imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így készíthetsz képernyőmentést a 4. generációs Apple TV-vel


Előfordulhat, hogy valamiért az Apple TV képernyőjét szeretnénk megörökíteni. Szerencsére a negyedik generáció óta van erre lehetőség, igaz, kicsit trükközni kell. Egyben hivatalosan is bejelenthetem: ez az első trükk, aminél az USB-C-s MacBook Pro tulajok vannak előnyben kábelügyben.

A „pics or didn’t happen” jelmondat fénykorában talán nem is kell nagyon ecsetelni, miért jó, ha bármelyik eszközöd képernyőképét le tudod menteni. Megdöntötted a haverod Asphalt 8 rekordját, és ki akarod tenni az eredményt Facebook-ra, hogy mindenki lássa, mostantól téged kell királyként tisztelni? Gameplay videót akarsz csinálni? Vagy csak simán meg akarsz mutatni valamit? A negyedik generációs Apple TV-vel van rá mód, hogy ilyenkor ne egy fényképet kelljen készítened a TV-ről, hanem egy szép, nagy felbontású screenshot formájában örökíthesd meg az eseményeket.

meme

A kulcs az USB-C portban rejlik, amit bár az Apple elsősorban hibaelhárítási célokra épített be a készülékbe, most pont kapóra jön majd a számunkra. Segítségével könnyen hozzáférést adhatunk a QiuckTime-nak, vagy az Xcode-nak az Apple TV-hez, ami szükséges feltétele lesz a képernyőmentések készítésének. Előtte azonban kelleni fog egy megfelelő kábel. Kivételesen most a 2016-os MacBook Pro tulajok vannak előnyben, akiknek csak egy mindkét oldalon USB-C végű darabra van szükségük, tehát használhatják a gyárilag mellékelt megoldást. A világ másik felének viszont a művelethez be kell szereznie egy USB-A to USB-C kábelt.

20518-22430-appletv-top-l

Aki az Xcode-on keresztül szeretné készíteni a screenshotokat, annak először létre kell hoznia egy ingyenes fejlesztői accountot is, ha még nem lenne. Majd természetesen le kell tölteni magát az Xcode-ot is.

  1. Ha ezzel megvagyunk, akkor kössük össze a gépet az Apple TV-vel.
  2. Az Xcode menüsávján navigáljuk a Windows > Devices fülre.
20518-22424-window-devices-l
  1. A bal oldali sávban elvileg meg kell jelennie az Apple TV-nek, kattintsunk rá. A főablakban megjelenik pár adat a TV-ről, alul pedig egy Take Screenshot gomb.
20518-22425-devices-appletv-l
  1. Ha erre rákattintunk, akkor a megszokott kamerahang kíséretében az Asztalon már meg is jelenik az aktuális képernyőmentés.

Talán még ennél is egyszerűbb, ha a QuickTime-ot használjuk a rögzítésre, amivel ráadásul videókat is készíthetünk.

  1. Nyissuk meg a programot (természetesen a gép és az Apple TV legyen összekötve).
  2. Navigáljunk a File > New Movie Recording fülre.
  3. A rögzítőgomb melletti lefelé mutató kis nyílra kattintva pedig válasszuk ki az Apple TV-t forrásként.
Screen Shot 2017-03-13 at 8.26.42
  1. Ezután elindíthatjuk a videórögzítést.
  2. Ha pedig képernyőmentést akarunk, akkor a megszokott Command + Shift + 4 majd Space billentyűkombinációval egyszerűen készíthetünk.

Apple TV tulajok, reméljük, hogy tudjátok majd hasznosítani ezt a tippet!

Forrás: Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!