imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így készül a Jet Black iPhone 7


A bemutatón csak ámultunk-bámultunk, az új, kozmoszfekete szín debütálásakor. Gyönyörűen nézett ki, de már akkor éltünk a gyanúperrel, hogy iszonyatosan ujjlenyomatmágnes és karcgyűjtő is lesz. Most a kulisszák mögé nézve tudhatjuk meg a miérteket.

Amióta világ a világ, mindig is volt fekete iPhone, csak néha kicsit asztroszürkére fakult a télen. Most viszont az Apple nem viccelt, annyi feketét nyomott a Jet Black színű modellekre, hogy a fekete macska világít mellette.

iPhone 7 Home gomb gyártás

Jony Ive, a cég dizájnpápája, a szeptember 7-i bemutatón elárulta, hogy a Jet Black árnyalat eléréséhez egy többlépéses eljárást fejlesztettek ki. Ehhez egy videó is társult, amit most a Wired szakértők bevonásával elemzett.

Ha még nem láttad volna gyorsan nézd meg:

Erre jutottak:

Mindennek az alapja, hogy egy teljesen simára polírozott alumínium felületből kell kiindulni. Ehhez egy pörgő-forgó 3D szerkezetet használnak, ami egyszerre több házat is beletunkol valami porba. Ez elég új eljárásnak számít a szakértők szerint, mert normális esetben egy kémiai anyagban szokták megfürdetni a házakat, esetleg egy elektrokémiai eljárással polarizálnak. Az Apple tehát gyakorlatilag egy porfürdővel legyalulja a mikroeltéréseket. Ahhoz képest, milyen barbárnak hangzik, meglehetősen kifinomult a technológia.

Polírozó porkeverék

A fentiek előkészítik az alumíniumot az anódizálásra. Azoknak, akik rángatózni kezdenek a középiskolás kémiaórák emlékétől, amiket ez a szó megidézett, elárulom, hogy ez az a rész, amikor a vázakat látványosan valami folyadékba mártják. Miután elmerültek, rákapcsolják az áramot és történik a varázslat. Kicsit kémiásabban: a felületen vékony védőoxid réteg keletkezik, azaz aluminium-oxid.

Ez a réteg igen ellenállóvá tudja tenni az amúgy relatíve reaktív fémet (enélkül a bevonat nélkül a vízzel is reagálna), és ennek köszönhetően porózus lesz a felület is. Ez eléggé öngólnak tűnhet: mi értelmi simára csiszolni, ha utána érdessé tesszük? De nem az. Egyrészt, mivel eleve tökéletes felületről indulunk, így sokkal szebben és egyenletesebben fognak a mikrobarázdák is eloszlani, másrészt ezek annyira mikrók, hogy csak mikroszkóp alatt érzékelhetőek.

Anódizálás

Hála a frissen oxidált felületnek, jöhet a festés. Az érdes felületre ugyanis alkalmassá válik a festékanyag rögzítésre, felületet biztosít azok megtapadására. Ezt nevezik adszorpciónak. Johny Ive szavaival élve:

Az egykomponensű festék a hajszálcsövesség elvének kihasználásával rögzül a felületen. Így érjük el a maximális szaturációt úgy, hogy közben a festék is a felület részévé válik

JetBlack festék

Tehát az alumínium gyakorlatilag mint egy szivacs, magába szívja a Jet Blacket. Ez a szakemberek szerint az egyik kulcsmozzanat. Ennek köszönhető, hogy ilyen szép, mélyfekete árnyalatot képesek készíteni.

Ezután ismét egy fürdés következik, amivel tovább polírozzák az egész vázat. Végtelenül finom szemcsékkel mossák át, az amúgy is gyakorlatilag tökéletes házat. A szakértők szerint ez az a lépés, amitől igazán Apple az Apple: a figyelemnek és alaposságnak olyan foka ez már, amivel csak rendkívül kevés gyártó törődik.

Finompolírozás

Nem akarom megtörni a meghitt pillanatot, de valószínűleg ez az a polírozás, ami a használatba vételt követő második órában már sehol se lesz.

Az egész folyamat egyébként nem tart tovább egy óránál, ami, elnézve az összetettséget, feltehetőleg egy komoly mérnöki bravúr is egyben.

Nem csoda tehát, hogy sokaknak rögtön megtetszett ez az új szín. Ahogy az sem, hogy miután elmúlt a varázs, a vásárlók nagyobbik része inkább a matt feketét viszi haza. Ha már az Apple is felhívja a figyelmet a karcolódás veszélyére, sejthető, hogy milyen érzékeny felületről van szó. Kicsit olyan ez, mint aranykalapáccsal szögelni…

Forrás: Wired

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!