imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így használd a Plex alkalmazást Apple TV-n


Az új Apple TV számtalan funkciót kapott, elsődleges szerepe azonban még mindig egy médiaközponté, ehhez pedig ideális választás lehet a népszerű Plex alkalmazás, mely mostantól ezen a rendszeren is elérhető. Lépésről lépésre leírjuk, hogyan kell használni a Plex alkalmazást az új Apple TV-vel.

A tvOS-re gyártott appról már múlt héten írtunk nektek az iMagazinon, mostanra azonban nekünk is lehetőségünk volt kipróbálni, és leírni, milyen az új eszközön használni. Röviden: nagyon jó. A Plex kényelmesen, rezzenésmentesen streamel akár Full HD-s tartalmakat is, méghozzá vezeték nélkül. Az ember azt várná, hogy itt jön egy “de”, és egy gyors leírás, hogy azért mégis hol van a szolgáltatásban: sehol, a Plex tényleg olyan egyszerű és jó, mint azt elsőre gondolnánk.

De mi az a Plex?

Csak a rend kedvéért, azoknak, akik nem tudnák: a Plex lényegében egy multimédiás alkalmazás, melynek segítségével filmeket, zenéket és más tartalmakat élvezhetünk, bármilyen eszközről. Az Egyesült Államokban nyilván sokkal több (különféle szolgáltatókon alapuló) funkciója van az appnak, de így is meglehetősen hasznos.

Így néz ki a Plex alkalmazás Apple TV-n.
Így néz ki a Plex alkalmazás Apple TV-n.

A Plex számtalan formátum beolvasására képes (olyanokéra is, mint az mkv, vagy az flv), ráadásul a beolvasott anyagokról mindenféle információt begyűjt, akkor is, ha ismeretlen forrásból van. Így az alkalmazás az illegálisan letöltött filmek mellé is posztert, értékeléseket és egyéb információkat mellékel, bár persze biztosak vagyunk benne, hogy olvasóink sose néznének ilyen forrásból filmet.

A Plex használatához nincs szükség másra, csak egy kijelölt médiaszerverre, legyen ez akár egy Macbook, vagy egy Mac mini (vagy egy… PC). A szolgáltatás ugyan rendelkezik egy Plex Pass előfizetéssel, anélkül is teljes értékű multimédiás központként használható, az csupán különféle extrákat nyit meg. Na de lássuk, hogyan használjuk a Plexet az új Apple TV-n.

Első lépés: a médiaszerver

Elsőként az a dolgunk, hogy letöltsük a Plex hivatalos oldaláról a számítógépünkre a Plex Media Servert, ezt az alábbi linken tehetjük meg.

rolmanus_plex

Ha letöltöttük, és már az alkalmazások közt van a Media Server, nyissuk meg, és ha megtörtént a regisztráció a rendszerbe, állítsunk be a szerverünknek egy tetszőleges nevet. Ezt böngészőn keresztül fogjuk tenni, az app automatikusan a 127.0.0.1-es címre irányít minket, én a Rolmanus_PLEX nevet választottam.

Innentől kezdve ez a gép lesz a rendszer központja, így ahhoz, hogy elérjük a tartalmakat az Apple TV-ről, ennek a gépnek is aktívnak kell lennie, a Plex Media Servernek pedig futnia kell rajta. Éppen ezért érdemes lehet olyan számítógépet választani, ami mindig, mindenki számára elérhető, hogy a családtagok ne várjanak minket haza a Macbookunkkal, ha a tegnapi sorozatot szeretnék újranézni.

Második lépés: média beolvasása

A szerver ugyan be van állítva, de a médiakönyvtárunk egyelőre üresen áll. Nyomjunk hát rá a menüsávon a Plex Media Server ikonjára, és válasszuk a “Media Manager” opciót. Itt a bal oldali plusz gombra nyomva hozzáadhatunk egy könyvtárat, mely az adott médiatípushoz tartozik, legyen szó akár filmről, sorozatról vagy zenéről.

plex media server

Ezután egyenként hozzáadhatjuk, mely helyi mappákból olvasson be tartalmat a Plex az összesített könyvtár létrehozásához. Nem muszáj egy helyen tárolnunk minden egyes filmet ahhoz, hogy végül könnyen elérhető legyen, de persze meggyorsítja a folyamatot, ha egy helyre gyűjtjük őket, és automatikusan szinkronizálódnak.

A kép persze csak illusztráció, nincsenek letöltött filmek a gépemen
A kép persze csak illusztráció, nincsenek letöltött filmek a gépemen

A betöltött filmek egyből meg is jelennek a katalógusban, méghozzá nem is akárhogy: saját aloldallal, korhatárbesorolással, képminőséggel, leírással: egy szóval mindennel, ami csak érdekelhet róla. Már ezek a külön aloldalak, és az elegáns megjelenés is jelenthet annyit egy igényes filmnézőnek, amiért már szívesen vált át ennek a rendszernek a használatára.

plex back to the

A Plex ezen kívül képes automatikusan beolvasni teljes iTunes könyvtárunkat is, ezen kívül a SoundCloudot is “megeszi”, ám azt nagy sajnálattal kellett nyugtázzam, hogy a Spotify egyelőre nincs a támogatott csatornák között.

Én az Apple Movie Trailerst is hozzáadtam gyorsan a csatornák listájához, mivel az applikációban beállítható, hogy egy-egy film megtekintése előtt egy (vagy akár öt) filmelőzetest is lejátsszon, ezzel teljes moziélményt varázsolva a nappaliba. Nem világmegváltó funkció, de egy vérbeli mozinézőnek óriási pluszt ad.

Harmadik lépés: az Apple TV

Magán az Apple TV-n igazából már jóval egyszerűbb a dolgunk, itt már csak a szórakozás része maradt hátra. Ha letöltöttük az App Store-ból a Plex applikációt, indítsuk el, az pedig egyből megkérdezi a korábban megadott internetes bejelentkezési adatainkat (felhasználónév, jelszó). Innentől egyből fel is fogja ismerni, hogy milyen szerverek vannak kötve a felhasználónkhoz, szóval csak rá kell nyomni, hogy valóban azt kívánjuk használni.

 

Engem egyelőre szerényes kép fogad, mivel nem szinkronizáltam még sok tartalmat, de a lejátszás gyors és zökkenésmentes, pedig Full HD-s filmekről beszélünk, méghozzá vezeték nélküli hálózaton. Ráadásul a filmek pontosan ugyanazon ahol múlt héten hagytam őket, mikor iPhone-on keresztül próbáltam ki a szolgáltatást. Nagyon kényelmes.

IMG_0400

 

Az Apple TV irányítójával egyébként még könnyebben navigálható a filmnézés, mint a többi eszközön, de ezt el is várjuk egy szórakoztatóközponttól: a tekerés például elképesztően kényelmes az érintőfelülettel. De alapvetően az egész felület úgy lett felépítve, hogy a tvOS-hez hasonló elven működjön, és könnyedén lehessen kezelni.

Röviden ennyi egy Plex médiaközpont felállítása Apple TV-n, nem túl bonyolult, és cserébe nagyon kényelmes. Mivel teljesen ingyenes megoldásról beszélünk, mindenkinek javaslom, hogy tegyen vele egy próbát. Aztán ha nagyon megtetszett, onnantól érdemes azon az előfizetésen is elgondolkodni, ami még a különféle “így készült” videókat, és egyéb extrákat is begyűjti a filmek mellé.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!