imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Így hozhatod ki a legtöbbet a Megtekintő alkalmazásból Macen


A Megtekintő alkalmazás Macen olyan mint egy svájci bicska – első pillantásra egy szimpla képmegjelenítőnek tűnhet, de ha mélyebbre ásol, számtalan hasznos funkciót is felfedezhetsz. Te ismered a leghasznosabb trükköket?

A Megtekintő (aka. Preview) egy rendkívül szerény alkalmazás, mégis számtalan dologra használhatod. Ha eddig csak a PDF-ek megtekintésére használtad, épp itt az ideje, hogy lépj egy szintet és végre próként kezeld. A következőben megosztunk pár rendkívül hasznos tippet, amivel bővítheted a Megtekintő alkalmazásban rejlő felhasználási lehetőségeket.

1. Nyiss meg és konvertálj különböző fájlformátumokat

A Megtekintő számtalan formátumot támogat. A leggyakoribb JPEG, PNG, RAW, PDF vagy TIFF fájlformátumokon kívül Photoshop és Illustrator fájlokat, GIFeket, valamint PowerPoint prezentációkat is megtekinthetsz vele. Ha megnyitottad az adott fájlt, további formátumokba is konvertálhatod a Fájl > Exportálás opciók segítségével. Ekkor egy lehetséges formátumokat tartalmazó pop-up menü ugrik fel, ahol kiválaszthatod a kívánt fájlformátumot. Ha pont azt az egyet nem találod amibe szeretnél exportálni, nyomd le az Option billentyűt, miközben a pop-up menüben böngészel – így megjelennek a speciális vagy régebbi formátumok is.

2. Végezz csoportos módosításokat

Szerencsére a Megtekintő alkalmazásban egyszerre több fájllal is dolgozhatsz. Ezt a funkciót főként akkor fogod értékelni ha egyszerre több képp méretét szeretnéd mondjuk módosítani és konvertálni. A művelet rendkívül egyszerű: válaszd ki a Finderben az összes képeket, amit meg szeretnél nyitni a Megtekintőben. Ezután katt bármelyik kép ikonjára és nyomd meg a Command + A billentyűket az összes kép kiválasztásához. A csoportos konvertáláshoz menj a Fájl menübe, katt az Exportálásra majd a Kijelölt képek exportálására. Ha megjelenik a felugró ablak, nyomd meg az Option billentyűt vagy válaszd ki a kívánt fájlformátumot. (Ne feledd, a Visszaállítás erre opciót csak azonos formátumú fájlokkal használhatod.) Ha a képek méretén szeretnél változtatni, menj az Eszközök menübe és katt a Méret beállítása opcióra.

3. Üres helyek kitöltése

A PDF-ekből hiányzó információkat a Megtekintő alkalmazás segítségével is pótolhatod. Ami még jobb, hogy a Megtekintő magától felismeri azokat a részeket a dokumentumban, ahonnan hiányzik a szöveg. Ha az alkalmazás észleli az üres helyet, csak katt rá és egy aprócska szövegdoboz jelenik majd meg a képernyőn. Ide kell beírnod a válaszaidat vagy az alárírásodat, majd ha végeztél mentsd el ezt a formátumot (Fájl > Exportálás). Ha végeztél, bezárhatod a PDF-et és később újra megnyithatod ha még esetleg ki akarnád egészíteni.

4. Annotáció, szövegkijelölés, jegyzetek hozzáadása

Azon kívül, hogy még a legegyszerűbb képszerkesztési feladatokat is ellátja, a Megtekintő alkalmazás képek vagy PDF fájlok annotációjára is használható. Szinte minden olyan lehetőséget felkínál, amit egy maszkolótól elvárnánk: rajz, firkálás, alakzatok és szöveg beszúrása, nagyítás vagy aláírás használata. Ez a funkció akkor jöhet jól, ha képernyőfotókat szeretnénk szerkeszteni, szövegrészleteket kiemelni vagy vizuális elemeket szerkesztgetni. Csak kattints a képernyő jobb felső sarkában megjelenő korrektúra eszközsor ikonjára és az összes használható eszköz megjelenik majd. Változtass a színeken, formákon és betűtípusokon tetszésed szerint.

5. Képek exportálása GIF fájlokból

Talán ez az egyik legkevésbé ismert funkciója a Megtekintőnek – ha egyáltalán lehet ezt funkciónak nevezni. Csakúgy mint a PDF-ek esetében, a GIF fájlokat is meg tudjuk úgy jeleníteni, hogy egyenként mutassa a képeket. Itt is kiválaszhatod bármelyik képet a bal oldalon megjelenő sávból és exportálhatod PNG vagy JPEG formátumokba (Fájl > Exportálás). Ezzel az egyszerű trükkel bármilyen lényeges momentumot kinyerhetsz egy GIF fájlból, csak pár kattintásba kerül.

6. Képek hátterének eltüntetése

A Photoshophoz hasonlóan, a Megtekintőben is van intelligens maszkolási lehetőség (a varázspálca ikon a korrektúra eszközsoron), ami lehetővé teszi, hogy csak a kívánt részleteket nyerd ki az adott képből. Ehhez katt a korrektúra eszközsor ikonra a jobb felső sarokban. Ezután katt a varázspálcára, majd húzd a képernyő azon részére, amit el szerentél tüntetni. Ha mondjuk kiválasztottad a hátteret, nyomd meg a Delete billentyűt, hogy eltüntesd a kiválasztott részt. Ha az adott dokumentumod nem támogatja az intelligens maszkolást, a Megtekintő app automatikusan PNG formátumba fogja konvertálni a fájlt.

7. Védd jelszóval a PDF fájlokat

Bizalmas dokumentumot szeretnél küldeni? A Megtekintő rendkívül egyszerű és kényelmes megoldást kínál a dokumentumaid jelszavas védelmére. Ha például épp PDF-be exportálsz egy fájlt, kattints a Mutasd a részleteket gombra a felugró ablak bal alsó sarkában. Majd csekkold a Titkosítás opciót és írd be a kívánt jelszót. Erősítsd meg, majd nyomj egy mentést. Ennyi az egész. Ezután bárki is akarja majd megnyitni a PDF fájlodat, csak a jelszó beírása után lesz rá lehetősége.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!