imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így áll most az Apple a környezetvédelemmel


Az Apple számára különösen fontos a környezetvédelem – ezt hangsúlyozták az iPhone SE és a 9,7″-es iPad Pro leleplezése miatt tartott márciusi keynote-on is, ahol szokatlanul sok időt szentetek a témának. Most befutott a szokásos éves jelentés is.

Az Apple minden évben készít egy weboldalt, ahol a környezetvédelemmel kapcsolatos eredményeit ismerteti a cég. Az új verzió tetején egyből Liam integet, a robot, aki darabokra szedi az iPhone-od. Mivel imádjuk Liamot, ezért egyértelmű, hogy gyorsan végig is böngésztük, mint ért el az Apple az elmúlt évben ezen a téren.

Apple környezetvédelem

Az Apple a klímaváltozást a megújuló energiaforrások egyre szélesebb körű használatával szeretné lelassítani. A céljuk 100%-ban ezek használata, ami elsőre elég durvának tűnik, de mostanra globálisan 93%-nál tartanak, szóval ez talán nincs is olyan messze. Mindenesrtre megdöbbentő és szép eredményről van szó. A termékenkénti széndioxid-kibocsátást is sikerült folyamatosan csökkenteni 2011 óta, ez az érték jelenleg 114,1 kg-on áll, melynek 77%-a a gyártásból származik.

Apple környezetvédelem

Éppen ezért a cég a beszállítóit is szeretné megújuló energiaforrásokra átállítani. Kínában jelenleg is folyik egy összesen 200 megawattot termelő napelemfarm-hálózat előkészítése. Ez csak egy kis szelete annak a 4 gigawatt összteljesítménynek, amit 2020-ig szeretnének elérni, Kínában ebből 2 gigawattot érnének el. A munkából a Foxconn is kiveszi a részét, a következő két évben 400 megawattnyi napelemet telepítenek az iPhone-ok gyártásához. Érdemes még kiemelni az Apple szingapúri projektjét, mely során 800 épület tetejére telepítettek napelemek a távol-keleti városállamban.

Apple környezetvédelem

Az újrahasznosításban Liamé a főszerep, a robot évi 1,2 millió iPhone-t tud szétszerelni a bennük található nyersanyagok újrahasznosításáért, vagyis két Liam már 2,4 millió telefonnal bánik el. Az Apple összesen 27 800 tonnányi anyagot hasznosított újra 2015-ben. Érdekesség, hogy ebben 1 tonna arany és 3 tonna ezüst volt, ezek értéke meghaladja a 11 milliárd forintot. A csomagolások 60%-a újrahasznosított anyagokból áll, a többi papír pedig telepített, fenntartható erdőkből származó faanyagból készült.

Apple környezetvédelem

Az Apple eddig összesen több mint 10 ezer alkatrészt elemzett, hogy kiderítsék, található-e azokban valamilyen káros anyag. Az egészségkárosító anyagok közül a berilliumot, higanyt, ólmot, arzént, PVC-t (az összes kábelben hőre lágyuló elasztomereket használnak) és a brómozott égésgátló anyagokat teljes mértékben kiváltották a termékekben. A teljes jelentés megtekinthető és letölthető az Apple weboldalán, ugyanitt megtalálhatjuk az egyes termékek környezetvédelmi jelentéseit is.

Képek és borítókép: Apple.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!