imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így hallgathatod a Spotify-t féláron egyetemi hallgatóként


A Spotify zenei streaming szolgáltatás néhány napja hazánkban is elérhetővé tette felsőoktatási hallgatók számára kedvezményes diák csomagját. Ebben a cikkben azt vesszük sorra, mire van szükség a kedvezmény érvényesítéséhez.

A Spotify hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend: eleinte a hazai mobilszolgáltatók kínálatában is elérhető volt, de a 5 eurós árszabásával Magyarországon is megfizethető kategóriába került a jogtiszta zenehallgatási élmény. Akinek nem ér ennyit a szolgáltatás, annak sem kell többé a családi kedvezménnyel trükköznie, ugyanis felsőoktatásban tanulók számára mostantól mindössze 2,5 eurót kell leszurkolniuk a prémium lehetőségekért (reklám mentesség, offline zenehallgatás).

Mintha a fejembe láttak volna a Spotify-nál, éppen csak elhatároztam, hogy adok egy új esélyt az Apple Music-nak, erre tessék, a hallgatói kedvezmény keretében lefelezték az árat, úgyhogy maradok még egy ideig. Félreértés ne essék, semmi bajom a Spotify-jal, csupán “hivatali” kötelességemnek érzem tisztában lenni az Apple saját szolgáltatásaival is. Nem titok, hogy amikor megjelent az Apple Music, első körben nem tetszett, másfél év alatt viszont sok minden változott.

A prémium csomagváltás mindössze néhány percet vesz igénybe. A folyamatot a Spotify webes felületén végeztem el, ami természetesen iPhone-ról és iPadről is lehetséges, de a képernyőképek szempontjából úgy vélem, így átláthatóbb minden. Ahogy azt megszokhattuk, a jobb felső sarokban tudunk bejelentkezni, ha pedig már be vagyunk, akkor meg is jelenik a profilképünk a nevünkkel együtt. Erre rákattintva értelemszerűen a fiók menüponttal tudunk továbblépni.

Egyből a Fiókáttekintés fülre kerülünk, itt láthatjuk a profilunkban megadott adatainkat, illetve jobbra tőle azt, hogy rendelkezünk-e már prémium előfizetéssel. Ha igen, akkor itt tudjuk megnézni a lejárati dátumot, illetve azt, hogy jelenleg mennyit fizetünk a szolgáltatásért. Kattintsunk az ez alatt található “részletek” fülre, majd a “módosítás vagy lemondás” opcióra. Itt már azt is látható, hogy jelenleg melyik bankkártyánkat terheli az előfizetés összege.

Jelen esetben nekem még él a sztenderd 5 eurós előfizetés. Felül átválthatunk az ingyenes opcióra, alul a családira, középre kattintva pedig igénybe vehetjük jelen cikkünk tárgyát, a hallgatói kedvezményt. Abban az esetben, ha néhány napon belül lejárna a meglévő előfizetés és nem szeretnénk feleslegesen újra teljes összeget fizetni, érdemes először az ingyenes verziót választani. Ekkor a lejáratig természetesen továbbra is a prémium csomagot kapjuk, majd ha esetleg nem sikerülne elsőre a hallgatói jogviszony hitelesítése, akkor átkerülünk az ingyenes szolgáltatásba.

Arra is figyeljünk oda, hogy a Spotify rendszerében vagy az iTunes Store-on keresztül kötöttük-e a meglévő előfizetésünket. Utóbbi esetében először az Apple rendszerén keresztül mondjuk le a szolgáltatást, majd folytathatjuk a Spotify fiókunkban a hallgatói kedvezmény igénylést. iPhone-on és iPaden keressük a Beállítások » iTunes és App Store fület. Kattintsunk az Apple ID-ra, majd felül az Apple ID megtekintése lehetőségre. Lejjebb hajtva keressük a “Subscriptions” pontot. Itt válasszuk ki a lemondani kívánt szolgáltatást – jelen esetben a Spotify-t – majd alul a “Cancel Subscriptiont”. Ugyanezt megtehetjük az iTunes asztali appján keresztül is.

Visszatérve a Spotify webes felületéhez, én egyből a a kedvezményes opcióra nyomtam: ekkor megadhatjuk a fizetési adatainkat. A bankkártya számra, a lejárati dátumra, illetve az ellenőrző kódra lesz szükség. Előbbi kettő a kártya előlapján, utóbbi pedig a hátlapján található. Ha mindent rendben találtunk és a rendszer jóváhagyta a fizetőeszközt, akkor tovább is léphetünk. Innentől már csak néhány személyes adat megadására van szükség a Sheer ID rendszerén keresztül.

Töltsük ki az összes rubrikát, természetesen magyar egyetem esetén Magyarországot állítsuk be. Végigböngészve az országokat feltűnően kevés országban él a diákkedvezmény, ez úton is köszönet a Spotify csapatának, hogy most már itthon is adott a lehetőség. A legutolsó pontban válasszuk ki a felsőoktatási intézményt, amivel kapcsolatban állunk és nyomjuk tovább az űrlapot. Itt fontos azt megjegyezni, hogy csak akkreditált főiskolákat és egyetemeket tartalmaz a lista, ami a Spotify szerint folyamatosan bővül. A hivatalos álláspont szerint nem minden felsőoktatási intézményre vonatkozik a kedvezmény, ennek ellenére első blikkre egyetlen ismertebb egyetem sem hiányzott a listáról.

Nincs más hátra, mint a lényeg, maga a hitelesítés. A leírás szerint maximum 2 dokumentumot kell feltöltenünk, amely tartalmazza vezetéknevünket és a keresztnevünket, a jelenlegi egyetemünk nevét és ezen dokumentum kiállítási dátuma ne legyen 3 hónapnál régebbi. Ezzel jó eséllyel ki is esett a diákigazolvánnyal való hitelesítés. A leírás szerint helyettesíthetjük beiratkozási levéllel vagy az egyetemtől kapott papírokkal. Véleményem szerint a legegyszerűbb egy hallgatói jogviszony igazolást kiállítattni, ezen minden adat rajta van és a dátum is stimmelni fog; illetve az ideiglenes diákigazolvány is megoldás lehet vagy egy friss hallgatói szerződés. A fájlok feltöltésével készen is vagyunk, miután a Spotify felülvizsgálta a kérelmet e-mailben értesítenek annak eredményéről.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!