imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így cserélheted le a macOS gyári ikonjait


Ha mindig is zavart a mappák babakék színe, vagy csak találtál egy szuperjó ikonpakkot, akkor most megtudhatod, hogyan szabd magadra a rendszert.

Szokták mondani, hogy az Apple rendszereinek kinézete nem személyre szabható. Ebben volt is igazság (emlékezzünk csak vissza, hogy milyen sokáig nem lehetett háttérképet cserélni iOS-en), mára viszont nem tudnék olyan lehetőséget mondani, ami hiányzik. Na jó, egy rendes Dark Mode jó lenne iOS-en, de ennyi.

Az egyik első dolog volt, aminek utánajártam macOS-re térésem után, az a gyári ikonok cseréje volt. Na nem mintha sok bajom lenne az eredetikkel, de egyrészt találtam sok, számomra sokkal szebbet, másrészt szeretem ha teljesen koherens a megjelenés. Márpedig a néhol szögletes, néhol kerek, néhol realisztikus, néhol minimalista eklektika azért nyomokban felfedezhető rendszerszinten.

macos_sierra_big-sierra-100667928-orig

Azt előre szeretném leszögezni, hogy a cseréhez a program amit mutatni fogok, rendszerfájlokat fog módosítani. Valamint párszor nekünk is kell majd neccesebb helyeken trükközni. Szóval csak olyanok kezdjenek bele, akik nem most bontották ki életük első macOS-es gépét. És természetesen a felelősség a tiéd, ha elrontasz valamit, vagy nem úgy sülnek el a dolgok ahogy azt szeretnéd, csak magadat okolhatod.

Nade ennyi elég is a riogatásból, nézzük meg hogy működik a dolog. Szerencsére van egy teljesen jól működi apró kis ingyenes program, ami elvégzi helyettünk a piszkos munkát, ráadásul támogatja a Sierrát is. A neve LiteIcon, és ugyanaz azoktól a fejlesztőktől származik, akik a szintén nagyon hasznos AppCleanert készítik. Ezt töltsük le és telepítsük.

Screen Shot 2016-12-23 at 14.34.25

Ha ezzel megvagyunk el kell döntenünk, hogy akarunk-e mélyebben belenyúlni az ikonokba, vagy elég, ha csak a külső féltől származó alkalmazásokét cseréljük le. Ha előbbi, akkor mindenekelőtt ki kell kapcsolnunk (ideiglenesen) a SIP-et (System Integrity Protection). Mielőtt ezt megtennéd, mindenképpen olvasd el a vonatkozó cikket, ha esetleg nem tudnád mit fogsz kapcsolgatni. Ezután:

  • Indítsuk újra a gépet
  • A boothang után közvetlenül nyomjuk le párhuzamosan a CMD és az R gombokat
  • Addig ne is engedjük fel, amíg be nem töltött a Recovery
  • Itt a felső menüsáv Utilities > Terminal pontját választva indítsuk el a programot
  • Gépeljük be a következő parancsot:

csrutil disable; reboot

Ha minden jól ment, akkor a gép simán újraindul, viszont mostantól a rendszerfájlok módosításához szükséges jogokkal.

Screen Shot 2016-12-23 at 14.50.29

 

Ezután indítsuk el a programot, és a többi már gyerekjáték. Egyszerűen húzzuk be a kiválasztott ikonokat (úgy vettem észre, hogy minden klasszikus ikonformátumot kezel [png, ico, icns]), majd katt az Apply Changes gombra jobb alul, újraindítás és kész. Arra érdemes figyelni, hogy az ikonok, kiváltképp a retinakijelzős gépeken megfelelő felbontásúak legyenek, illetve, hogy a Trash-nek külön ikon kell arra az állapotára amikor teli, és arra amikor üres.

A Naptár esetében, ha nem statikus, hanem a gyárihoz hasonlóan állandóan változó ikont szeretnénk, akkor kicsit saját kezünkbe kell venni a dolgot. Először is fontos, hogy olyan ikont válasszunk, aminek két verziója is van: egy üres és egy teli. Valamint ennél a programnál mindenképpen ICNS formátumú ikonnal kell véghezvinni a műveletet. Ha minden megvan, akkor:

 • Nevezzük el az üres ikont App-empty.icns-nak a telit pedig csak simán App.icns-nak
 • Látogassunk el az Alkalmazások mappába és keressük fel a Calendar ikonját
 • Jobb klikk, majd Show Package Contents
Screen Shot 2016-12-23 at 15.52.27
 • Itt navigáljunk tovább a Contents > Resources almappába
 • Keressük meg a gyári azonos nevű ikonokat és készítsünk belőlük egy mentést a biztonság kedvéért
 • Ha megvan akkor másoljuk be a kiválasztott ikonjainkat és írjuk felül a már ott lévőket
Screen Shot 2016-12-23 at 15.56.33
 • Ezután ugyanebből a mappából nyissuk meg a Calendar.docktileplugin mappát is, és haladjunk tovább a Contents > Resources folderbe
Screen Shot 2016-12-23 at 15.56.25
 • Ide már csak az App-empty ikon másoljuk be, és írjuk felül a meglévőt
 • Ha megvan akkor Terminalba írjuk be a killall Dock parancsot, és ha minden igaz, már a szép új ikon köszön majd vissza, amin mindig az aktuális dátum jelenik majd meg.
Screen-Shot-2016-12-23-at-15.59.32

Ha kiéltük magunkat, és minden ikont szépen, akkurátusan lecseréltünk ideje visszaállítani a System Integrity Protectiont. A fentebb leírtak alapján lépjünk be a Recoverybe, nyissuk meg a Terminalt, és írjuk be a következő parancsot:

csrutil enable; reboot

Újraindulás után egy védett, új ikonokkal teletűzdelt rendszer fog fogadni minket. Azt még érdemes fejben tartani, hogy az egyes alkalmazások frissülés után gyakorta visszaszerzik gyári ikonjaikat, szóval néha előfordulhat, hogy időközben újra végre kell hajtani a fenti procedúrát.

Tekintve hogy karácsony van összedobtam nektek egy, az iMagazin színeit öröklő mappacsomagot, amivel tudtok gyakorolni. Nem mondom, hogy hibátlan kivitelezés, szóval hívjuk inkább kézműves ikonoknak. Jó szórakozást!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!