imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Időutazás az Apple honlapján


Az internet egy külön univerzum, amely már saját kis történelemmel bír. Apple felhasználóként ennek különösen érdekes szelete a cég weboldalának átalakulása, hiszen a híres honlap alaposan megváltozott az elmúlt évtizedek alatt.

A Version History régóta dolgozik a legnépszerűbb internetes oldalak történelmének bemutatásán. A „feltárt” anyagok között az Apple-nek is jutott hely, méghozzá egy egész gazdag gyűjtemény formájában, hiszen a legkorábbi lelet a cég honlapjának 1994 körüli állapotáról tesz tanúbizonyságot. A képeket böngészve határozottan kirajzolódik a cupertinóiak elmúlt 25 éve, az egyes korszakok hibátlanul tükröződnek a virtuális tér e gondosan megőrzött lenyomatain.

1994

Ó az a színes alma, azok a talpas betűk, azok az árnyékok! Ez a kép egy vérbeli retró-parádé, s egyben a legkorábbi emlék az Apple honlapjáról. Ekkortájt az internet még erősen rétegműfajnak számított, a John Sculley-tól nemrég megvált cég pedig éppen a legsötétebb éveit élte.

1996

Itt a sikertelen esztendők utolsó pillanatainak állapota tárul fel előttünk. A 23 éves dizájnban nem sok szépség lelhető fel, de legalább az kiderül, hogy a korabeli Macintosh szétalázta a Windows 95-öt.

1998

Úgy bizony, Steve Jobs ismét a házban van, és a termékpalettával együtt a honlapot is ráncba szedte! Oké, mai szemmel már nem túl látványos, de azért közelebb áll a jelenlegi minimalista megközelítéshez, mint az előző példák. Na és mi figyel a főoldalon? A nemrég 21 évessé vált iMac, a színpompás csoda, amely kihúzta az Apple-t a gödörből.

2000

Ami engem illet, én bizony szívesen vásárolnék a 2000-es Apple Store-ból. A PowerMac G4 Cube, a kék iMac, na és az a rikító iBook…a külső alapján ma is csábító a kínálat. S ha már beindulni látszik a netes vásárlás, a teljesség kedvéért még egy Office 2001-et is dobhatunk a kosárba.

2001

Innen számítjuk azt a meghatározó korszakot, amikor az Apple Az iPodos Cég volt. A 2001-ben berobbant zenelejátszó világszenzációnak bizonyult, és irtózatos mennyiségű pénzt pumpált az addig csak ébredező vállalatba. Érdemes megfigyelni azt az egyszerűséget, amely már ekkor is uralta a weblap látványát. Nem éppen friss, de ez a 18 éves megjelenés bizony még most is pofás, korabeli társaihoz képest pedig valóságos remekmű.

2004

Na igen, ilyen is volt. Egészséges életmód, vegán trend, szeméthegyeket generáló üdítőipar? Ugyan már, 2004-et írunk, és itt még nem téma egyik sem. Így történhetett meg, hogy Cupertino lepaktált a Pepsivel, és egy különleges akció keretében 100 millió iTunes-kódot rejtettek el kólásüvegekben, melyeket ingyenes dalokra lehetett beváltani.

2005

Bezony, az Apple itt még mindig Az iPodos Cég volt. Négy év múltán is javában dúl az iPod-láz, a színes Mini és a Photo épp újabb tömegeket csábít vásárlásra. Alul már felbukkan az azóta sem sokat változott Mac Mini, és a 2005-ös WWDC-ről is tájékozódhatunk.

2007

Ugyan ezt még nem sokan látják előre, de a világ éppen megváltozni készül. Itt van végre az iPhone, amely először csak a cég honlapján, de később az eladásokban is a hátsó sorba száműzte az iPodot. Egyébként ez volt az utolsó év, amikor a weboldal a 2001-ben bevezetett „fülecskés” dizájnt használta.

2010

Nicsak, ki van itt? A jövő legsikeresebb tabletje mutatkozik be éppen. Az iPad debütálása már szinte közelmúltként hat, de a képet látva azért érezhető az évek súlya. Az iOS 7-el leváltott szkeumorf dizájn barátságos eleganciáját ugyan máig sokan visszasírják, de azok a kávák már kissé szúrják a szemet (persze, tudjuk: ez legalább kényelmes, és amúgy sem kell kávanácinak lenni).

2011

E szomorú nyitólapra talán még sokan emlékeznek. A végtelenül egyszerű, mégis hatásos emlékoldal nem csak a rákban elhunyt vezető előtt tisztelgett, de egy új korszak kényszerű eljövetelét is jelezte.

Ennél tovább pedig nem is kalandozunk az időben, hiszen a Tim Cook-érában alapvetően nem sokat változott az Apple honlapja. Negyedszázadnyi virtuális történelmet átrágva annyi mindenesetre bizonyossá vált, hogy a cég már közel húsz éve ragaszkodik a letisztult, könnyen átlátható megjelenéshez. Igazukat pedig lényegében bizonyítja, hogy a legtöbb régi screenshot még ma is egész jól mutat.

Forrás: versionmuseum.com

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!