imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így is képes lesz működni a HomeKit


Az új HomeKit már sokak fantáziáját megmozgathatta, hiszen már az elképzelés is futurisztikus, hogy a telefonunkkal irányíthatunk a házon belül nagyjából mindent. Ehhez természetesen először szükségünk van okoskiegészítőkre. Ezek nem a legolcsóbb árkategóriába tartoznak sajnos, de mindenképp megéri beruházni rájuk, hiszen óriási kényelmet nyújtanak. Az okosizzókról már mi is írtunk egy átfogó tesztet, ezt itt olvashatjátok, de folyamatosan tesztelünk más termékeket is.

Az iOS 9 még több lehetőséget ígér a fejlesztőknek és a felhasználóknak egyaránt. A termékek széles skálájában megtalálhatóak a zárak, fűtésszabályzók, garázsajtók vagy akár bármilyen más, a háztartásban fellelhető eszköz, amiben hasznos lehet a távirányítás funkció. A probléma, hogy ha például az ember egy lámpát akar felkapcsolni, akkor nem akar a sötétben kotorászni előtte, hogy megtalálja a telefonját. Az új HomeKit viszont lehetőséget biztosít, hogy IFTTT módszerrel is lehessen használni az okostermékeket.

HomeKit-diagram-001

Az „If this then that” már biztos sok ember számára ismerősen cseng. Magyarra fordítva „Ha ez akkor az”. Tulajdonképpen úgy lehet leírni, hogy ha egy esemény bekövetkezik, akkor a rendszer csinálni fog valamit. Képzeljünk el egy egyszerű szituációt, ahol az alaphelyzet az, hogy a telefon mindig nálunk van. Anélkül, hogy elővennénk a telefont a zsebünkből mikor a ház előtt állunk kocsival, kinyílna a garázsajtó és elindul egy procedúra. Ilyenkor egy általunk megadott időtartam után felkapcsolódna a villany és mondjuk lejjebb venné magát a fűtés. A garázsajtó természetesen bezárul, hogy ezzel se kelljen nekünk foglalkozni. Az egész művelet alatt egyszer sem vettük elő a telefont, tehát az sem baj, ha mind a két kezünk tele van éppen. Ahhoz, hogy elindítsunk egy eseménysorozatot nem feltétlen a helyzetünket használja majd a HomeKit. Ha például tudjuk, hogy nekünk holnap egy  megadott időpontban fel kell kelnünk, a telefonon beállíthatunk egy tetszőleges ébredési procedúrát. Az óránk felkelt, közben az okosizzó már ég, az iPad pedig már ajánlja is, hogy az új Újság alkalmazást megnyisd. Egy gyors kérdés Siri-től, hogy vigyünk-e esernyőt és már nyílik is ki az ajtónk zárja. A harmadik módja az aktiválásnak a relatív helyzet változása, tehát ha közeledünk egy szoba felé, akkor felkapcsol az ottani lámpa és kialszik az izzó abban a helyiségben, ahol eddig voltunk.

13233-7833-Screenshot-2015-06-13-000610-l

Valószínűleg nagyon meg fogja könnyíteni az új HomeKit a hétköznapjainkat, ha a fejlesztők minden adottságát kihasználják. Az se ártana, ha nőne az okostermékek száma. Gondolok itt például ablak- és redőnymozgató motorokra, vagy akár olyan termékekre amelyek a légkondicionálás telefonos szabályozását segítik. Jelenleg is többféle okostermék közül választhatunk, például az iSTYLE okoskiegészítők részlegén.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!