imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így készíthetsz jobb panoráma fotókat


A panoráma fotók sosem mennek ki a divatból, de nagyon kevesen tudják, hogyan lehet jól csinálni. Pedig a megoldás nagyon egyszerű, nézzük mi a titok!

A panoráma fotók nagyon látványosak, ezzel a technikával a valóság egy jóval nagyobb szelete megörökíthető, mint amikor hagyományos 4:3-as képet készítünk. Hát átváltunk panoráma módra, az iPhone mindössze annyi instrukcióval segít, hogy egyenletes sebességgel mozgassuk balról jobbra a telefont és a vertikális magasságot ne változtassuk.

A panoráma tulajdonképpen egy több fotóból összeálló montázs. Mivel folyamatosan változtatjuk az iPhone szögét, a párhuzamos vonalak elkezdenek görbülni (hordósítani) végeredményül pedig a kép középső részén a horizont kiemelkedhet. Ezzel alapvetően semmi gond nincs, ezt a hatást azzal tudjuk csökkenteni, ha minél távolabbról fotózunk. Azonban előfordul, hogy az egyenesek szétesnek vagy nagyon csúnyán, természetellenesen görbülnek.

Ez azért van, mert a kép elkészítése közben folyamatosan változik az iPhone és a téma közötti távolság. Az igazán pontos panoráma fotók állvány segítségével készülnek, amivel nemcsak a gép állását tudjuk fixálni, hanem a tengelyét is. Előbbi elhanyagolható tényező egy iPhone-fotó esetén, utóbbira pedig a helyes technika tudatában magunk is ügyelhetünk, nem lesz szükségünk állványra.

Ha kinyújtjuk a karunkat és úgy forgatjuk a telefon, akkor úgymond kimozdítjuk a tengelyből, megváltozik a távolság és elfognak csúszni a vonalak. Ellenben, ha nem a karunkat, hanem a testünket fordítjuk el, akkor könnyebb középpontban tartani az iPhone-t és jelentősen jobb lesz a végeredmény is. Senki ne riadjon meg, a technikai kevés gyakorlással is könnyen elsajátítható.

Ha további fotós tippeket olvasnál, akkor itt a HDR funkcióról szóló cikkünk, amiben kiderül mi a különbség a HDR és a HDRI között, illetve, hogy a tévék esetén milyen HDR-ről beszélhetünk.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!