imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így befolyásolja egy bűncselekmény az App Store-t!


Az App Store-ból tegnap minden olyan játékot és alkalmazást leszedetett az Apple, amiben a konföderációs zászlót ábrázolták. Ezt a lépést azután tartotta szükségesnek az amerikai cég, miután jogerősen is elítélték Dylann Roof amerikai állampolgárt. A Dél-Karolinában élő amerikai az Emanuel Afrikai Metodista Episzkopális Egyház charlestoni templomába rohant be felfegyverezve egy istentisztelet alatt, majd tüzet nyitott a bent lévőkre. A június 17-i tragédiában 9 fekete hívő meghalt (köztük Clementa C. Pinckney, az állam szenátora), 1 pedig életveszélyes állapotba került.

Roof a közösségi hálókon sok olyan képet osztott meg, amin a konföderációs zászlóval pózol. Ezt sok amerikai a fehérek felsőbbrendűségének egy szimbólumának tartja, és éppen ezért nagyon elterjedt volt egy bizonyos körben Amerikában. A 21 éves rasszista férfi elítélése után viszont komoly lépéseket tettek az amerikaiak, hogy többet ne lehessen jelképként használni a zászlót. Az Amazon és az e-Bay teljesen megszüntette az árusítását, a dél-karolinai állami törvényhozás épülete előtti emlékműről pedig lekerült a zászló. A Hazárd megye lordjai című filmben látható Dodge Charger miniatűr másait sem lehet majd beszerezni, hiszen egy óriási déli zászló található a tetején. Ennek ellenére Lee Tábornok nem kerül le a tévéképernyőkről.

Fotó: Gabriel Bouys / AFP | Forrás: index.hu
Fotó: Gabriel Bouys / AFP | Forrás: index.hu

Az Apple is cselekedett a maga hatáskörében azzal, hogy azokat az alkalmazásokat törölte, amelyekben ábrázolva van a zászló. Ez azonban néhány alkalmazásnál csak ideiglenes. Az Apple egy a TechChrunch-nak tett bejelentésében ugyanis egyértelműen kijelentette, hogy csak azok az alkalmazások kerülnek végleges törlésre, amely a zászlót erőszakos és támadó módon ábrázolják. Az oktatási céllal készült app-ok rövidesen ismét elérhetőek lesznek majd.

Játékkép a Ultimate General - Gettysburgből
Játékkép a Ultimate General – Gettysburgből

Eltávolítottunk minden olyan alkalmazást, ami sérti az irányelveinket azzal, hogy támadó jelleggel ábrázolják a konföderációs zászlót. Ez nem érint természetesen olyan alkalmazásokat, ahol a hiteles történelmi környezetben van a zászló elhelyezve, illetve az oktató jellegű alkalmazásokat.

Ennek ellenére szó szerint az összes ilyen alkalmazás törölve lett. A Ultimate General: Gettysburg egyik fejlesztője elmondta, hogy a zászlót nem használták offenzívan, mégis törölték ezt a játékot is. Az Apple egy későbbi bejelentéséből kiderült, hogy az összes olyan alkalmazás felülvizsgálható, aminél a fejlesztők jogtalannak érzik a törlést. Ez nem jellemző alapvetően az Apple-re, a kitiltást ugyanis nagyon szigorúan veszik. A felülvizsgálat folyamata is eltérő lesz az eddigiektől, most ugyanis az Apple felelős alkalmazottai és az alkalmazás fejlesztőcsapata közösen vitatják majd meg, hogy milyen változtatások ellenében kerülhet vissza az alkalmazás az App Store-ba.

Forrás: The Verge

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!