imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így adj új értelmet nem használt Mac-ednek


Annyira megszeretted, de már nem használod? Ki ne dobd! Mutatunk pár példát, mivé varázsolhatod.

Te is gondolkodtál már azon, hogy milyen lenne a nyugdíjba küldött Mac-ed nem a szemetesbe dobni, hanem újrahasznosítani? Nem te vagy ezzel egyedül, akár komplett szerelő csomagot is vehetsz, amivel még vagányabbá teheted az otthonod.

Jake Harms munkaközben

Azt már sokszor hangoztattuk – és legtöbbünk ezen a véleményen van -, hogy az Apple-termékek nem csak egyszerű használati tárgyak. Valódi műalkotások, jó érzés nézegetni őket, kézbe fogni és birtokolni. Így volt ezzel Jake Harms is, egy nebraskai férfi, aki munkaideje végén még kiürítetette a szemetest, és a konténer tetején talált egy gyönyörű indigó kék G3-as iMac-et. Nem is kellett sok az Apple fannak, bevágta a kocsija csomagtartójába és eltűnt vele.

iMacAquarium

Egy évvel később pedig túl volt már az 50. eladott iMac-ből készített akváriumon, amit azóta már bárhonnan, bárki megrendelhet tőle. Teljesen megszállottá vált. Ő tipikusan az a “kék iMac-es” tinédzser volt, hiszen akkoriban minden amerikai gyereknek ilyenje volt. Elmondása szerint hamar rájött, hogy rengeteg lehetőség van az alkatrészek átalakítására, így azóta is folyamatosan vásárolja az újabbnál újabb gépeket, hogy kísérletezzen velük.

iLamp-30

Az évek során kitapasztalta, hogyan tudja a legtökéletesebben polírozni és lekezelni azokat az anyagokat, amik a régebbi iMac-ekben megtalálhatóak. Azt is kutatja, miként lehet elérni azt a prémium hatást, amit az Apple által készített termékektől is várunk. Meg kell hagyni, tényleg jól néznek ki.

Clocks12

Kezdetben csak magamnak készítettem, aztán megkért pár haver, hogy csináljak nekik is. Hozták a Mac-jüket, én pedig szívesen bütyköltem. Amikor kicsit több szabadidőm volt, készítettem 50 darabot és úgy számoltam, hogy 3 év alatt tudom majd eladni őket. Egy év se kellett, és elfogyott az összes.

Persze nem Jake volt az első, aki ilyet készített. A Google-t böngészve rengeteg találatot kapunk, ha rákeresünk például a “computer fish tank” kifejezésre. De az elsők közt volt azok közül, akik ilyennel kezdtek el foglalkozni annak idején, 2008-ban. Így a Google találatai közt is előkelő helyet foglal el az oldala.

Egy időben nagyon egyszerűen hozzá lehetett jutni a kidobásra szánt gépekhez, de most már egyre nehezebb.

iMacAquarium-1_d1450

Jelenleg 3 késztermék található webshopjában: a már említett iMacAquarium, az iLamp, ami egy iMac G4 talpából átalakított asztali lámpa, és egy tipikusan éjjeliszekrényre szánt óra. Ébredés után egy ilyet megpillantva biztos vagyok benne, hogy bárkinek jól indulna a napja. Az árak pedig szerencsére nem eget verően magasak: az akvárium és a lámpa nagyjából 400 dollárba, az óra pedig 30 dollárba kerül. Hasznos kiegészítés, hogy az utóbbi tartalmaz USB bemenetet, amin akár telefont is tölthetünk. Továbbá minden termékhez vehetünk egyéb kiegészítőket is, mint billentyűzetet vagy egeret, hogy teljes legyen a dizájn.

iLamp-4

Ez mind szuper, de én a saját gépemet szeretném átalakítani, nem pedig másét megvásárolni készen. Erre is van megoldás! Rendelhetünk ugyanis DIY kitet 150 dollárért, ami tartalmazza a munkához szükséges legalapvetőbb eszközöket és tartozékokat. Ráadásképp kapunk egy részletes tutorialt, amiben lépésről lépésre megtudhatunk mindent, ami alapján ugyanolyan tárgyakat készíthetünk, mint a fent említettek. Persze ehhez több barkácsgépre is szükség lehet, amit a csomag nem tartalmaz, erre fel is hívja Jake a figyelmet az oldalán.

Power-Mac-G4-Cube

Ahogy megnyitottam az oldal galériáját, rábukkantam egy Power Mac G4 Cube-ból készített világítós, vízzel teli dísztárgyra. Eleve ez a modell az egyik valaha volt legszebb Mac, de ez még azt is képes felülmúlni. Ez jelenleg sajnos nem található meg az oldal kínálatában. Így én is komolyan elgondolkodtam azon, hogy készítek egy ehhez hasonlót.

Aki szeret szerelgeti, és van elég ideje, türelme hozzá, az nyugodtan belevághat ezek nélkül is. A fenti videóból kaphatunk egy kis ihletet, ami már adhat akkora löketet, hogy bele tudjunk vágni az elkészítésbe. Azt is fontos megjegyezni, hogy a régi tárgyak felhasználásával nem csak a környezetünk tudjuk pimpelni, de igen környezetbarát megoldás is. Mindenkit csak bíztatni tudunk arra, hogy próbálja ki!

Forrás: Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!