imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így készülnek az Apple Campus 2 hatalmas faasztalai


Azt elég régóta tudjuk, hogy kívülről hogy néz majd ki az új Apple Campus 2, és gyakorlatilag az építkezés minden pillanatát nyomon követhetjük a kisebb-nagyobb rendszerességgel érkező drónvideóknak köszönhetően. Arról viszont sokkal kevesebbet hallani, hogy milyen lesz belülről az űrhajó.

Most azonban egy kicsit több részlettel lehetünk tisztában, mivel Gregory Han, a Design Milk újságírója meghívást kapott cupertinóba, ahol megmutatták neki az épülő új főhadiszállás egyik bútorát – azt, ami az Apple szerint az egyik legfontosabb lesz. Egy asztalt.

OCJH789_APPLE-Arco

Gregoryval az egyik jelenlegi Caffè Macsben ültek le cupertinóban – ezek az Apple céges menzái, az Apple Campus 2-be egy minden eddiginél nagyobbat terveztek – egy közel 3 méter hosszú Arco Essenza asztal mellé. Ugyanez a 112 éves dán cég készíti az új főhadiszállás asztalait is, melyek sokkal nagyobbak lesznek: egyenként 5,5 méter hosszúak, 1,2 méter szélesek, a tömegük pedig 300 kilogramm. Ha összetolnánk az összesen 500 db asztalt, egy 2,7 kilométer hosszú sort kapnánk. Az újságíró szerint a dizájn olyan, mintha egy gördeszka lapja lenne egy gigantikus Jony Ive számára.

OCJH789_APPLE-Arco

Az extra nagy méretű, egyedi Pod asztalokat német fehér tölgyből készítik. Egyáltalán nem meglepő módon – hiszen az Apple-ről van szó – az asztallapokon semmilyen illesztés nem látható, ezt az Arco egy teljesen új technológiával érte el. Az asztalokat az Apple Campus 2 minden emeletén megtalálható nagy nyitott terekbe teszik majd, amik azt a célt szolgálják, hogy az ott dolgozók könnyebben találkozhassanak, beszélgethessenek és mutathassák meg az ötleteiket egymásnak. A koncepció Steve Jobstól származik, aki valami hasonlót már a Pixar székházában is megvalósított.

POD-TABLE__APPLE-Arco-6406

Az Arco részéről Jorre van Ast beszélt a projektről, aki az alapító ükunokája – az asztaloscég már a negyedik generáció óta családi tulajdonban van. Elmondta, hogy végig szoros kapcsolatban voltak a Foster + Partners építész irodával és az Apple-lel is, az anyagok kiválasztásától kezdve a formaterven át a fűrészmalom kiválasztásáig mindenen közösen dolgoztak. Az Arco tulajdonosa hozzátette:

Mi az Arcónál nem csak gyártunk, de tervezünk és fejlesztünk is… úgyhogy ez az egész az „alkotásról” szól, a szó valódi értelmében. Ezen a téren közös nevezőn vagyunk az Apple-lel, különös tekintettel a formatervezésre, a minőségre és a részletek iránti odafigyelésre. Szerintem egy nyelvet beszélünk, és úgy érzem, megértettük azt, hogy az Apple csapata mit vár ettől a projekttől.

Jorre van Ast
Jorre van Ast

Stefan Behling, a Foster + Partners építésze hasonlóan gondolkodik:

Amikor találkoztunk Jorre-val és Willemmel, azonnal tudtuk, hogy ők lesznek a megfelelő csapat, akik életre keltik az Apple campusába tervezett asztalainkat. Lenyűgözött a tapasztalatuk, a szakértelmük és az, hogy képesek úgy létrehozni valami egyszerűt és megszokottat, hogy azt mégis különlegesnek érezzük. Ezek az asztalok rendkívül fontosak, mivel az együttműködést ösztönzik majd, és összehozzák az embereket az új épületben. Szerintünk tökéletesen illeszkednek majd a térbe amit alkotunk.

Willem és Jorre van Ast
Willem és Jorre van Ast

Az Apple már korábban is vásárolt a Jorre édesapja, Willem van Ast által tervezett Essenza asztalokból, és egyedi változatokat is gyártattak belőlük. A Pod asztallal azonban valami teljesen újat szerettek volna. Az ötméteres hosszt Az Arco 2-3 darabból szerette volna összeállítani, az Apple részéről azonban felmerült a tőlük egyáltalán nem meglepő kérdés: nem lehetne, hogy egy darabból legyen az egész?

OCJH789_APPLE-Arco

Így aztán az asztaloscégnél elkezdték megvizsgálni azt, hogyan készíthetnének egy ekkora felületet, ami úgy néz ki, mintha csupán egyetlen fadarabból állna. Nehéz feladat volt megfelelő hosszúságú és minőségű faanyagot találni, össze kellett válogatni a deszkákat, hogy egyetlen egésznek nézzenek ki. A CNC marógépeikkel tizedmilliméteres pontossággal tudják megmunkálni a faanyagot.

OCJH789_APPLE-Arco

Jorre van Ast alig várja, hogy elkészüljön az Apple Campus 2, tervei szerint mindenképp elutazik majd megnézni a végeredményt. A Pod asztalok jelenleg hatalmas konténerekben, alumíniummal burkolva és vákuumcsomagolva várják, hogy megkezdjék útjukat az Atlanti-óceánon át. Az 500 asztalt – 300 másik Essenza asztal és 200 pad társaságában – darukkal emelik majd be a kör alakú épületbe, ahol végül a 13 ezer Apple-dolgozó végül elkezdi használni azokat a mindennapok során.

Egy-egy Pod asztal összesen 10 hónap alatt készül el.
Egy-egy Pod asztal összesen 10 hónap alatt készül el.

Forrás: Design Milk via The Loop. Képek és borítókép: Design Milk.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!