imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Időutazás az Apple honlapján


Az internet egy külön univerzum, amely már saját kis történelemmel bír. Apple felhasználóként ennek különösen érdekes szelete a cég weboldalának átalakulása, hiszen a híres honlap alaposan megváltozott az elmúlt évtizedek alatt.

A Version History régóta dolgozik a legnépszerűbb internetes oldalak történelmének bemutatásán. A „feltárt” anyagok között az Apple-nek is jutott hely, méghozzá egy egész gazdag gyűjtemény formájában, hiszen a legkorábbi lelet a cég honlapjának 1994 körüli állapotáról tesz tanúbizonyságot. A képeket böngészve határozottan kirajzolódik a cupertinóiak elmúlt 25 éve, az egyes korszakok hibátlanul tükröződnek a virtuális tér e gondosan megőrzött lenyomatain.

1994

Ó az a színes alma, azok a talpas betűk, azok az árnyékok! Ez a kép egy vérbeli retró-parádé, s egyben a legkorábbi emlék az Apple honlapjáról. Ekkortájt az internet még erősen rétegműfajnak számított, a John Sculley-tól nemrég megvált cég pedig éppen a legsötétebb éveit élte.

1996

Itt a sikertelen esztendők utolsó pillanatainak állapota tárul fel előttünk. A 23 éves dizájnban nem sok szépség lelhető fel, de legalább az kiderül, hogy a korabeli Macintosh szétalázta a Windows 95-öt.

1998

Úgy bizony, Steve Jobs ismét a házban van, és a termékpalettával együtt a honlapot is ráncba szedte! Oké, mai szemmel már nem túl látványos, de azért közelebb áll a jelenlegi minimalista megközelítéshez, mint az előző példák. Na és mi figyel a főoldalon? A nemrég 21 évessé vált iMac, a színpompás csoda, amely kihúzta az Apple-t a gödörből.

2000

Ami engem illet, én bizony szívesen vásárolnék a 2000-es Apple Store-ból. A PowerMac G4 Cube, a kék iMac, na és az a rikító iBook…a külső alapján ma is csábító a kínálat. S ha már beindulni látszik a netes vásárlás, a teljesség kedvéért még egy Office 2001-et is dobhatunk a kosárba.

2001

Innen számítjuk azt a meghatározó korszakot, amikor az Apple Az iPodos Cég volt. A 2001-ben berobbant zenelejátszó világszenzációnak bizonyult, és irtózatos mennyiségű pénzt pumpált az addig csak ébredező vállalatba. Érdemes megfigyelni azt az egyszerűséget, amely már ekkor is uralta a weblap látványát. Nem éppen friss, de ez a 18 éves megjelenés bizony még most is pofás, korabeli társaihoz képest pedig valóságos remekmű.

2004

Na igen, ilyen is volt. Egészséges életmód, vegán trend, szeméthegyeket generáló üdítőipar? Ugyan már, 2004-et írunk, és itt még nem téma egyik sem. Így történhetett meg, hogy Cupertino lepaktált a Pepsivel, és egy különleges akció keretében 100 millió iTunes-kódot rejtettek el kólásüvegekben, melyeket ingyenes dalokra lehetett beváltani.

2005

Bezony, az Apple itt még mindig Az iPodos Cég volt. Négy év múltán is javában dúl az iPod-láz, a színes Mini és a Photo épp újabb tömegeket csábít vásárlásra. Alul már felbukkan az azóta sem sokat változott Mac Mini, és a 2005-ös WWDC-ről is tájékozódhatunk.

2007

Ugyan ezt még nem sokan látják előre, de a világ éppen megváltozni készül. Itt van végre az iPhone, amely először csak a cég honlapján, de később az eladásokban is a hátsó sorba száműzte az iPodot. Egyébként ez volt az utolsó év, amikor a weboldal a 2001-ben bevezetett „fülecskés” dizájnt használta.

2010

Nicsak, ki van itt? A jövő legsikeresebb tabletje mutatkozik be éppen. Az iPad debütálása már szinte közelmúltként hat, de a képet látva azért érezhető az évek súlya. Az iOS 7-el leváltott szkeumorf dizájn barátságos eleganciáját ugyan máig sokan visszasírják, de azok a kávák már kissé szúrják a szemet (persze, tudjuk: ez legalább kényelmes, és amúgy sem kell kávanácinak lenni).

2011

E szomorú nyitólapra talán még sokan emlékeznek. A végtelenül egyszerű, mégis hatásos emlékoldal nem csak a rákban elhunyt vezető előtt tisztelgett, de egy új korszak kényszerű eljövetelét is jelezte.

Ennél tovább pedig nem is kalandozunk az időben, hiszen a Tim Cook-érában alapvetően nem sokat változott az Apple honlapja. Negyedszázadnyi virtuális történelmet átrágva annyi mindenesetre bizonyossá vált, hogy a cég már közel húsz éve ragaszkodik a letisztult, könnyen átlátható megjelenéshez. Igazukat pedig lényegében bizonyítja, hogy a legtöbb régi screenshot még ma is egész jól mutat.

Forrás: versionmuseum.com

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!