imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Idő előtt megérkezett az iOS 13.1 első fejlesztői bétája


Az Apple idén teljesen eltérve a hagyományoktól olyat tett, amit még sosem: Már a főverzió debutálása előtt ki is adta az iOS 13.1 fejlesztői bétáját!

Már nem kell sokat aludni a szeptemberi a Keynote-ig, amit a sajtó és a rojongók szokás szerint nagyon várnak. Ha hihetünk a híreknek és találgatásoknak, valamint követjük az elmúlt évek tendenciáit, kimondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel már csak két hét van a nagy napig. Úgy tűnik, hogy az Apple mostanában szereti a rajongókat hirtelen, nem várt módon meglepni. Ahogyan a júliusi MacBook termékpaletta frissítését is, az új iOS 13.1 fejlesztői béta verzióját is szép csendben adták ki.

Hogy miért is olyan nagy dolog ez? Azért, mert a vállalat még sosem csinált olyat, hogy az új főverzió megjelenése előtt már a második nagyverziót kiadja. De erre mégis mi oka lehet az Apple-nek? Vélhetőleg a szeptemberben debütáló rendszer a funkciók szempontjából elkészült, és az elkövetkezendő bétákban már csak további hibajavítások várhatóak. Az új frissítésben a programban résztvevő felhasználók beszámoltak új fícsörökről, melyek indokolhatják az iOS 13.1 párhuzamos tesztelését a fejlesztők számára. Ennek hála arra számíthatunk, hogy a jövő hónap második felében szélesebb körben is elérhető rendszert igencsak hamar követi majd egy új verzió. Nézzük is meg, hogy miket is találtak meg első körben az iOS 13.1-ben a vállalkozóbb szellemű tesztelők!

Shortcuts Automations

A Shortcuts alkalmazás helyet kapott az iOS 13-ban, ahol létrehozhattunk és módosíthattunk parancsokat, azonban Siri egyelőre nem támogatta azoknak a hangalapú kezelését. Az új 13.1-es nagyverzióban viszont szerencsére pótolták a funkciót. Federico Viticci tweet-jében láthatjuk a fícsört gyakorlatban is működni:

Érkezési idő megosztása

A funkció végre visszatér a gyári Térkép alkalmazásba, melynek egítségével navigálás közben megoszthatjuk például a haverokkal, hogy pontosan mikor is érünk a csapat(le)építő buli helyszínére.

AirPods hangerősáv

Nagyon apró, de kifejezetten jópofa újítás. AirPods használata közben a hangerősávon megjelenik majd a fülhallgatók apró ikonja.

Új HomeKit ikonok

Az Otthon alkalmazáson belül a HomeKit rendszerünk tagjai új, immáron részletebb ikonokat és kezelési felületet kaptak. Az újítás egyébként helyet kapott a legutóbbi macOS Catalina bétában is.

Használhatóbb egér támogatás

Az iOS és iPadOS 13 már gyárilag támogatja az egér használatát, amit a kisegítő lehetőségeknél tudunk beállítani. Újabb hiánypótló funkció került be az új bétába azáltal, hogy a jobb egérgombhoz már hozzárendelhetjük a hosszú érintés – vagy ha úgy tetszik a 3D Touch – funkcióját is.

TestFlight indikátorok

A TestFlight alkalmazáson belül letöltött appokat a rendszer egy sárga pöttyel jelöli meg, ugyanúgy, ahogy az AppStore-ban frissített alkalmazások mellett is egy kis kék kört láthatunk. Ennél a fícsörnél csupán annyi lehetett a szempont, hogy jobban kiemelje ezen szoftverek ikonjait a többi közül.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon ezek a funkciók miért nem kerülnek be az iOS 13-ba. Nos, nem tudhatjuk biztosan, azonban lehetséges, hogy a fícsörök tárháza tovább bővül majd, valamint nem elhanyagolható az sem, hogy szükség van még némi időre, hogy ezeket a fejlesztők folyamatosan teszteljék, hogy a debütálás pillanatában minden rendben működjön. Nem meglepő, hogy a hajrában már inkább nem vállal be az Apple ilyesfajta kockázatot, és inkább egy korai frissítés keretében lát el minket ezekkel az újításokkal.

Ti mit gondoltok, mikorra ütemezheti a vállalat az iOS 13.1 nyilvános megjelenését?

Forrás: MacRumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!