imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Így dolgozik az Apple telefonpusztítója


Habár a pusztító kissé túlzó kifejezés, hiszen Daisy robot elsődleges feladata nem a szimpla megsemmisítés, hanem az értékes anyagok kinyerése.

Az Apple környezetvédelmi programjának kulcseleme az újrahasznosítás, melynek „arca” még csak nem is ember, hanem egy Daisy névre keresztelt automata gépezet, ami óránként 200 telefont képes szakszerűen ízekre szedni. A robotból több is létezik, melyek közül egy példány Hollandiában üzemel. A technológiával 100.000 telefonból kb. 1500 kg alumíniumot, 1400 kg acélt, 1000 kg rezet lehet visszanyerni, hogy csak a legnagyobb mennyiségeket említsük. A Reuters fotósa nemrég körbefotózhatta az Apple legújabb üzemét Texasban, friss betekintést nyújtva a csodarobot munkájába.

A texasi Austinban Daisy egy feltűnésmentes, jelöletlen raktárban dolgozik. A szétszerelési folyamatnak hála 14 ásványi anyag, köztük az akkumulátorgyártásban nélkülözhetetlen lítium is újrahasznosul.
Alusalátát valaki? Így festenek a régebbi telefonok házai ledarálásuk közben. Daisy ma már összesen 15 modell szétszerelésére képes a 2012-es iPhone 5-től egészen a 2018-as XS-szériáig.
A robot kifejlesztése fontos lépés volt az Apple azon célja felé, hogy egy napon ne kelljen a bányászattól függeniük, s teljes mértékben újrahasznosított anyagokból készíthessék termékeiket. Néhány kritikus szerint ez teljesíthetetlen vállalás.
Az újrahasznosítás végső fázisában kézzel válogatják szét a különböző iPhone-ok alkatrészeit. Az Apple kezd is valamit a reciklált anyagokkal, az aktuális Macbook Air és Mac Mini háza például teljes mértékben újrafeldolgozott alumíniumból készül. Az így kinyert matériák listáján szerepel még például a réz, az ón, a kobalt és a ritkaföldfémek is, de a cupertinóiak folyamatosan kutatják az új lehetőségeket egy külön e célra létrehozott laboratóriumban.
A csaknem 20 méter hosszú Daisy négy lépésben távolítja el az iPhone-ok akkumulátorait egy -80 fokos légfuvallattal. Ezután következnek a csavarok és a különböző modulok, mint például a kifinomult haptikus jelzésekért felelős Taptic Engine rezgőmotor, amelyből értékes volfrám és ritkaföldfémek nyerhetők vissza.
E képen több ezer megapixelnyi kamera látható a kiszerelést követő fázisban. Az apró alkatrészekből később az Apple partnerei gyűjtik ki a hasznos anyagokat. A robot szakadatlanul ellátja őket munkával, hiszen csak 2017-ben 1 millió iPhone-t dolgozott fel, melyek az Apple Care és a Trade In programok keretében kerültek vissza a céghez.
Egy újabb marék kamera egy adag mikrofon társaságában. A kamerákban az acél mellett réz, ón, és arany is található, a mikrofonban többek közt ritkaföldfémek lapulnak.
Az austini helyszínen tesztelési célok miatt egy kicsinyített méretű hagyományos feldolgozógép is üzemel. Az Apple állítólag mérlegeli, hogy másokkal is megossza Daisy technológiáját, például autógyártókkal.
Szétcincált alaplapok várják, hogy még egyszer, utoljára hasznosak lehessenek. Feldolgozásukkal réz, ón, arany és ezüst nyerhető vissza.
Daisy és az emberek, akik munkáját segítik. A bányászipar szereplői gyakran kritizálják a cupertinóiak újrahasznosítási erőfeszítéseit megjegyezve, hogy az elektromos autók várható terjedésével így is, úgy is szükség lesz a hagyományos módon megszerzett nyersanyagokra. Lisa Jackson, az Apple környezetvédelemért felelős alelnöke kijelentette, hogy nem feltétlenül céljuk a bányászokkal való versengés, s hogy azoknak nem kell félniük a robot kifejlesztésétől.

Ezen a forgó tárcsával ellátott asztalon végzik a kiszerelt részegységek végső elválogatását, a széleken szimpla cetlikkel jelezve, hogy melyik lyukba milyen alkatrész kerülhet.

Ha jobban is érdekelnek az Apple környezetvédelmi törekvései, érdemes lehet elolvasni a cég 2018-as felelősségi jelentését, melyet legutóbb mi is összefoglaltunk. A 2019-es pénzügyi év eredményeinek publikálása tavasszal várható.

Forrás: Reuters

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!