imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így dolgozhatsz az Apple-nél


Gondolkodtál már azon, milyen lehet az Apple-nél dolgozni? Egyáltalán, hogy lehet bekerülni egy ilyen céghez? Ahogyan Luis Abreu személyes tapasztalata is mutatja, nehezebb mint gondolnád.

Luis Abreu, egy brightoni szabadúszó designer, saját blogján írta meg, milyen élmény volt végigmenni az Apple felvételi procedúráján. Összefoglalva: hosszú és fáradságos, de megérte.

Az egész azzal indult, hogy a 2014-es fejlesztői konferencia (WWDC) után Abreu egy cikksorozatban részletezte az iOS 8 újdonságait, és írásai elég komoly visszhangot keltettek a fejlesztők körében, akkorát, hogy még az Apple-höz is eljutott a hírük.

Néhány hét elteltével kapott is egy levelet, amiben állásinterjúra hívták az Apple fejlesztői dokumentációkat gyártó csapatába. Ő természetesen szívesen állt a megmérettetés elébe, és várta a következő lépést. Mint később kiderült, az Apple-nél meglepően hosszú út áll előtted a kapcsolatfelvétel és az utolsó fordulók között.

Luis Abreu, az eredeti blogposzt szerzője
Luis Abreu, az eredeti blogposzt szerzője

Szűrés

Az első szakasz szűrő interjúkból áll, amiket félórás telefonhívások útján bonyolítanak. Itt azt vizsgálják, hogy a jelölt mennyire illene bele a meglévő csapatba, és itt magyarázzák el a teljes felvételi folyamatot is. Itt Abreu összesen 3 különböző emberrel beszélt, mire egyről a kettőre léphetett.

FaceTime

A felvételi következő állomását már FaceTime hívásokon keresztül intézik, ezek szintén nagyjából 30 percesek. Itt Abreu-t a munkafolyamatáról, a tervezői hozzáállásáról, és az eddigi munkatapasztalatáról kérdezték. A hívások utolsó 5 percében az alany kérdezhet.

Megjegyzés: azután, hogy 25 percig kérdésekre válaszolsz egy olyan munka kapcsán, amit igazán akarsz, elég nehéz átváltani kérdező módba. Általában nem sikerült emlékeztetnem magam, hogy épp olyan emberekkel beszéltem, akik az OS X eredeti Human Interface Guideline-ját írták, és elszalasztottam a lehetőséget, hogy ilyen egyedi tapasztalattal rendelkező emberektől tanuljak.

5000 mérföld

Miután 3 héten keresztül összesen 2 órát beszélt az Apple munkatársaival telefonon és FaceTime-on, meghívást kapott a következő fordulót jelentő cupertinói látogatásra.

Az ember nem szívesen hallja azt egy interjún, hogy >>Idiótákra nem pazaroljuk az időnket<<.

Az Apple főhadiszállásán további interjúk következtek, összesen 6 órán keresztül, 12 Apple-munkatárs bevonásával. A légkör barátságos volt, és Abreu nem is érezte különösen keménynek az interjúkat.

Az Apple főhadiszállása | Forrás: Wikipedia
Az Apple főhadiszállása | Forrás: Wikipedia

Szóba került, hogyan kezeli azokat a helyzeteket, amikor a nézeteitől eltérő utasításokat kap, megkérdezték, hogyan kezd neki egy cikknek, és azt is felmérték, mennyire ismeri magát az iOS rendszert. Az egyik mérnök még egy könyvet is ajánlott neki, majd együtt átmentek a Café Macs-be – az Apple dolgozói éttermébe –, ebédelni.

Köszönjük

Egy héttel a cupertinói utazás után már meg is kapta a választ: nem vették fel.

A visszautasítás különösen a rendkívül hosszú, több mint 4 hónapos eljárás és a rengeteg belefeccölt energia miatt okozott csalódást Abreu-nak. Összességében örül, hogy felfigyeltek a munkájára, és annak, hogy ennyi érdekes emberrel találkozhatott, de szerinte nagyon sok közvetett kérdést tettek fel, ami így túl nagy teret enged a szubjektív értékelésnek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!