imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Fogy az iCloud tárhely? – Itt a megoldás


Az Apple az iCloud megjelenésével minden felhasználónak biztosított 5 GB tárhelyet ingyen, ezen felül viszont sajnos minden egyes byte-ért fizetnünk kell. A probléma, hogy az iOS eszközök mentései igencsak eszik a tárhelyet. Éppen ezért érdemes takarékoskodni, hogy biztosan ne fussunk ki az 5 GB-ból. Most megosztunk veletek egy hasznos módszert, amivel viszonylag sok tárhelyet lehet megspórolni.

Az iCloud, az Apple felhő alapú tárhelyszoláltatása, ami tárolja az iOS és az OS X-ben tárolt adatainkat. Amikor be van állítva egy eszközön, akkor Wi-fi hálózatra csatlakozva, az iPhone-unk, vagy iPadünk elkezdi a biztonsági mentést feltölteni a felhőbe. Tehát, ha bármi történne az egyik eszközünkkel, csak a felhasználónkra és Wi-fire van szükségünk a visszaállításhoz. Itt viszont csak a legfontosabb adataink vannak tárolva: a vásárlási előzmények, az alkalmazás adatok, a főképernyő adatai az ikonok elrendezésével, az üzenetek alkalmazás tartalma és az eszközbeállítások. A probléma csak annyi, hogy ha több eszköze is van az embernek, akkor az 5 GB-t nagyon kevés.

ps1

Menjünk a Beállításokon belül az iCloud menübe. A Tárolóhely lehetőséget választva megnézhetjük, hogy mekkora tárhely elérhető, illetve, hogy mennyi a maximum tárhelyünk. Ha szükségesnek érzi az ember, akkor itt lehet további csomagokat vásárolni. Ezért a plusz szolgáltatásért havonta kell fizetni, egy nem is olyan nagy összeget. Haladjunk tovább a Tárhely kezelése menübe, ahol láthatjuk a ténylegesen a felhőt használó adatokat.

ps2

Az iCloud fotó könyvtár nálam 3.0 GB-ot foglalt, egyből ki is töröltem az összes olyan képet, ami kétszer van meg, vagy fölösleges. Sajnos ezt csak a fotók alkalmazásban tudjuk megtenni, külön menü nincs rá. Ez nálam nem sokat takarított meg, csak olyan 100-200 MB körüli adatot sikerült kigyomlálni. Mint az a képeken is látszik nekem két iPhone mentése van beállítva. Mivel az egyiket csak ritka helyzetekben használom és tényleges adatok nincsenek rajta, nyugodt szívvel kapcsoltam ki és töröltem a mentést. Ezzel olyan 400-500 MB-t lehet spórolni, de az én esetemben azért mutat kevesebbet, mert nem fejezte be a mentést az iPhone. A Dokumentumok és Adatok részből is töröljünk minden olyat, ami nem fontos. Ehhez menjünk az alkalmazásra, koppintsunk a Szerkesztésre, majd az Összes törlése, vagy elemek egyenkénti törlésével fejezzük be a műveletet.

ps3

Ha egy iOS biztonsági mentésbe bemegyünk, akkor ott láthatjuk, hogy milyen adatokat állítana vissza a készülék. Ezek nagy része olyan, hogy az alkalmazás magától visszatölti első megnyitáskor (pl. Skype vagy Chrome) tehát teljesen fölösleges a mentésben is tárolni az adatokat. Ha kikapcsoljuk a nem szükséges alkalmazásokat, akkor egy megerősítés után törli az összes adatot a felhőből. Eddig 300 MB-nál járok, de normál esetben olyan 700 lenne, ami azért már szép eredmény.

ps4

Ha mindennel készek vagyunk érdemes törölni az összes eszközünk mentését is, majd egy teljesen újat csinálni, nálam ez egy eszköznél plusz 100 MB spórolást jelentett.

ps5

 

Ha mindent megcsináltunk, akkor jó esetben akár 1 GB adattól is megszabadulhattunk, ami sokat jelenthet, ha esetleg még egy eszköz mentését szeretnénk az iCloud felhőben tárolni, csak hozzá elég hely.

Ha mindezzel nem akartok foglalkozni, akkor szánjátok rá azt a havi 4 eurót (két sör ára), és vásároljatok 200 GB tárhelyet. :) – Handras

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!