imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iBeacon-hálózat az egészséges életmódért


Dobd el a Snickerst! – így kezdődik a Bloomberg érdekes cikke, melyben azt mutatják be, hogyan segít az amerikai Egészségügyi Minisztérium dolgozóinak egy okosan telepített iBeacon-hálózat abban, hogy munkájuk közben is szem előtt tarthassák az egészséges életmód fontosságát.

A bemutató egy képzelt – vagy talán valóban megtörtént – jelenettel indul: a minisztérium szigorú, brutalista betontömbjének legfelső emeletén egy ott dolgozó egy csokiautomatával szemez. Végül elhatározásra jut, a zsebéhez nyúl a tárcájáért, hogy hozzájusson a régóta vágyott napi cukor- és szénhidrátbevitelének egy részéhez. Ekkor azonban megrezzen a zsebében a telefonja, a kijelzőn pedig az alábbi üzenet fogadja:

Épp elég volt a Twinkiesből mára!

Hősünk egyike azon irodai dolgozóknak az amerikai Egészségügyi Minisztériumnál (a U.S. Department of Health and Human Servicesnél), akik megtapasztalhatják, mit hozhat a jövő irodája. A minisztérium ugyanis egy kísérletbe kezdett idén nyáron. A cél az volt, hogy megpróbálják egészséges életmódra ösztönözni a dolgozóikat a modern technológia eszköztárának felhasználásával.

A U.S. Department of Health and Human Services irodaháza Washington DC-ben. Kép forrása: Wikipedia.
A U.S. Department of Health and Human Services irodaháza Washington DC-ben. Kép forrása: Wikipedia.

Az Egészségügyi Minisztérium ugyanis mindenféle vezeték nélküli dobozkákat szórt szét az irodáknak helyt adó épületben. Ezek az eszközök, melyek az Apple szóhasználatában iBeacon néven ismertek, képesek vezeték nélkül adatokat továbbítani a közelben tartózkodó emberek okostelefonjaira. A telefonon található alkalmazás az iBeacon elhelyezkedése alapján értelmezi az adatot, és egy jótanács formájában mutatja meg a felhasználónak.

Ha például egy hosszú megbeszélés után állunk fel az asztaltól az egyik tárgyalóban, a telefon emlékeztethet rá, hogy válasszuk a hosszabb utat visszafelé a saját helyünkre. Ha már ötödszörre sétálunk el a vízgép mellett, szól, hogy talán ideje lenne megállni, és inni egy pohár vizet. Magától értetődőnek tűnik az is, hogy az amerikai kormányzatnak azon szerve foglalkozik ezzel a kérdéssel, mely az állampolgárok egészségéért is felel.

A cigarettásdoboz méretű (egyszerűen nem hagyhattam ki ezt a hasonlatot itt), Bluetooth-szal kommunikáló dobozok beszerzésének és a kísérlet elvégzésének ötlete Naganand Murty fejéből pattant ki, akinek hivatalos beosztása „házon belüli innovátor”. Ő tette fel a kérdést:

Mi lenne, ha mindig ott ülne a válladon egy őrangyal, aki segítene meghozni a helyes döntéseket?

Világszerte sok cég próbálja az alkalmazottakat az egészséges életmód irányába terelgetni munkaidőn belül és kívül is – noha a legtöbbük kevésbé „tolakodó” módszerekkel. Ezek a programok megelőző, illetve egészségmegőrző célokat szolgálnak, rendszeres orvosi vizsgálatokkal és tanácsadásokkal. Népszerűségük az utóbbi időben erőteljesen fokozódik az Egyesült Államokban, hála a megnövekedett egészségügyi költségeknek.

A BP olajipari óriáscég több más céggel egyetemben arra kérte meg a közelmúltban a dolgozóit, hogy hordjanak fitneszkarpántokat. A magas fokú aktivitásért pedig különféle jutalmakban részesülnek – melyek a leggyakrabban a biztosítási díjak csökkenésében öltenek kézzel fogható formát. Ez persze egyáltalán nem véletlen: az egészséges dolgozó anyagi szempontból is jobb a cégeknek, hiszen kevesebbet esik ki a munkából és kevesebbet kell költeni a biztosítására. Ezen kívül valószínűleg a közérzete és ezáltal a produktivitása is javul.

A BP egyik spanyol olajfinomítója. Kép forrása: BP.
A BP egyik spanyol olajfinomítója. Kép forrása: BP.

Azt azért elviseli a legtöbb dolgozó, hogy egy évben egyszer el kell menni orvoshoz. Sok helyen azonban valószínűleg ellenállásba ütközne a menedzsment, ha a kantinban a pörköltöstálcát megközelítve mindenkinek eszeveszetten csipogni kezdene a telefonja. Ettől függetlenül a szóban forgó Egészségügyi Minisztérium a rendszer kiterjesztésén dolgozik, például azon, hogy az iBeacon-ök a liftek helyett a legközelebbi lépcsőhöz terelgessék az ott dolgozókat. Murty szerint a rendszer hatákonyáságnak kulcsa a folyamatos finomhangolás és frissítés:

A rendszernek folyamatosan időszerűnek és személyre szabottnak kell maradnia. A legtöbbünk egész életét zombi-módban éli le. Azt sem tudjuk, pontosan hány kávét iszunk egy nap.

Az iBeacon-technológia egyelőre nem terjedt el különösebben, pedig nagyszerű lehetőségeket rejt magában például az olyan helyeken – tipikusan épületek belsejében –, ahol pontos helymeghatározásra van szükség, de más technológia nem jöhet szóba. Egy ilyen iBeacon maga nem gyűjt adatokat, csak úgymond szórja bele őket a nagyvilágba, ezért adatvédelmi szempontból is megfelelőek. Persze az okostelefonunkon futó alkalmazás az engedélyünkkel küldhet egy szerverre interneten keresztül bizonyos adatokat egy iBeacon hatására.

Az iBeacon-technológiát az Apple és más bolthálózatok egyelőre főleg arra használják, hogy a vásárlóknak bővebb információkat nyújtsanak egy-egy termékről, illetve segítsenek bizonyos árukat megtalálni egy üzleten belül. Továbbá például kuponokat és egyéb akciókat továbbítanak az okostelefonunkra, ha a bolton belül egy konkrét helyen tartózkodunk. Ezen kívül múzeumok is kísérleteznek a technológiával, a tárlatokon látható tárgyak és műalkotások bővebb leírását nézhetjük meg a telefonunkon az iBeaconök segítségével.

Az iBeaconök lehetséges felhasználása üzletekben. Kép forrása: Estimote.
Az iBeaconök lehetséges felhasználása üzletekben. Kép forrása: Estimote.

A világ legnagyobb üzemanyagtöltő-gyártó cége, a Gilbarco Veeder-Root olyan szoftvert fejleszt, mely segítségével egy alkalmazáson keresztül választhatjuk ki a megfelelő üzemanyagot és fizethetjük ki azt, ha behajtunk egy benzinkútra. A Chicago Transport Authority (a „chicagói BKK”) pedig arra használja az iBeaconöket, hogy a pozíciójuknak megfelelő releváns információkkal tájékoztassa az utazóközönséget. A minisztériumban található, Murty által kiötlött rendszerhez tartozik továbbá egy toplista is, ahol a dolgozók láthatják, ki a legegészségesebb az irodában, ezzel is további ösztönzést kapva.

Az iBeacon-technológia tehát rengeteg lehetőséget rejt magában, noha egyelőre meglehetősen lassan terjeszkedik. Te hasznosnak találnál egy hasonló rendszert a munkahelyeden? Van esetleg más ötleted, ahol szerinted praktikus lenne iBeaconöket használni?

Forrás: Bloomberg via The Verge. Borítókép: Bloomberg.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!