imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

IDC: 5 év után először növekedett a PC ipar


Az IDC piackutató cég szerint 5 év után először sikerült növekednie a PC iparnak 2017 első negyedévében. Lássuk, mennyi az annyi, és mi állhat a növekedés hátterében.

Azzal még a témában kevésbé jártas olvasóinkat sem nagyon tudjuk meglepni, hogy a személyi számítógépek súlyos mélyponton vannak, amióta mindenki számára elérhetővé váltak az okostelefonok és tabletek. Ezek az eszközök a hétköznapi felhasználók számára szinte minden igényt képesek kielégíteni. Míg egykoron a Macintosh gépek számítottak az Apple legfőbb bevételi forrásának, majd később az iPodok, addig mára az iPhone-ok termelik a legtöbb pénzt. A tendenciák, akár webfejlesztésről, akár alkalmazásfejlesztésről legyen szó, a “mobile first” irányelvek szerint alakulnak, hiszen a telefonunkon keresztül használjuk legtöbbet a közösségi médiát, itt böngészünk a legtöbbet, és adottságaiból adódóan ez az elsődleges tartalomfogyasztási eszközünk.

7065882a71db02ee02fc091308df637f

Persze emellett ott van az a nem is olyan csekély réteg, akiknek az igényeit nem képesek kielégíteni a mobilprocesszorok és grafikus gyorsítók jelenlegi tudása, ők többnyire a másik oldalon helyezkednek el, akik a tartalmakat kreálják. Legyen szó játékfejlesztésről, alkalmazásfejlesztésről, zenei és videós produkciókról, esetleg filmekről, óriási a cégek és az egyéni tartalmat gyártók igénye továbbra is a professzionális hardverekre. Ezt kiegészíti a néhány éve elindult virtuális valóság őrület, ami hozzáteszi a magáét a játékosok közössége felől. Ehhez szintúgy szükség van a lehető legjobb számítási teljesítménnyel rendelkező számítógépekre. Nemrégiben valahol ezeket a tényezőket az Apple is felülvizsgálta, és belátta, hogy nem mehetnek el szó nélkül ezen felhasználói réteg mellett.

Az IDC jelentéséből az derül ki, hogy 2017 első negyedévében 60,3 millió PC-t értékesítettek, amibe természetesen beletartoznak a Macintoshok is. Itt jelenleg a PC-re eredeti értelmében kell gondolni. Ez 0,6%-os növekedést jelent az egy éves ciklust tekintve, ami csekélynek tűnhet, ám annál nagyobb siker. Eredetileg 1,8%-os csökkenésre számítottak az elemzők; ha ezt vesszük alapul, a növekedés már kisebbfajta csodának minősül. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy 5 éve nem mutatott növekedést a PC ipar. Az IDC úgy gondolja, hogy nem egészen arról van szó, hogy a fogyasztók számára jelentéktelenné váltak volna a notebookok és asztali számítógépek, inkább arról, hogy jelentősen kitolódott az a ciklus, amikor a vásárlók elkezdik lecserélni régi gépeiket. Szerintük ez állhat a növekedés hátterében, a jelen adatok pedig a ciklus elejét jelzik, tehát további növekedésre lehet majd számítani az év további pénzügyi negyedéveiben.

landscape-1482186874-best-laptops-2016

A felhasználók többnyire azt késleltették, hogy új PC-t vásároljanak, ahelyett, hogy teljesen felhagytak volna a használatával. A kereskedelmi piacon jelenleg egy lecserélődési ciklus kezdődik, aminek további növekedést kellene eredményeznie az előrejelzés szerint. A fogyasztó igények továbbra is fennállnak, jóllehet mind a PC-gaming szegmens növekedése, mind a tabletek és okostelefonok növevekedének szétoszlása a stabilizáció felé fogja terelni a fogyasztói piacot.

A gyártóktól elcsípett információk is az IDC kimutatását erősítik meg, ugyanakkor a Gartner szerint egészen más helyzet áll fenn. Az IDC úgy véli, hogy a vizsgált időszak egy évnyi távlatában a HP-nak sikerült a legjelentősebb növekedést elérnie, ezzel pedig 2013 után sikerült ismét az első helyen végezni. Ők 13,1%-os növekedést értek el, a Lenovo a második helyen 1,7%-ot nőtt, majd őket követi a Dell a harmadik helyen 6,2%-kal. Szokásos negyedik helyén az Apple áll, 4,1%-os növekedéssel, a top 5-ös listát pedig az Acer zárja 2,9%-os gyarapodással.

A Gartner adatai szerint korántsem olyan rózsás a helyzet, mint amit az IDC tudni vél. Ők 2,4%-os csökkenést mértek ugyanezen pénzügyi negyedév egy éves változását tekintve. Ez a különbözet vélhetően a Chromebooknak tulajdonítható, az IDC felmérése során ezt is belevette az összképbe, míg a Gartner nem. Sőt, előbbi tavalyi kimutatásából az is kiderül, hogy a ChromeOS eszközök megelőzték a Macintosh-t.

Apple-iMac-Mock-Up-Photoshop-PSD-Freebie-1200x800

Úgy látszik, épp idejében érkeznek majd az Apple felújított, újragondolt pro kategóriás számítógépei. Míg az új Mac Pro és Apple monitor jövőre, addig az új iMac valamikor ősszel fog megérkezni. Phil Schiller a bejelentés kapcsán azt is hozzátette, hogy nem várt, 20%-os növekedést hozott a 2016-os MacBook Pro piacra dobása.

Ahogy nyilvánvalóan tudjátok, nagyobb mértékben frissítettük a MacBook Pro termékvonalunkat. Nagyon jól mennek ezek a termékek. A vásárlók kifejezetten imádják, nagyon sok vásárlónk vesz ilyen gépet. Óriási számok, ahogy mondtam, 20%-os növekedést értünk el az előző évhez képest. Nagyon büszkék vagyunk ezekre a termékekre. Ezáltal olyan visszacsatolást kaptunk, ami azt mutatja, hogy érdemes még jobbá tennünk őket.

Kíváncsian várjuk, milyen bejelentések érkeznek az Apple-től a pro vonalon.

Forrás: 9to5mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!