imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így épül a jövő Apple-bemutatóinak helyszíne


Ha lesz is most márciusban Apple-termékbemutató esemény, egy valamiben biztosak lehetünk: azt nem az Apple Campus 2 területén található új előadóteremben tartják majd. Tim Cook ugyanis nemrég egy, a Forbesnak adott interjúban elárulta, hogy a beköltözést jövő év elejére halasztották.

Kevés az olyan építkezés, ahol végül ne jelentkezne valamilyen csúszás az eredetileg eltervezett határidőhöz képest. Ez persze nem azt jelenti, hogy az építkezés állna, sőt: a munka gőzerővel folyik, jelenleg a hatalmas ívelt üvegtáblákat helyezik fel a főépületre, itt nagyjából a munka egyharmadánál tartanak. Az Apple most megosztott a Mashable-lel néhány hivatalos fotót az űrhajó és a földalatti előadóterem építéséről.

Apple Campus 2

Az Apple Campus 2 hatalmas üvegtábláinak behelyezéséhez külön gépeket kellett tervezni – a legnagyobb táblák 10,5 x 3,2 méteresek. Az tervezésben és kivitelezésben összesen 19 országból vesznek részt különböző cégek. És bár a főépületről sok szó esett, arról a helyszínről meglehetősen kevés, amivel talán a legtöbbször találkoznak majd az „egyszerű földi halandók”: ez a 11 ezer négyzetméteres, 161 millió dollárból (nagyjából 45 milliárd forintból) épülő földalatti előadóterem, ahol a jövő keynote-jait tartják majd.

Apple Campus 2

A szintén kör alakú, a brit székhelyű Foster + Partners által tervezett épületet Apple-ös berkekben csak „Theatre”-nek, vagyis színháznak nevezik – érdekes módon így, brit helyesírással, amihez talán Jony Ive-nak, vagy Norman Fosternek lehet köze. Az auditóriumban ezer ülőhely található majd, itt foglalnak helyet az újságírók és a cég alkalmazottai amikor Tim Cook, Phil Schiller vagy Craig Federighi lerántja a leplet az újdonságokról.

Apple Campus 2

A lefelé vezető lépcsőt és a „recepciót” magában foglaló kör alakú előtér érdekessége, hogy csupán üvegtáblákból áll, sehol egy oszlop vagy egy fal. Ez annak köszönhető, hogy a tetőszerkezet teljes egészében karbonszálas anyagból készült, így rendkívül könnyű – mármint egy 40 méter átmérőjű tetőhöz képest, hisz így is közel 80 tonnát nyom. Az Apple szerint egyébként ez a világ legnagyobb ilyen anyagból készült szerkezete. A 44 egyforma, 21,3 méter hosszú és a szélén 3,3 méter széles körcikket a dubaji székhelyű Premier Composite Technologies tervezte és gyártotta le. A szerkezetet a dubaji sivatagban tesztelték, majd szétszerelték és Kaliforniába szállították.

Apple Campus 2

Ha elkészül, az Apple Campus 2 nem csak a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően, de szó szerint is zöld lesz: az egész terület 80%-át növények borítják majd. A tervek szerint a szabadban bonyolítanak majd le több megbeszélést is, valamint a helyi 5500 négyzetméteres Cafè Macs (az Apple-dolgozók menzája) a benti 2800 ülőhely mellett további 1200 kinti hellyel rendelkezik majd. Az ajtó pedig mi másból lenne: 4 emelet magas üvegtáblákból.

Apple Campus 2

Íme néhány további, az Apple által a Mashable rendelkezésére bocsátott fotó az építkezésről valamint pár látványterv a kész épületről:

Apple Campus 2 Apple Campus 2 Apple Campus 2 Apple Campus 2 Apple Campus 2 Apple Campus 2

Forrás: Mashable. Képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!