imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ideiglenesen bezár a leghíresebb Apple Store


Ha azt mondjuk Apple Store, a legtöbb embernek valószínűleg a New York-i Fifth Avenue-n található ikonikus üvegkocka jut eszébe elsőként. A General Motors Building előtt, illetve alatt található Apple-üzlet az egyetlen, mely az év 365 napján, éjjel-nappal folyamatosan nyitva van.

A 2006-ban megnyílt Apple Store-t csak vészhelyzetekben, illetve új termékek bemutatásakor szokták bezárni néhány órára. Hamarosan azonban egyelőre határozatlan időre bezárja a kaput – persze nem azért, mert nem hozza a számokat, hanem mert elérkezett az idő egy kis felújításra. Utoljára egyébként 2011-ben nyúltak hozzá, akkor cserélték le a 9,75 méter élhosszúságú kocka üvegtábláit nagyobbakra. Előtte ugyanis 90 táblából állt a szerkezet, ezt cserélték 15(!) darabra. A hatalmas üvegtáblák összesen 6,7 millió dollárjába (majdnem 2 milliárd Ft) kerültek az Apple-nek. Ehhez kapcsolódó sztori, hogy tavaly januárban egy hómunkás véletlenül nekiment egy hófúvóval az egyik üvegnek, ami bepókhálósodott. Nem lettünk volna a helyében szegénynek, amikor megtudta, hogy az okozott kár 450 ezer dollár.

A pórul járt üvegtábla tavaly januárban. | Kép forrása: 9to5Mac
A pórul járt üvegtábla tavaly januárban. | Kép forrása: 9to5Mac

Kanyarodjunk azonban vissza a jelenbe. Arról egyelőre nem tudni részleteket, hogy pontosan mikor és milyen felújítást eszközölnek az Ötödik sugárúton lévő boltban – Steve Jobs például szerette volna, ha a kocka mindössze 5 üvegtáblából állna. Viszont a munkálatok idejére sem kell messzire mennünk ha Apple-termékekre vágyunk: ideiglenesen a gyakorlatilag a szomszédban található FAO Schwarz játékbolt helyére költöznek – akik egyébként azért hagyják el a helyüket július 15-ig, mert nem tudják kitermelni az utóbbi időben megnövekedett bérleti díjat. Az értesülések arról nem szólnak, hogy vajon az átmeneti helyen is az eredeti üzlet folyamatos nyitva tartása lesz-e érvényben.

A Fifth Avenue Apple Store belső üveg csigalépcsője. | Kép forrása: The Graceful Image
A Fifth Avenue Apple Store belső üveg csigalépcsője. | Kép forrása: Zef Steinhardt / The Graceful Image

Mint ahogy azt sem tudni, hogy miben nyilvánul meg pontosan a felújítás. Az Apple egyébként összesen 20 üzletet tervez felújítani vagy új helyre költöztetni az Egyesült Államokban – a legtöbbet azért, mivel kinőtték a jelenlegi helyüket a jelentősen megnövekedett forgalomnak köszönhetően. A Fifth Avenue Apple Store még az iPhone bemutatása előtt épült, azóta pedig jó pár új termékkategória jelent meg, vagyis teljesen érthető az átalakítás. Sajnos nem találtunk pontos alaprajzot a helyszínről, így az nem derül ki, tudják-e bővíteni a híres Store alapterületét.

A jelenlegi üvegkocka a General Motors Building előtt | Kép forrása: Insider Monkey
A jelenlegi üvegkocka a General Motors Building előtt | Kép forrása: Insider Monkey

Holnap egyébként megnyitja a kapuit New York hetedik Apple Store-ja. Az Upper East Side üzlet a Madison Avenue 940-ben lesz, és egy régi banképületet alakítottak át erre a célra. Az Apple üzletei híresek arról, hogy tervezésükkor figyelembe veszik a helyszínek adottságait, így az új bolt egészen különleges élményt ígér, hiszen az építkezés során a korabeli fotók alapján rekonstruálták a belső teret, így például az eredeti csillárokat. A pincében pedig egy igazi páncélterem is található, ahol tárgyalókat és VIP-szobát alakítanak ki. A helyszínről egy fotósorozatot is készítettek a weboldalukra.

A holnap nyitó Upper East Side Apple Store. | Kép forrása: Grand Fork News
A holnap nyitó Upper East Side Apple Store. | Kép forrása: Grand Fork News

Forrás: AP via AppleInsider. Borítókép: Eliott / My NYC Adventure.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!