudhatod a folyton érkező értesítéseket. Ennyi erővel mondhatnák azt is, hogy dobd ki a kukába a telefonod, és akkor nyugodt életed lesz. Ezt mondjuk egy profitorientált cég nyilván nem fogja mondani, nekik az a céljuk, hogy vegyél Mac-et, iPadet, iPhone-t, és még egy Apple Watch-ot is. Ezért inkább nem mondanak semmit, mutatnak pár alkalmazást, aztán reménykednek benne, hogy megveszik az emberek.

tim_cook

Sok értelme egyébként tényleg nincs egy okosórának. Az biztos, hogy lehet nélküle élni, de persze sokaknak igazán hasznos lehet. Ha engem például rá tud majd venni az Apple Watch, hogy többet mozogjak, már megérte. Vagy csak egy jó kiegészítő a ruházat mellé, aminek a tulajdonosa az okosfunkcióit is kihasználhatja. Személy szerint én leginkább azért szeretnék Apple Watch-ot a csuklómra, mert szép kiegészítő. Volt két analóg órám, nagyjából Apple Watch árkategóriában, de mindkettő tönkrement, egyértelmű, hogy egy Apple Watch lesz a következő órám. Szép, és okosfunkciói is vannak.

Fitneszfunkciók jelenleg az Apple Watch-ban.

 

Ezzel el is érkeztünk ahhoz a részhez, ami arról szól, hogy egyáltalán van-e értelme más órákkal összehasonlítani az Apple Watch-ot. A válasz nem egyszerű. Igen is, meg nem is. A többi okosórával össze lehet hasonlítani, ez egyértelmű. De vajon van-e értelme összevetni az analóg mechanikus órákkal? Sokan azt mondják, hogy az Apple Watch azért nem jó óra, mert egy Rolex nem avul el, az Apple Watch meg igen. Ez persze igaz is, csakhogy a Rolexen 10 évig maximum az időt nézegethetjük, míg az Apple watch számos plusz kényelmi funkciót is nyújt. Arról nem is beszélve, hogy egy Rolexet nem kapunk 349 dollárért, míg az Apple Watch induló ára ennyi, és ugyanazt tudja mint a 16 000 dolláros modell. Legalábbis funkciókban. Persze ezt meg is fordíthatjuk, és akkor nem biztos, hogy olyan jól hangzik, hogy a 16 000 dolláros Apple Watch semmivel nem tud többet, mint a 349 dolláros Apple Watch Sport modell. Leszámítva, hogy aranyból van. És nem nekünk készült…

Apple Watch Edition

Mennyi minden mást vehetsz egy arany Apple Watch árából? Rossz a kérdés. Értelmetlen. Kérdezhetnénk azt is, hogy mennyi mindent vehetsz egy 10 000 dolláros Breitling árából, vagy mi mindent vehetsz egy Ferrari árából? Teljesen értelmetlen szenzációhajhász cikkek ezek. Ha lenne 10 000 dollárom, biztosan nem Apple Watch-ra költeném, de nem is luxusórára. Kifizetném a lakáshitelem egy részét… Ezeket a luxustermékeket nem azok veszik akiknek 10 000 dollárjuk van a bankszámlájukon. Persze van olyan is, aki imádja a mechanikus órákat, és minden pénzét erre költi. Mint ahogyan olyan ember is van, aki megveszi a 6-os BMW-t, közben meg panelban lakik az anyukájával. De az Apple Watch Edition modellek nem ezeknek az embereknek készülnek, hanem azoknak, akiknek már van otthon 20 darab Rolex, Omega, Breitling, és melléjük gond nélkül vesznek majd egy arany Apple Watch Edition-t, az asszonynak meg egy Rose Gold Apple Watch-ot. Csak azért, mert megtehetik. Majd ezt fogja felvenni kocogáshoz, a munkához egy Omegát, színházba meg egy Patek Philippe órát.

Már tudjuk, hogy az Apple vezetősége nem is akart arany Apple Watch-ot gyártani. Jony Ive akarta. Igaza van. Miért ne? Az Apple beléphet a luxus piacra, és nagyjából 400 százalékos haszonnal kifoszthatja azokat, akiknek nem okoz gondot megvenni egy 5000 dolláros cípőt, vagy egy 10 000 dolláros táskát. Minket egyszerű átlagembereket ez nem kell, hogy érdekeljen, nekünk csak azt kell eldönteni, hogy szükségünk van-e Sport vagy normál Apple Watch-ra, és kibírja-e a pénztárcánk.

A Sport Apple Watch, és a sima Apple Watch árazása is nagy visszhangot váltott ki a világsajtóban. A Sport árára nem is érdemes szót vesztegetni, biztos, hogy rengeteg fogy majd a 349-399 dolláros áron. A normál Apple Watch ára jóval húzósabb, nyilván sokan sokkot kaptak a Link Bracelet szíjas óra árát meglátva. 999 dollár, Európában még drágább ha átszámoljuk. Rengeteg pénz egy óráért, csakhogy ha megnézzük a Link Bracelet szíj minőségét, és melléteszünk egy hasonló minőséget képviselő márkás óraszíjat, kiderül, hogy a Breitling hasonló óraszíja óra nélkül is többe kerül. A Link Bracelet szíj egyébként 8 óra kézimunkával készül, és 140 alkatrészből áll. Ennek megfelelően sokba is kerül, de ez is csak attól függ, hogy mihez képest nézzük az árát. Budapesti átlagfizetéshez, vagy egy Louis Vuitton táskához képest.

Handras Apple Watch

Nem nagyon akartam végkövetkeztetéseket levonni, inkább csak felsoroltam az internetet leginkább lázban tartó kérdésekre a lehetséges válaszokat, de a kérdést nyitva hagytam mindenhol. Majd az olvasó eldöntheti, hogy mi a véleménye.

Pár szó még a MacBook körül folyó sárdobálásról. A MacBook NEM luxus gép. Nem váltott le semmilyen modellt, nem léptek vissza vele semmihez képest, ahogy ezt tévesen írák sok helyen a magyar sajtóban is. Az Apple megalkotta a valaha volt legvékonyabb és legkönnyebb laptopját. Retina kijelzővel, SSD-vel, 8GB memóriával, és egy alacsony fogyasztású, a mindennapi feladatok elvégzésére alkalmas processzorral. A gép hazai ára miatt luxus kategóriába sorolták a gépet, pedig az Apple teljesen jól árazta be a gépet, csak közben az Apple árakat emelt itthon az erős dollár miatt. MacBook Air 13-as árban van, ez pedig az Apple egyik legnépszerűbb gépe. Csak egy port van a gépen? Akinek ez problémát jelent, az válasszon más Mac-et. Ilyen vékonyságú házba ez az egy port fért bele, az Apple pedig nem félt megint olyat lépni, amit egyébként évekkel ezelőtt megtett a legelső MacBook Air bemutatásával. Bevallom én sem vennék magamnak 12-es MacBookot, de különbözőek vagyunk, és biztos vagyok benne, hogy rengeteg embernek pont az új MacBook lesz a tökéletes választás. Akinek meg nem, az válasszon MacBook Airt, MacBook Prót, ezek továbbra is elérhetőek az Apple kínálatából. Akkor lehetne haragudni az Apple-re, ha mostantól nem lenne más gépük csak a 12-es MacBook. Az alábbi videót pedig nem lehet elégszer megnézni, egész egyszerűen egy mérnöki csodát láthatunk:

Jól látszik, hogy az Apple nem irányt vált. Nem lesz belőle luxus cég, csak nyit a luxus irányába is, de ezt az irányt egyelőre kizárólag az Apple Watch Edition képviseli. Az is jól látszik, hogy a legtöbb tech újságíró nem tud mit kezdeni az Apple Watch-csal, mert ők csak a funkciókat nézik, csak funkciókban tudnak gondolkodni. A divatot meg nem értik, mert a három éves szakadt, koptatott Levis 501 farmerben meg egy lyukas mariós pólóban koptatják a billentyűt. Meglátjuk, hogy a divat világa mennyire érti majd meg, és fogadja be az Apple-t.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!