imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így használják a 3D Touch-ot a legnagyobb appok


Az iPhone 6s egyik legnagyobb újítása egyértelműen a 3D Touch volt, ám megjelenéskor még meglehetősen kevés alkalmazás támogatta a funkciót. Most, hogy a telefon már majdnem három hónapja megjelent, megnézzük melyek azok a nagy appok, melyek már élnek a lehetőséggel.

Az az első perctől egyértelmű volt, hogy a 3D Touch sikere azon fog múlni, élnek-e majd vele megfelelően a fejlesztők. És persze miért ne élnének?  A funkció tele van lehetőségekkel, és egészen új világot nyithat meg az okostelefonok kezelésében.

De csak akkor, ha nem elégszik meg minden fejlesztő azzal, hogy a főképernyőn használják. Egy-két app már az új iPhone érkezésekor így érkezett: ilyen az Instagram, a Dropbox és a Pinterest is. De azóta jóval több alkalmazás támogatja a lehetőséget: ezek azok a nagy alkalmazások, melyek azóta már használják a 3D érintést.

Skype

A Skype a főképernyőn, és az applikáción belül is lehetőséget nyújt a 3D Touch használatára. Előbbivel a szokásos gyorsításokat eszközölhetjük: egyből üzenetírásba foghatunk, a tárcsázóhoz ugorhatunk, vagy akár kereshetünk.

screen322x572-8-side

Az appon belül a Peek and Pop megoldást hasznosították: belekukkanthatunk a legutóbbi beszélgetésekbe, videóhívásokba, küldött képekbe, linkekbe, vagy akár kontaktokba is. Nem változott meg a Skype mindennapi használata, de a kezelése egyszerűbb és gyorsabb lett.

WhatsApp

A WhatsApp-ban appon kívül keresést vagy csevegést indítványozhatunk, használat közben pedig a Skype-hoz hasonlóan a beszélgetésekbe, linkekbe, képekbe, videókba, kontaktokba és helyszínekbe kukkanthatunk bele.

screen322x572-side

Fantastical 2

A Fantastical szintén kukucskálni enged minket: belenézhetünk közelgő eseményekbe, valamint elmékeztetőkbe.

screen322x572-3-side

Evernote 

Belenézhetünk a friss jegyzetekbe (nem az összesbe), ezen kívül a helyszínekbe is.

screen322x572 másolat 3-side

Wunderlist

Az utolsó “kukucskálós” alkalmazás: a listáink egyes elemeibe nézhetünk bele egyenként, de egész listákat nem tudunk meglesni. Az így előhozott előnézeteket felfele húzva időzítőt is állíthatunk be egyszerűen.

screen322x572-5-side

Bár nem szükséges hozzá óriási kreativitás, a Peek and Pop használata nagy segítség lehet, hiszen oldalak és akár appok közti váltást is spórolhatunk meg egy-egy kukucskálással. A kérdés, hogy minden alkalmazás gyártója örül-e annak, ha gyorsabban a végzünk a dolgunkkal használat során.

Valószínűleg az sem véletlen, hogy a Facebook appon belül sem tudunk hivatkozásokba kukkantani, hiszen ezzel csökkenhet az alkalmazásban eltöltött időnk. Persze ez nem lehet kifogás a világ legnagyobb közösségi oldalának, hogy kihagyjon egy ilyen magától értetődő lehetőséget.

A legtöbben egyelőre a főképernyős gyorsgombokat teszik elérhetővé, néhányan pedig még a Peek and Popot is bevezetik, de a 3D Touchnak valójában ennél sokkal kreatívabb használati módjai is lehetnek. Bár a telefon még nincs három hónapos, máris itt van néhány app, ami egyedien használja a funkciót:

Pixelmator

Ha épp digitális festményt vagy rajzot készítünk a Pixelmatorban, befolyásolhatjuk a vonal vastagságát a képernyőre gyakorolt nyomással. Minél erősebben nyomunk, annál vastagabb vonalat kapunk.

pixelmator

Warhammer 40,000: Freeblade

A játékok sok mindent kezdhetnek még a jövőben a 3D Touch technológiájával, így öröm látni, hogy már most vannak kísérletek. A Warhammerben például a különböző erősségű nyomás hatására különböző fegyvert ránt elő a főhős. Minél erősebben nyomunk, annál erősebb fegyvert használ.

warhammer

Bumpn

A Bumpn egy viszonylag friss kép- és videomegosztó platform, ahol egészen egyedi módon fejezhetjük ki, hogy valami tetszik: az appban szivecskéket adhatunk a tartalmakra, egyre akár többet is. Ahelyett azonban, hogy egyenként adogatnánk egy képre vagy videóra a szivecséket, egy erős nyomás hatására egyből többet is adhatunk.

bumpn

Flickr

A Flickr igazából kicsit csalás, mert tulajdonképpen ott is a Peek and Pop a 3D Touch elsődleges funkciója, de egészen egyedi módon lett megoldva. Amikor ugyanis megnyitunk egy erősebb érintéssel egy előnézetet, lehetőségünk van jobbra és balra söpörni a szomszédos képek között, míg megtaláljuk az ideális képet.

screen322x572-2-side

Már-már furcsa, hogy erre nem maga az Apple gondolt, mindenesetre ötletes lehetőség, melyet szívesen látnánk más alkalmazásokban, vagy akár magában a telefon galériájában.

Egyelőre ennyi: nincs mit csodálkozni, a 3D Touch elterjedtsége még mindig nagy óvatosan halad. Ugyanakkor ha visszaemlékszünk, mennyi idő volt néhány alkalmazásnak igazodni az iPhone 6 képernyőméretéhez (néha még ma is megnyitok egy-egy appot ami nem tette meg!), ez egyáltalán nem csoda.

Az ráadásul égetőbb volt, hiszen nem opcionális lehetőségről beszéltünk, hanem olyasmiről, amihez kötelező alkalmazkodni. Ennek fényében az, hogy a 3D Touch alig három hónap alatt már ekkora támogatásra tett szert, óriási eredmény, mely előre is vetíti a sokak által “értelmetlenként” aposztrofált funkció jövöjét.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!