imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így javítaná az Apple az automata javítás hibáit az üzeneteidben


Az autokorrekt nem egy mai jelenség, azonban mivel egyre több és több üzenetet küldünk egymásnak különböző alkalmazásokon keresztül, egyre többet posztolunk, így az autokorrekt jelentősége is megnőtt. Az esetek egy részében hasznos, hisz gyorsabbá teszi a gépelést, másrészről viszont nem mindig tudja kitalálni, hogy mikor mit szeretnénk közölni. Ezek a félreírások hol viccesek, hol kínosak. Az Apple most egy olyan szabadalmat nyújtott be, ami enyhítené ezt a roppant kínzó kérdést.

Emlékszem, amikor elkezdett teret nyerni a prediktív szövegbeviteli (T9!!!) mód: utáltam és haszontalannak tartottam. Ráadásul én a legrosszabbak közé tartozom, a szöveges üzeneteim többségében is igyekszem egész mondatokban fogalmazni, az „nm” helyett is kiírom, hogy „nincs mit”, sőt, még a mondat végére is rakok pontot. Az iPhone-on található autokorrektet azonban mégis használom, mert tényleg tanul. Noha vannak sajátosságai, amiken nem lehet változtatni, így pl. a „bem”-et soha nem fogja „nem”-re javítani Bem József altábornagy miatt, de ezeken felülemelkedve még mindig úgy érzem, hogy inkább gyorsítja és segíti a gépelésemet. Az elküldött „félrejavításokon” pedig vagy mosolygunk, vagy elintézzük egy gyors szabadkozással. Az Apple azonban most egy, még tavaly júliusban az benyújtott szabadalommal kíván megoldást adni erre a problémára.

autocorrect-patent

A rendszer amúgy pofonegyszerűen működne. Azt azért nem mutatná meg, hogy te mit írtál le pontosan az üzenetben, de ha félreérthető számodra a szövegkörnyezet, akkor megkérheted az autokorrektet, hogy kínálja fel a lehetséges többi verziót is, ami „kihozható” az eredeti begépelt szóalakból (amit ugye továbbra sem tudunk). Minden egyes szóra lekérhető lenne ez a lehetőség, amit javíott az automata javító. Ez a rendszer működik amúgy már most is – csak korlátozott mértékben – diktálás esetén. Ha diktálva akartok szöveget küldeni valakinek, és végeztetek a monológgal, akkor kék pontozással alá fogja húzni azokat a szavakat, amiket az autamata javítás kezelésbe vett, és feldob bizonyos lehetőségeket. Nagyjából ennek a kibővített változatát kell elképzelni, azonban immáron úgy, hogy nemcsak a feladó látja, hanem a címzett is.

Nincs bekapcsolva az automata javítás, vagy épp ellenkezőleg, eleged van már belőle? Irány a Beállítások, Általános, Billentyűzetek és már egy csúszkával el is tudod dönteni a sorsát. Mint minden szabadalomnál, így most is el kell mondani, hogy a megvalósulás mikéntje és ideje kérdéses, az is lehet, hogy csak az íróasztal fiókjának készült, de az is lehet, hogy már ott fog figyelni az iOS 10-ben.

Forrás: The Verge

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!