imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így győzte meg Jimmy Iovine Tim Cookot


Elég nagy port kavart néhány hónapja, amikor kiderült, hogy az Apple felvásárolja a Dr. Dre nevével fémjelzett Beatset. Hogy pontosan miért is volt szüksége a cégre Tim Cooknak és csapatának, arról azóta is folynak a találgatások, melyek legtöbbször a Beats Music online zeneszolgáltatást jelölik meg mint fő okot.

A GQ idén is összeállította a saját „Év emberei” listáját, melyen helyet kapott a Beats társalapítója, Jimmy Iovine is. Ebből az alkalomból egy interjút is készítettek vele, amiben elmeséli, hogyan is jutott el onnan, hogy 19 évesen egy New York-i lemezkiadóban súrolta a padlót, odáig, hogy 55 évesen megalapítsa a hihetetlenül sikeres Beats márkát.

Az Apple végül idén rekordösszegért, összesen 3 milliárd dollárért vásárolta meg a Beats-birodalmat Jimmy Iovine-tól és Dr. Drétől. A GQ interjújában Iovine arról is beszélt, hogyan győzte meg az Apple vezetőségét arról, hogy szükségük van az akvizícióra ahhoz, hogy betöltsék a Steve Jobs 2011-ben bekövetkező halálával a cég zenével kapcsolatos tevékenységében keletkező űrt:

Meggyőztem őket, hogy meg kell venniük ezt a céget. Azt mondtam: »nem akarok senki másnak dolgozni. Az Apple-nél akarom ezt csinálni. Tudom, hogy képes vagyok elérni ezt az Apple-nél. Nem akarom árulni a Beatset, hanem ide akarok jönni, Steve cégéhez. Ismerlek titeket; tudom, hogy mire vagytok képesek; tudom, hogy értetek a popkultúrához. Azt is tudom, hogy van egy kis hiányosság nálatok a zene terén – hadd segítsek betömni ezt a rést.« Ez két évvel azelőtt volt, mire végre igent mondtak. […] Steve halála, és a streaming felemelkedése után láttam, hogy szükségük van valamire. És a Beats Music pont passzolt a képbe.

Jimmy Iovine, Tim Cook, Dr. Dre és Eddy Cue az Apple–Beats akvizíció bejelentésekor. | Kép forrása: iHeartApple
Jimmy Iovine, Tim Cook, Dr. Dre és Eddy Cue az Apple–Beats akvizíció bejelentésekor. | Kép forrása: iHeartApple

Jimmy Iovine egyébként 40 éve űzi az ipart, olyan jelentős előadókkal és bandákkal dolgozott már együtt, mint például John Lennon, a U2, Bruce Springsteen és persze Dr. Dre. Az elmúlt hónapokban jól látszik, hogy az online zenestreaming-szolgáltatások egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a zeneipar tortájából. Az Apple-nek pedig egyelőre nincs hatásos válasza a jelenségre, továbbra is elsősorban az iTunes Music Store-ra építkezik a cég, ami a klasszikus számonkénti vásárlás lehetőségét biztosítja.

Ha az Apple nem akar lemaradni a zeneipar következő forradalmáról, akkor sürgősen tennie kell valamit. A hírek alapján ez a valami a Beats Music árainak csökkentése, illetve a szolgáltatás közvetlenül az iOS-be történő integrációja lehet a közeljövőben. Persze lehet, hogy mindezt már túl későn lépik meg.

Forrás: GQ. Borítókép: AllThingsD.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!