imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

IBM: olcsóbb a Mac, mint a PC


Az IBM-re mindenki úgy emlékszik, mint a cég aki összerakta azt a PC-t, ami mindenki gyermekkorát meghatározta. Ennek ellenére, mára felhagytak a személyi számítógépek fejlesztésével. Olyannyira, hogy az egykori ősellenség lett az Apple legnagyobb felhasználója.

Az IBM eredetileg hardver- és szoftvergyártással is foglalkozott, illetve mindig is óriási hatást gyakorolt az informatikára. Egykoron a Microsofttal összeölelkezve az IBM volt az iparág királya. Emiatt az Apple-nek komoly anyagi gondjai is akadtak, hiszen teljesen kinyírta a cupertinóiak piacát. Nem véletlen, hogy Steve Jobs szívből gyűlölte az IBM-et. Mivel részben nekik köszönhetően bocsátották el a cégtől, minekután a Macintosh vonal akkor még óriási bukás volt.

Steve és az iMac

Az idő kerekével, és Jobs visszatértével a 2000-es évek első felében az IBM személyi számítógépekkel foglalkozó üzletága halványulni kezdett. A Mac-ek térnyerése az átlag és üzleti felhasználók körében egyaránt, végleg kicsinálta azt. Nem is sokat szórakozott az IBM, még éppen időben eladta az akkori PC-s brandjeit.

Jól is tették, hiszen nem buktak nagyot, a vállalati ágazatban viszont megtartották vezető szerepüket . Az idei első negyedévben a cég 18,7 milliárd dollár nyereséget könyvelhetett el. Manapság főleg a szervereiről ismerhetjük a vállalatot, amihez kiváló supportot biztosítanak, és Magyarországon is elérhető.

IBM szerverek

Így, hogy már nincsenek saját számítógépek adott a kérdés, hogy mégis min dolgoznak? PC-n? Mac-en? Logikusnak tűnne, hogy a régi szép idők emlékére megtartották Windows-os identitásukat, de nem. Az IBM munkatársainak 73% százaléka Mac-en szereti elvégezni munkáját. Egy részük már meg is kapta az ehhez szükséges gépeket, és a cég folyamatosan cseréli le a többi dolgozó munkaeszközeit is, igény szerint. Körülbelül 1300-at állítanak csatasorba hetente.

A cég egy igen mókás alelnöke, Fletcher Previn nem rég hosszan kifejtette, hogy miért marha jó az IBM-nek az átállás. Természetesen minden cég szeret nagy profitot termelni, és minél kevesebből kihozni a fejlesztés költségeit. Ehhez pedig elengedhetetlen a dolgozók számítógépeinek alacsony karbantartási igénye, és rendkívül fontos a folyamatos, zavartalan munkavégzés is.

Fletcher Pervin prezentál

Az IBM Keynote-on Previn a következő fontos kérdést vetette fel és elég gyorsan le is zárta.

De ez nem drága, és terheli agyon az IT-s kollégákat? Nem.

Az IBM szerint rengeteget spórolnak a Mac-es beruházásokkal, mivel sokkal kevesebb alkalommal hibásodnak meg a gépek, és szoftveres gondok is csak elvétve adódnak. Érdekes adat, hogy a PC-s kollégák 30%, míg a Mac-esek csak 5%-os gyakorisággal fordulnak a körülbelül 50 fős IT csapathoz.

Mac vs PC
kimutatások
Ennyit számít az IBM-nek, hogy milyen eszközön dolgoznak a munkavállalói.

Azt látjuk, hogy drasztikusan kevesebb asszisztencia szükséges. A kérdés már csak az, hogy miért. A vállalat álláspontja szerint hiába drágábbak az új gépek, sokat spórolnak a víruskereső szoftverek elhagyásán, és a macOS remek optimalizáltságán. Az Apple-termékek legnagyobb előnye mindig is az egymással jól összehangolt hardver és szoftver volt. Vonatkozik ez az iPhone-ra is, nem csoda hát, hogy az IBM-esek 70%-a iPhone user is egyben.

Nem az IBM az első óriásvállalat, aki részben, vagy egészben áttért az Apple-számítógépek használatára. Egy példa a sok közül: A hálózati eszközök királyának számító Cisco System-nél, még 2009-ben vették az irányelvek közé a “bring your own device” szlogent. A munkavállalóik maguk vásárolhatják össze a munkájukhoz szükséges eszközöket, a cég fizeti ki. A vállalat szerint gördülékenyebben megy ettől a munka. Mondanunk sem kell, hogy a Cisco-nál elég nagy arányban választottak az Apple termékpaláttájáról.

Steve Jobs és az Apple komputerek jövője

Lehetséges, hogy ezzel Steve Jobs nyert, és elérte, hogy az ő általa megálmodott számítógépeket szeretik a felhasználói a legjobban? Az biztos, hogy ha már az IBM is kezd átpártolni a macOS alapú gépekhez, az erősen intő jel a PC gyártókra nézve. Ahhoz, hogy megállítsák ezt a folyamatot bele kell húzniuk.

Forrás: The Wall Street Journal és Business Insider

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!