imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Igazi nagyágyúk tervezik át az Apple Music lejátszási listák designját


Új kezdeményezést indított az Apple, melyben veterán designerek terveznek új borítókat népszerű Apple Music playlistekhez.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ma, amikor már bármely streaming szolgáltatás folyamatosan ontja magából a zenét, milyen szempontok alapján választunk albumot és lejátszási listát. Van-e még mindig akkora befolyásoló szerepe egy-egy borítónak, mint azokban az időkben, amikor még boltban vásároltuk a lemezeket?

Rachel Newman, az Apple vezető tartalomigazgatója szerint az artworköknek igenis fontos közösségformáló szerepük van. És az Apple lejátszási listái eddig inkább voltak standardizáltak, vizuálisan nem reprezentálták megfelelően azt a playlistet, melyhez társították őket.

Vélhetően ezért is kértek fel olyan neves tervezőket, mint Gerard Huerta, Stole “Moab” Stojmenov vagy Carlos Perez, hogy kicsinosítsák kezdetben egy-egy lejátszási lista képi világát. A lista még koránt sem teljes, számos playlist vár áttervezézre az elkövetkezendő időben. Addig is nézzük, kiket bízott meg az Apple az átalakítással.

Ahhoz, hogy ezen változtassanak, olyan neves művészek segítségét kérték, akik már jártasak a témában. Gerard Huerta egyedi betűi több AC/DC, Blue Oyster Cult, Boston és Foreigner lemez bortójáról is visszaköszönnek. Az ő keze munkáját dícséri most a „The Riff” és és egyéb metal playlistek új képi világa. Aki ugyan visszanyúlt régi munkáinak gyökeréhez, de számára ez a feladat már sokkal többről szól, mint egyszerűen új betűtípusokat vagy logókat alkotni.

Ahhoz, hogy megalkossa a „Hip Hop Hits” bortóját, a Migos’ Culture lemezének designával világhírűvé vált olasz, Stole “Moab” Stojmenov nem csak időben utazott vissza munkássága kezdetére, de számtalan párhuzamos valóság síkját ötvözte egybe ahhoz, hogy egy ilyen diverz listát megfelelőképpen jellemezhessen alkotása. Elmondása szerint végtelen lehetőséget kellett variálnia ahhoz, hogy műve igazán visszadja a zenét és az egész playlist atmoszféráját.

A harmadik művész, aki az Apple globális projektnéknek kezdeti fázisában részt vett az a Carlos Perez, aki a Despacito című „örök klasszikus” készítésekor a rendezői székből irányította az eseményeket. Cége, az Elastic People most is a latinos vonal átalakításában vesz részt, a Dale Raggaetón, Puro Jefe és Al Cien Con La Banda listák képi átdolgozásával.

Az egyedi artworkok az elkövetkezendő hónapok során, szépen lassan érkeznek meg az Apple Musicba. Mivel a cég több ezer lista redesignolását tervezi, az elkövetkezendőkben is remek alkotásokra számíthatunk a témában.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!