imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így kalauzol minket az Apple a jövőbe, csak eddig nem vettük észre


Amíg pár éve még simán elfért egy Oscar-díjas sci-fiben az okosszemüveg, mint szimbólikus elem az emeberiség jövőképében, addig lassacskán megérkeztek a telefonjainkra azok a technológiák, amik már nem sokban különböznek a fikciótól. A hardver szintén adott, kérdés mikor transzformálódik új eszközzé.

Amikor körülbelül két évvel ezelőtt csatlakoztam az iMagazin csapathoz, akkor már tele volt a net mindenféle elképzelésekkel arról, hogyan is fog kinézni az az eszköz, ami majd képes lesz az okostelefonokat leváltani. Persze ezek a koncepciók annyira messze voltak még akkoriban a megvalósulástól, hogy elképzelhetetlennek tűnt egy ilyen eszköz bemutatása.

Kicsivel több mint fél év múlva a WWDC előtt már arról írtunk, hogy az Apple megteheti az első nagy lépést a kiterjesztett valóság forradalom felé. Így is lett, még aznap bemutatkozott az ARKit, amihez nagy reményeket fűzött a cég: nem kisebb elképzeléssel álltak ki a színpadra, minthogy az iOS lesz a világ legnagyobb kiterjesztett valóság platformja. Ehhez tavaly szeptemberben bemutatkozott az iPhone 8 és az iPhone X, amiket már az akadálymentes AR-élmény szellemében terveztek.

Akik napi szinten követik az Apple-lel kapcsolatos híreket, azok talán arra is emlékezhetnek, amikor nem sokkal később Jony Ive azt találta mondani, hogy az iPhone X nem kevesebb mint egy eszköz, mely szoftveresen folyamatos mozgásban, átalakulásban van. Na persze, gondoltuk – a jó öreg Jonathan már megint kicsit túltolta, amit túl lehet vagy csak egyszerűen teljesen beleélte magát a marketing csapat őrült elképzeléseibe.

És tudjátok mi a vicces? 2018 közepét írjuk, és elkezdtem megérteni a gondolatait. Az ARKittel valóban beröffentette a bulit az Apple. Az első framework még csak óvatos tapogatózás volt a cupertinóiak részéről, ahogy a fejlesztők részéről is, de már támogatta a 3D-s objektumok valós idejű renderelését, a SpriteKitet, a SceneKitet és a Metal sablonjait.

Az ARKit 1.5 képes volt már az egyenetlen felületek trackingjére, a fejlesztőknek lehetőségük nyílt vertikális módban használni a kamerát, a folyamatos autofókusz pedig még pontosabb letapogatást tett lehetővé. Az idei WWDC-n bemutatták az ARKit 2.0-át, aminek a legjelentősebb újítása egyértelműen a több felhasználós élmény.

A LEGO demójából az is kiderült, hogy a keretrendszer képes felismerni és kontaktálni a 3D-s elemekkel, így valóban egy mixelt valóságot kaphatunk. Pontosan olyat, amilyet a sci-fikben láttunk, csak épp nem egy szemüvegen, hanem egy iPhone-on keresztül. Ilyen módon az Apple gazdag táptalajt teremtett meg egy új eszköznek, amely jó eséllyel inkább szemüveg, mintsem péklapát formájú lesz.

Hogy van-e bármi értelme ennek az egésznek? Nehéz előrelátni mik a hosszútávú hozadékai egy szemüvegnek, amely a nap nagy részében az online térben tart. De ha végignézünk az App Store-on akkor azt látjuk, hogy a kezdeti bugyuta játékok minél inkább kikopnak és hasznos alkalmazásokkal telítődik meg az alkalmazásbolt. Két évvel ezelőtt csak legyintettünk, ma szkeptikusak vagyunk, 2020-ban pedig jöhet a Következő Nagy Dobás.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!