imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Idő előtt megérkezett az iOS 13.1 első fejlesztői bétája


Az Apple idén teljesen eltérve a hagyományoktól olyat tett, amit még sosem: Már a főverzió debutálása előtt ki is adta az iOS 13.1 fejlesztői bétáját!

Már nem kell sokat aludni a szeptemberi a Keynote-ig, amit a sajtó és a rojongók szokás szerint nagyon várnak. Ha hihetünk a híreknek és találgatásoknak, valamint követjük az elmúlt évek tendenciáit, kimondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel már csak két hét van a nagy napig. Úgy tűnik, hogy az Apple mostanában szereti a rajongókat hirtelen, nem várt módon meglepni. Ahogyan a júliusi MacBook termékpaletta frissítését is, az új iOS 13.1 fejlesztői béta verzióját is szép csendben adták ki.

Hogy miért is olyan nagy dolog ez? Azért, mert a vállalat még sosem csinált olyat, hogy az új főverzió megjelenése előtt már a második nagyverziót kiadja. De erre mégis mi oka lehet az Apple-nek? Vélhetőleg a szeptemberben debütáló rendszer a funkciók szempontjából elkészült, és az elkövetkezendő bétákban már csak további hibajavítások várhatóak. Az új frissítésben a programban résztvevő felhasználók beszámoltak új fícsörökről, melyek indokolhatják az iOS 13.1 párhuzamos tesztelését a fejlesztők számára. Ennek hála arra számíthatunk, hogy a jövő hónap második felében szélesebb körben is elérhető rendszert igencsak hamar követi majd egy új verzió. Nézzük is meg, hogy miket is találtak meg első körben az iOS 13.1-ben a vállalkozóbb szellemű tesztelők!

Shortcuts Automations

A Shortcuts alkalmazás helyet kapott az iOS 13-ban, ahol létrehozhattunk és módosíthattunk parancsokat, azonban Siri egyelőre nem támogatta azoknak a hangalapú kezelését. Az új 13.1-es nagyverzióban viszont szerencsére pótolták a funkciót. Federico Viticci tweet-jében láthatjuk a fícsört gyakorlatban is működni:

Érkezési idő megosztása

A funkció végre visszatér a gyári Térkép alkalmazásba, melynek egítségével navigálás közben megoszthatjuk például a haverokkal, hogy pontosan mikor is érünk a csapat(le)építő buli helyszínére.

AirPods hangerősáv

Nagyon apró, de kifejezetten jópofa újítás. AirPods használata közben a hangerősávon megjelenik majd a fülhallgatók apró ikonja.

Új HomeKit ikonok

Az Otthon alkalmazáson belül a HomeKit rendszerünk tagjai új, immáron részletebb ikonokat és kezelési felületet kaptak. Az újítás egyébként helyet kapott a legutóbbi macOS Catalina bétában is.

Használhatóbb egér támogatás

Az iOS és iPadOS 13 már gyárilag támogatja az egér használatát, amit a kisegítő lehetőségeknél tudunk beállítani. Újabb hiánypótló funkció került be az új bétába azáltal, hogy a jobb egérgombhoz már hozzárendelhetjük a hosszú érintés – vagy ha úgy tetszik a 3D Touch – funkcióját is.

TestFlight indikátorok

A TestFlight alkalmazáson belül letöltött appokat a rendszer egy sárga pöttyel jelöli meg, ugyanúgy, ahogy az AppStore-ban frissített alkalmazások mellett is egy kis kék kört láthatunk. Ennél a fícsörnél csupán annyi lehetett a szempont, hogy jobban kiemelje ezen szoftverek ikonjait a többi közül.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon ezek a funkciók miért nem kerülnek be az iOS 13-ba. Nos, nem tudhatjuk biztosan, azonban lehetséges, hogy a fícsörök tárháza tovább bővül majd, valamint nem elhanyagolható az sem, hogy szükség van még némi időre, hogy ezeket a fejlesztők folyamatosan teszteljék, hogy a debütálás pillanatában minden rendben működjön. Nem meglepő, hogy a hajrában már inkább nem vállal be az Apple ilyesfajta kockázatot, és inkább egy korai frissítés keretében lát el minket ezekkel az újításokkal.

Ti mit gondoltok, mikorra ütemezheti a vállalat az iOS 13.1 nyilvános megjelenését?

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!