imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Így fogadták az iPhone 4 dizájnját


Az iPhone 4 2010-es megjelenése óta gyermekek cseperedtek fiatal felnőtté, s akik akkor még suhancként sátraztak az Apple Store előtt, mára talán porontyuk nevelésével, vagy az első válásuk túlélésével vannak elfoglalva. A negyedik széria tehát nem éppen mai darab, mégis feltámadni készül.

A héten járta be a sajtót a pletyka, mely szerint a jövőre érkező iPhone-oknál az Apple ejti a kerek idomokat, s visszatérhet a negyedik generációtól egészen a 2016-os SE-ig használt hasított formához. Ennek persze sokan örülnének, hiszen a szögletesebb keret már az iPad Prón is remekül mutat, ráadásul az Apple-fanok jelentős részének ez jelenti Az iPhone Dizájnt.

A hype alkalmából úgy döntöttünk, hogy visszatekintünk kicsit a negyedik széria debütálását követő sajtóvisszhangra. A helyzet ugyanis az, hogy a legendás modell első látásra kissé megosztotta az embereket, hiszen sokan ragaszkodtak az elődök szappantartókat idéző formájához. A „dizájnvita” egy óvatlan Apple-alkalmazottal indult, aki egy bárban felejtette a még be sem mutatott iPhone 4 prototípusát. A “becsületes” megtaláló aztán eladta a készüléket a Gizmodo munkatársának, a techoldal pedig idő előtt le is rántotta róla a leplet. A dologból óriási botrány lett, onnantól pedig mindenki azt találgatta, hogy vajon TÉNYLEG ilyen lesz-e az új iPhone?

Handrás például így írt róla 2010 tavaszán: „Nem hinném, hogy az Apple piacra dob egy olyan készüléket, amin ekkora lyukak vannak az illesztések közt, kerek, kilógó, hatalmas gombok, csúszós üveg hátlap, stb.” Minden tiszteletem Handrásé (aki egyébként nem is emlegeti a kedvencei között a negyedik szériát), de ezt bizony rosszul tippelte meg, hiszen a végleges termék lényegében megegyezett a Gizmodo által bemutatott példánnyal.

A kétkedők tábora csak a bemutató után csendesedett el, mivel kézbe véve szinte az összes tesztelő zabálta az új, szigorúbb formát. Ive és Jobs üveg-acél szüleménye a minőségérzet következő szintjét képviselte, az iPhone 4 felépítésével kiemelkedett a korabeli mezőnyből. Az AnandTech tesztelői azt írták róla, hogy a friss modell mellett az előd 3GS olyan, mint egy autó a kilencvenes évekből: feleslegesen gömbölyded. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a csúszós hátlap miatt rettegnek a telefon elejtésétől. Innen ered hát ősi félelmünk, melytől azóta sem szabadulunk…

Ide szúrva üt csak igazán, hogy a TopTenReviews viszont strapabírónak tartotta az iPhone 4-et, s a helikopterekben is használt üvegből készült előlapra hivatkozva kifejezetten ajánlotta azoknak, akik hajlamosak elejteni a készüléküket. Ugye emlékszünk még azokra az évekre, amikor szinte minden második tinilány pókhálósra tört iPhone 4/4S-el mászkált?

A Telegraph cikkírója is tett egy érdekes megjegyzést. Az új modell minőségét ugyan az akkor még menőnek számító Vertu luxustermékeihez hasonlította, ám az iOS kezelőfelülete helyett szívesebben látott volna egy olyan szoftveres dizájnt, ami a Windows Phone 7-re hajaz. Hát…ízlések és pofonok.

Az iMore cikkírója egyenesen „lenyűgözően gyönyörűnek” találta az iPhone 4-et, de aggodalmát fejezte ki az új dizájn strapabíróságával kapcsolatban. Fogalmazzunk úgy, hogy ő jobban ráérzett a gyengeségekre, mint a TopTenReviews illetékesei.

Egész érdekes még a Trusted Reviews tesztje is, melyben dicsérték ugyan az iPhone 4 anyaghasználatát és az összeszerelési minőséget, de egy kicsit oda is szúrtak Jobséknak a túl markáns kávák miatt. Bizony, a kávaellenes hadjárat nem a közelmúlt találmánya.

A Wirednél viszont nem fukarkodtak a forma méltatásánál, megfogalmazásuk szerint a negyedik széria olyan volt, mintha a jövőből érkezett volna. Különösen találó kijelentés ez annak fényében, hogy manapság már a legkisebb kínai gyártók is az üvegszendvics-filozófia mentén készítik telefonjaikat. Sőt, ötévnyi alumínium-kitérő után a 2017-es modellekkel maga az Apple is visszatért a jól bevált recepthez.

Minél több korabeli cikket olvasunk, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy az iPhone 4 formája és anyaghasználata megelőzte a korát. Magam is emlékszem, hogy milyen minőséginek hatott azokban az időkben, amikor a legtöbb rivális még műanyagba bugyolált modellekkel versenyzett. Az ikonikus dizájn kiválóságának legékesebb bizonyítéka azonban nem is a leporolt tesztekben rejlik, hanem abban a tényben, hogy csaknem egy évtized múltán is képes lázba hozni a közönséget, mikor felvetődik a visszatérése. Csak aztán nehogy ismét gond legyen az antennák lefogásával…

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!