imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így kapcsolhatod be a Night Shiftet Macen


Tegnap nem csak az iOS kapott egy nagyobb frissítést, hanem a macOS is a macOS Sierra 10.12.4. személyében. Ennek egyik leglátványosabb újítása a Night Shift érkezése volt: most megmutatjuk, hol tudod bekapcsolni a funkciót.

Mindenki szeret jól aludni és kipihenten ébredni. Ezzel némiképp szembemegy, hogy legtöbbünk késő estig még a gép előtt ül, és jellemzően még az ágyban is valamilyen képernyőt nyomkod elalvás előtt. Az Apple meg van agyőződve róla, hogy ez a gyakorlat nem tesz túl jót az alvási ciklusainknak, hiszen a monitorokból sugárzó kék fény hatására a szervezetünk nehezebben kapcsol pihenés üzemmódba.

nightshift

Ezt elkerülendő, az iOS-be már egy jó ideje bevezetésre került az úgynevezett Night Shift üzemmód, ami estére átkalibrálja a kijelző tónusait egy narancssárgás irányba, és így próbálja megmenteni az éjszakai nyugalmunkat. Őszintén szólva én elég szkeptikus vagyok a dologgal kapcsolatban: ha egyszer fáradt vagyok, akkor akár egy 100 watttos UV lámpát is nézhetnék, úgy is el tudnék aludni. Ettől függetlenül én is érzem, hogy mintha később álmosodnék el a monitor bambulása közben, mintha mondjuk egy hagyományos könyvet olvasnék. Mindegy is, a lényeg, hogy sokak szerint működik. Amikor például titeket kérdeztünk, akkor több mint 1000 kitöltőből 63%-otok jelezte, hogy érzi a Night Shift hatását.

A tegnapi macOS frissítéssel végre bekerült a funkció az asztali operációs rendszerbe is, most pedig megmutatjuk, hol találhatjátok meg az Éjszaki Műszak©-ot.

  • Nyisd meg a Rendszerbeállításokat
  • Kattints a Display ikonra
Screen Shot 2017-03-28 at 7.40.50
  • A felső sávban navigálj a Night Shift fülre
Screen Shot 2017-03-28 at 7.41.47

Itt beütemezhetjük, hogy mikor szeretnénk használni a funkciót; 3 opció áll rendelkezésünkre. Egyrészt a Custom lehetőséget választva beállíthatunk egy kezdő és egy befejező időpontot. Innentől kezdve pedig minden nap a megadott időben szép lassan, automatikusan vált a gép a megfelelő tónusokra. A Sunset to Sunrise gyakorlatilag ugyanezt csinálja, viszont az időpontokat dinamikusan változtatja, attól függően, hogy az adott térségben, ahol tartózkodunk, mikor kel fel és nyugszik le a nap. Magic. Ehhez persze engedélyeznünk kell, hogy a gép hozzáférjen a lokációnkhoz.

Végül pedig ott a manuális mód jelölőnégyzete: ezt bepipálva a következő napfelkeltéig kapcsolhatjuk be a funkciót. Erre egyébként van lehetőség az oldalsó Notification Centerben is: ha az alapértelmezettnél feljebb görgetünk, akkor a Do Not Disturb felett ott lesz a Night Shift csúszkája is.

Screen Shot 2017-03-28 at 7.52.11

A beállítási lehetőségeknek nagyjából a végére is értünk, igény szerint van még lehetőség a színhőmérséklet szabályozására is, amit szintén a fentebb megadott menüpontban érhettek el. Első próbára teljesen rendben van a dolog, az átvezetés sebességét viszont sajnos nem lehet állítani, személy szerint én jobb szeretem ha kicsit több ideje van a szememnek megszokni az új színeket, a mostani megoldás körülbelül 30 másodperc alatt teljesen átáll. Ezen kívül pedig még hasznos lenne, ha be lehetne állítani, hogy bizonyos alkalmazások használatakor ne torzítson az eredeti tónusokon.

Megjegyzés: Ha képernyőképet készítesz, nem kell kikapcsolnod a Night Shift-et, az nem fog bezavarni a végeredménybe.

Megjegyzés 2: Ha nem léptél ki a felhasználói fiókodból, de a gép kéri a jelszót, akkor a Login screen is narancssárgás marad. Ellenben egy Kijelentkezés után csak akkor aktiválódik a funkció, ha belépsz a fiókodba, de akkor viszont minden átvezetés nélkül, egyből a maximum értéken.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!