imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így fog működni Home gomb nélkül az iPhone 8


Lassan kénytelenek leszünk beletörődni a ténybe, hogy a Home gomb, mely egy évtizeden keresztül meghatározta az iPhone-ok előlapját a jövőben már nem, vagy nem ebben a formában lesz része a készülékeknek. Mutatjuk, milyen lesz az élet nélküle…

Ha igazak Mark Gurman értesülései, márpedig az esetek túlnyomó többségében igazak szoktak lenni, akkor abból kell kiindulnunk, hogy

az iPhone 8-on egyáltalán semmilyen Home gomb nem lesz.

Ez annyiban új, hogy idáig azért a legtöbb esetben úgy képzeltük el az új készüléket, hogy minimum egy virtuális, on-screen Home gombot rákanyarítanak majd a kijelzőre, elvégre valamire azért mégiscsak szükség lesz a navigáláshoz.

Na, ilyen nem lesz.

Az Apple viszont úgy döntött, hogy nem, inkább megoldják máshogy. És milyen jó, hogy így döntött! A virtuális Home gomb olyan, mint a vegán hamburger: sosem lesz olyan mint az igazi, viszont nagyon kellemetlen, ahogy megpróbál annak tűnni. Ha már gyökeresen megváltoztatnak valamit, akkor azt tegyék úgy, hogy minden hozzá kapcsolódó egyéb funkciót is gyökeresen megváltoztatnak. Gurman szerint így is lesz, és erre mi is láttunk már nyomokat korábban.

A navigáció a jövőben a gesztusvezérlésre fog épülni. A Home gomb mostani helyén, a kijelző legalján állítólag egy vékony szoftveres sáv fog majd helyet kapni. A Lock Screenen ezt a sávot kell majd a kijelző közepéig felhúzni a telefon feloldásához. Ezzel választ is kaptunk arra a kérdésre, hogy a villámgyors arcfelismerés mellett, hogyan fog működni a zárolt képernyő. Az alkalmazásokon belül ugyanez a mozdulat fogja előhívni az alkalmazásváltó felületet, ahogy azt már láthattuk egy, a bétaszoftverből kiszivárgott videóban.

A Főképernyőn a legszembetűnőbb változás. Egy, az iPades iOS 11-hez hasonló, „lebegő”, lekerekített sarkú Dock sáv is helyet kap. Hiába lesz az iPhone 8 kijelzője érezhetően hosszúkásabb, ez nem fog változtatni érdemben a főképernyő jelenlegi kinézetén: ugyanúgy marad a hat sor alkalmazásikon oldalanként.

Ahogy azt már hivatalos forrásból is tudjuk. Míg az alsó és a két oldalsó káva elhanyagolható méretűre zsugorodik, addig a készülék tetején egy szigetes kivágás lesz látható a szenzorok számára. Gurman szerint az Apple nem akarja majd mindenféle kis trükkel mindenáron elrejteni a szigetet: a legtöbb alkalmazásban és felületen egyértelműen és tisztán látszani fog, különösen a fehér UI elemekkel operáló appokban.

A szigetes kivágásban az Apple jóvoltából már biztosak lehetünk.

A status bar két részre fog oszlani, melyeket az Apple alkalmazottak egymás közt csak füleknek hívnak. A Gurmannak mutatott képek alapján a bal fülön lesz látható az óra, míg jobb oldalon kap majd helyet a térerőkijelzés, a Wi-Fi ikon és az aksiszázalék. A helyhiány miatt viszont a status bar indokolt esetben dinamikusan változhat, annak függvényében, hogy milyen tartalmat fogyaszt épp a felhasználó. Az OLED kijelzőnek hála, ha fekete elemek veszik majd körbe a kivágást, akkor az tökéletesen egybeolvad majd a tartalommal.

Ennyit a szoftverről. Gurman viszont nagyon röviden a hardverről is beszélt. Forrása szerint a hosszabb bekapcsológombba semmi extrát nem kell belelátni (például Touch ID-t), csupán azt a célt szolgálja, hogy könnyebb legyen megnyomni még akkor is, ha egy kézben tartják a készüléket. A sarkokon lekerekített kijelző továbbra sem lesz hajlított, mint például a Samsung Galaxy S8 esetében, viszont a kávák mentén enyhén rá fog hajolni a keretre. Ami egyébként acélból lesz, kis antennakivágásokkal a sarkok felé – reméljük ízlésesen megvalósítva.

Összességében véve a hír hardverre vonatkozó részei igazából már alig kérdésesek. Számtalan forrás, köztük maga az Apple is megerősítette már ezek többségét, és ennyivel a bemutató előtt már biztosan nem prototípusról volt szó. A szoftveren viszont még tovább csiszolhatnak, így lehet, hogy apróságokban eltér majd a végleges megoldás, amit majd látunk, de a fő irányvonalakban már aligha. Jobb ha megbarátkozunk a fentiekkel, Gurman mostani értesülése 99%-ban biztosra vehető már.

Forrás: Bloomberg és Macrumors

Bár a bemutató dátuma még a mai napig nem ismert, a legtöbb forrás szeptember 12-ére várja. Körülbelül ekkor kezdődik majd el a tanítás a legtöbb felsőoktatási intézményben is, amelynek diákjai most a Back to School akció keretein belül 12% kedvezménnyel vásárolhatnak egy rakat terméket, és készülhetnek fel az iskolakezdésre.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!