imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így kapcsoljuk ki a kurzor keresése funkciót El Capitanban


Ahogyan azt láthattuk a WWDC alkalmából, vagy akár az Apple.com El Capitan oldaláról, már lehetőségünk van az elkallódott kurzort azáltal megtalálni, hogy kicsit megrezegtetjük azt. Ez a funkció tulajdonképpen csak ráépül arra a berögződésre, amit alapból is csinálnánk. Így viszont azok számára nagyon zavaró lehet, hogy megnő a kurzor, akik tényleg semmi egyebet nem szeretnének, csak megtalálni a kis mozgó pontot, valahol az óriási képernyőn.

Ha például videót szerkesztünk, weblapot tervezünk, vagy bármi egyéb komoly koncentrálást igénylő tevékenységet folytatunk, akkor ez nagyon hamar kizökkent minket, annak ellenére, hogy tényleg hasznos funkció. Általánosságban úgy van vele mindenki, hogy majd megszokja és akkor már nem fogja zavarni, de én mindenképp ki akartam kapcsolni. A beállításokban viszont csak hosszas keresés után találja meg az ember elsőre.

system-preferences-780x710

Mindenek előtt menjünk a Rendszerbeállításokba, majd válasszuk a Kisegítő lehetőségek menüpontot. Ha nem tartjuk a dokkon az ikonját akkor egyszerűen a cmd + Space billentyűkombinációval varázsoljuk elő a Spotlightot és keressünk rá. Ha pedig beléptünk ebbe a menüpontba, akkor igazából a művelet felén túl is vagyunk.

Accessibility-780x544

A Kijelző baloldali menürésznél lesz egy új lehetőség, ami Yosemite-ban még nem volt ott. Itt kikapcsolhatjuk (vagy éppen vissza be) a fentebb leírt kurzornövekedést. Így mostantól, ha a megszokott módon megrázzuk a kurzort, akkor nem fog megnőni, hanem a normális méretében fog ide oda mozogni.

Szem elől tévesztetted a kurzort a zsúfolt íróasztalon? Mozgasd az ujjadat ide-oda az érintőpadon, vagy remegtesd meg az egeret, és a kurzor nagyobb méretre vált, hogy könnyebben megtaláld.

Ezzel a szlogennel szerepel egyébként az Apple oldalán az El Capitan egyik újítása. A funkció nem működik régebbi operációs rendszerekben, ezért nem is érdemes keresni azt. Az Apple legújabb asztali operációs rendszeréről egyébként már sokat írtunk, íme néhány tipp és érdekesség:

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!