imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Így hozz létre intelligens mappát!


A Finder intelligens mappa opciója lehetővé teszi, hogy egy adott tulajdonság köré csoportosított fájlokat külön mappánként jelenítsd meg. Megkönnyítve ezzel a fájlok közti mindennapi keresgélést.

Örök vita tárgya, hogy a macOS fájlkezelése jobb vagy rosszabb más operációs rendszerekénél. Mivel ez egy borzalmasan szubjektív kérdés, így valahogy mindig mindenkinek igaza van benne, legyen bármi is a véleménye. Az intelligens mappák használata azonban mindenki számára könnyebbséget jelent.

Intelligens mappa létrehozása

Kétféleképpen történhet. Meglátásom szerint az egyik intuitívabb módszer, míg a másik sokkal stratégikusabb. Nézzük először az intuitív módszert. Ebben az esetben egy Finder keresésből indulunk ki, tételezzük fel, hogy egy adott PDF-et keresel, melynek nem emlékszel a címére.

 • Nyiss egy új Finder ablakot, vagy használd bármelyik már megnyitottat
 • A kereső sávba írd be, amire keresel, ez esetben azt, hogy pdf
 • Majd az egész Macet átfésülve, már jönnek is szép számmal a találatok és egy új
 • Mentés és „+” jel opció is megjelenik a jobb felső sarok táján

A Mentés gombbal azonnal elmentheted a keresést és még azt is eldöntheted, hogy a Finder oldalsávjához automatikusan hozzáadja-e a mentett keresésed. A „+” gomb lenyomásával viszont attribútumok garmadával szabhatod testre a keresésed.

Technikailag ugyanide juthatsz, ha a Finder alkalmazásban a

 • Menüsávban a Fájl menü > Új intelligens mappa lehetőséget választod

Ugyanezeket a lépéseket teheted meg, csak már desztináltan.

Szűrési lehetőségek

Bár a keresési paramétereket tetszés szerint mixelheted, az egyik legfontosabb az első paraméter beállítása, mely lehet:

 • Fajta – esetében különböző fájl fajtákból válogathatunk úgy, mint: Bármi, Alkalmazás, Archívum, Dokumentum, Film, Kép, Mappa, PDF, Prezentáció, Szöveg, Végrehajtható, Zene, Egyéb. Elmélyedve a szortírozásban még sok-sok alparamétert állíthatsz be az egyes típusok szerinti keresésnél
 • Utolsó megnyitás dátuma – ez gyakorlatilag a legutoljára megnyitott/használt fájlokat listázza különböző, általad megadott időhatárokon beül
 • Utolsó módosítási dátum – ugyanez a kategória, csak legutoljára módosított verzióban
 • Létrehozási dátum – itt a létrehozás ideje a kulcs
 • Név – név alapján listázás esetén választhatsz olyan fájlokak, melyek elnevezése egyezik, tartalmazza, kezdődik, végződik, stb. a megadott keresési szóra
 • Tartalom – melynek tartalma megegyezik a megadott paraméterrel
 • Egyéb… – kvázi egy végetlen előre legyártott keresési paraméter listát dob fel a legkülönbözőbb verziókkal

Érdemes kipróbálgatni a legjobb kombinációkat. Az elmúlt évek során elég sokat dolgoztam screen shotokkal, amikor képeztem a cikkeket, így pl. az a mappa, ami csak képernyőfelvételeket tartalmaz számomra roppant jól jött. Egyből is is dobtam a Finder oldasávjába.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!