imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Idén az Intel lesz a fő beszállító, de a Qualcommtól sem szabadulunk


Hiába gyilkolja már egy ideje egymást az Apple és a Qualcomm egy elég csúnya bírósági perben, úgy tűnik, az üzleti kapcsolat nem szakadt meg teljesen. Mindeközben az Intel bonthatja a pezsgőt.

Az Apple és a Qualcomm elég csúnyán összeveszett bő egy évvel ezelőtt. Az ügy ott kezdődött, hogy Cuperitino 1 milliárd dolláros pert akasztott kereskedelmi partnere nyakába, amiért állításuk szerint az tisztességtelen, versenyellenes módszerekkel kényszerítette magát (pontosabban LTE chipjeit) a vállalatra.

Mondanom sem kell, a gyártó nem így gondolta a történetet és egy röpke 134 oldalas keresettel visszaperelte az Apple-t. Mi több, kicsivel később egyenesen importtilalmat követeltek az iPhone-okra. Nem szép sztori, ehhez képest még egy Samsung vs. Apple perek is baráti sörözésnek tűnhetnek. Pontosan nem tudni most hogyan áll a dolog, de az sejthető, hogy nem a békés megbeszélés napjait élik éppen.

A mosolyszünet azonban úgy tűnik csak a bíróságra korlátozódik, hiszen ha üzletről van szó, a jelek szerint meg tudnak ők egyezni. Kuo információ szerint az Apple – részben a cicaharcanak köszönhetően – teljesen át akart térni az Intel chipjeire az idei iPhone-szériában. Igen ám, de a Fast Company-nak nyilatkozó névtelen forrás szerint ez nem lesz annyira egyszerű, mint ahogy elképzelték.

Az Intel ugyanis még első bálozó a 14 nanométeres chipek tekintetében, és ennek megfelelően nem is megy minden a tervek szerint. Ha minden igaz, jelenleg csak 50%-os termelési aránnyal tudnak dolgozni, azaz minden legyártott modem fele nem üti meg az elvárt minőségi lécet. Ha ezen nem tudnak javítani a mérnökök, akkor jó eséllyel a gyártó nem fogja majd tudni leszállítani a kellő mennyiséget.

Talán időközben az 5G korszak is beköszönt.

Ekkor lép életbe a B-terv, azaz a Qualcomm, aki minden neheztelés ellenére készséggel mentené ki egykori cimboráját a csávából. Hozzá kell tenni, hogy még ebben az esetben is 30 – 70%-ban osztozkodna a koncon a két beszállító, tehát mindenféleképpen az Intel marad a fő forrás, de így a Qualcomm is helyet kapna az asztalnál, ahová láthatólag szívesen ülne le újra.

A technológiai átállásra való tekintettel, az Apple jelenleg kivárja, hogy az Intel mennyiben tudja majd teljesíteni az ezévi megrendelést. Ha a beszállító alulmúlja az elvártakat, akkor a Qualcomm fogja kipótolni a hiányt, 30%-os részben, amelynek leszállítására már most felkészül. Ettől függetlenül továbbra is van rá esély, hogy az Intel képes lesz a rendelkezésre álló anyagi keretből a megadott időre elég chipet gyártani. Ebben az esetben a chipek tervezett 70%-nál nagyobb részt vállalhat – nyilatkozta a Fast Company forrása.

Fordult a kocka.

Az Apple először 2016-ban az iPhone 7-nél használta az Intel chipjeit. Ezt megelőzően az egyetlen beszállító a Qualcomm volt. A fentiek alapján ha idénre nem is, de 2019-re nagy valószínűséggel lezajlik majd a teljes átállás, és ismét egyetlen beszállító, az Intel lesz az LTE chipek felelőse.

Forrás: MacRumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!