imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Így állítsd át az üzenetek nyelvét Apple Watch-on


Rendszerint te is kommunikációra használod az órádat? Esetleg a világ más pontjain is akadnak ismerőseid, akikkel üzleti ügyben vagy akár szórakozásból chatelsz? Van egy jó hírünk! Az Apple Watchon könnyedén beállíthatod milyen nyelven szeretnél írni vagy diktálni. Nézzük meg, hogy működik.

Az egészséges életmódra nevelésen kívül, az Apple Watch egyik fő célja, hogy a mindennapi kommunikációt átirányítsa a csuklódra. A hívások lebonyolításán kívül az üzenetek küldésére számtalan opciót találsz. Nyilvánvalóan az előre beállított válaszok vagy emojik küldése a leggyorsabb mód, ugyanakkor diktálhatsz is (amit hangüzenetként vagy rendes üzenetként is elküldhetsz) vagy használhatod a Digital Touchot és a Scribble funkciót.

Image result for watch messages

Manapság abszolút gyakori, ha valaki több nyelvet szeretne elsajátítani és a kommunikáció során is kamatoztatni a megszerzett tudást. Ha az Apple Watch alapértelmezett nyelvétől eltérőn szeretnél beszélgetést kezdeményezni, előre beállított választ küldeni, diktálni vagy Scribblet használni, mindenképp meg kell változtatnod a nyelvet. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában egy nagyon egyszerű és gyorsan beállítható trükkről van szó.

Első lépésként add meg a kívánt nyelv billentyűzetét

Hacsak nincs már előre telepítve, engedélyezned kell a nyelvet, amire az iPhone billentyűzetét szeretnéd váltani. Ehhez:

 1. Menj a Beállítások > Általános menübe az iPhone-odon
 2. Görgess le és válaszd a Billentyűzet opciót
 3. Koppints a Billentyűzetekre és válaszd az Új billentyűzet hozzáadása lehetőséget
 4. Válaszd ki a kívánt nyelvet az Egyéb iPhone-Billentyűzetek menü alatt

Ezzel a módszerrel korlátlan mennyiségű nyelvet hozzáadhatsz a billentyűzethez. Az újonnan hozzáadott nyelvek a beállítás után automatikus megjelennek a billentyűzet listájában

Vátloztasd meg az üzenet nyelvét Apple Watchon

Miután hozzáadtad a kívánt billentyűzetet az iPhone-odhoz, ugyanez Apple Watchon is működni fog. Már csak annyit kell tenned, hogy megváltoztatod a beszélgetést nyelvét az órán.

Ennél nem is lehetne egyszerűbb:

 1. Kezdeményezz új beszélgetést az Üzenetek alkalmazásban, vagy nyisd meg azt az üzenetet, aminek meg szeretnéd változtatni a nyelvét
 2. Nyomj rá erősen a képernyőre és válaszd a “Nyelv kiválasztása” opciót
 3. Koppints a preferált nyelvre
 4. Kész is vagy

Innentől kezdve bármikor diktálhatsz az adott nyelven, a rendszer szövegként is tudja kezelni azt. Vagy akár előre beállított válaszokat is használhatsz, ezek természetesen már az adott nyelven lesznek elérhetőek. Ne feledd azonban, hogy a kiválasztott nyelv csak az adott üzenetre lesz érvényes, másokkal folytatott beszélgetésekre nem.

Esetleg hosszabb üzenetet szeretnél küldeni és nem tudod lediktálni az egészet? A Scribble funkció használata a hosszabb üzenetek esetében sajnos elég nagy kihívás lenne – szerencsére ezt a következő trükkel könnyen elkerülheted. Nézzük csak:

FlickType billentyűzet

Ennek a hasznos kis appnak a segítségével sokkal gyorsabban és könnyebben gépelhetsz. A felhasználóbarát fejlesztők az egyszerűség jegyében dobták piacra az appot, így a gyengénlátók is könnyen tudják használni. A billentyűzetben rendkívül nagyok a betűk, könnyen olvashatóak az értesítések és kontrasztosak a színsémák. A FlickType billentyűzet egy úgynevezett Voice Feedback funkciót is támogat – tehát beszél hozzád miközben pötyögsz. Tavaly óta már nemcsak iPhone-re vagy iPadre elérhető, de letöltheted Apple Watchra is, így könnyedén válaszolhatsz egyes üzenetekre a csuklódról is.

FlickType Keyboard használata Apple Watchon

Először is töltsd le a FlickType billentyűzetet a telefonodon található Watch app használatával, és telepítsd az órádra is.

Mikor megnyitod az appot az órádon, ne felejtsd el megnézni a fejlesztők által írt tippeket. Számos hasznos információt találsz például arról, hogyan pöccints, hogyan érd el a főmenüt, hogyan kapsz előnézetet arról amit írtál, stb.

Ha már eleget olvastál el is kezdhetsz pötyögni a szokásos QWERTY billentyűzeten. Mindenestre van pár tippem arra, hogyan használhatod a leghatékonyabban a billentyűzetet:

 1. A szóköz megnyomásához pöccints jobbra
 2. Központozáshoz pöccints kétszer jobbra
 3. Ha törölni szeretnél valamit, pöccints balra
 4. Ha ki szeretnél cserélni egy szót vagy írásjelet, pöccints lefelé
 5. Forgasd el a Digital Crownt, ha el szeretnéd olvasni amit írtál
 6. Használd a Force Touchot az üzenet elküldéséhez vagy testreszabáshoz

Ha végeztél a pötyögéssel nyomj egy Force Touchot és válaszd ki a “Küldés” opciót. Ekkor az alkalmazás átirányít az Üzenetek alkalmazásba ahol ténylegesen el tudod küldeni az üzenetedet. Válaszd ki a címzettet és a szöveget automatikusan beilleszti a rendszer a szövegmezőbe. Végül koppints a “Küldés”-re és kész is vagy.

A FlickType Billentyűzet ingyen letölthető az iOS App Store-ból iPhone, iPad és Apple Watch készülékekre. Ha azonban állandó beépített billentyűzetként szeretnéd használni az iOS rendszerében, legalább havi vagy évi előfizetés szükségeltetik. Adj neki egy esélyt te is és írd meg nekünk kommentben a vélemenyédet!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!