imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így használd a Macet egyszerű kijelzőként


A Mac számítógépekben rengeteg lehetőség rejlik, az alapfunkcióján felül is. Sok esetben akár arra is szükség lehet, hogy valamiért Windowst vagy más operációs rendszert futtassunk az iMacünkön. Erre már szerencsére több alternatíva van, a virtuális gépektől egészen a BootCampes megoldásig. Ezekről korábban már írtunk, tehát nem is részletezném tovább. Ami sokkal érdekesebb, hogy mi van akkor, ha csak kijelzőnek szeretnénk használni az iMacünk monitorját.

Az irodában szinte napi rendszerességgel előfordul, hogy valamelyikünktől Apple-termékkel kapcsolatos segítséget kér valaki. A legtöbb esetben a válasz egyszerű és pillanatok alatt orvosolni tudjuk a felmerülő problémát. Az e-mail címünkre is rendszeresen érkeznek megkeresések, ezekre is mindig igyekszünk válaszolni. Az utóbbi napokban egy ismerősöm tett fel egy kérdést, ami kicsit jobban elgondolkodtatott, de egy kis utánajárást követően természetesen erre is lehetett megoldást találni. A kérdés pedig így hangzott: hogyan lehet, egy Windowsos gép képernyőjeként használni egy iMacet

A Chrome Remote Desktop is megoldás lehet.
A Chrome Remote Desktop is megoldás lehet.

A kérdés megválaszolása előtt fontos leszögezni: a probléma megoldása úgy a legegyszerűbb, ha olyan olyan alaplapú asztali PC-ről vagy laptopról van szó, amelyen van Thunderbolt csatlakozó. Ezek listáját itt lehet elérni. Ha az iMac és a másik gép is rendelkezik ilyen csatlakozóval, akkor tényleg csak annyi a dolgunk, hogy beszerzünk egy Thunderbolt kábelt, és csatlakoztatjuk a két gépet egymáshoz. A 2009-nél újabb iMacek ugyanis támogatják az ún. Target Display módot, ami pont a fent említett problémára jelent megoldást. Sajnos, a 2015-ös iMaceken – beleértve az új 5k Retina iMacet is – ez a mód teljesen eltűnt, és ebből kiindulva már a 2016-os modellekben sem láthatjuk viszont.

Ha a fenti, szűk rétegbe eső gépekkel rendelkezünk, akkor az eszközök csatlakoztatása és bekapcsolása után az iMacen egy Cmd+F2 billentyűkombinációval bekapcsolhatjuk a Target Display módot. Ezután, a másik eszközön be kell állítani, hogy az iMacet  legyen a kijelző (elsődleges vagy másodlagos), illetve a kimeneti hangot is konfigurálhatjuk, ha azt szeretnénk, hogy a Mac belső hangszórójáról érkezzen a hang. Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy a VGA-Thunderbolt és a DVI-Thunderbolt átalakítók (az esetek nagy többségében) csak egyoldalú átalakítást tesznek lehetővé, tehát csak akkor működik, ha a Thunderbolt átalakító a jelet küldő eszközbe csatlakozik. Természetesen kívételek előfordulhatnak.

[productcard md862zm/a md861zm/a]

A probléma csak ott van, hogy a legtöbb esetben nincs Thunderbol- csatlakozó egy mezei PC-n. Ez nagy kár, hiszen rengeteg lehetőség van ebben a csatlakozóban. Ennek hiányában csak a szoftveres megoldás jöhet szóba. Ebből pedig ahogy néztem van bőven az interneten, de általánosságban nagyon használhatatlanok, hiszen óriási késések vannak például egy over the air megoldás esetében, ami kifejezetten idegesítő. Az egyik legjobb megoldást az AirDisplay hozta el. Igaz fizetős, de 6 000 forintot megér, hiszen nem egy egyszerű stream szoftvert kapunk. Tulajdonképpen ezzel lehetőségünk nyílik bármilyen eszközt használni kijelzőként, nem csak egy iMac-et, ráadásul windowsos és OS X-es is lehet a kiszolgáló. Ezzel a megoldással például már MacBookot is lehet használni kijelzőként.

Kép forrása: The Verge
Kép forrása: The Verge

A legfontosabb talán, hogy nincs késés egy erősebb routeren, mivel optimalizált adatcsomagokat küld a program. A másik, ami miatt hasznos lehet, hogy több eszközt, például egy iPadet is lehet képernyőként használni, de a folyamat fordítva is működik. Persze létezhet ezen a megoldáson kívűl is alternatíva, de mégis talán ez az egyik legjobb módszer.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!