imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így készülnek az Apple-pletykák


Nincs még egy technológiai cég, amivel kapcsolatban akár csak megközelítené a különöbző pletykák száma azt, amit az Apple esetében tapasztalhatunk. Alyssa Bereznak, a The Ringer újságírója egy érdekes cikkben foglalta össze, mi az a négy alapszituáció, amiből újabb és újabb találgatások és pletykák alakulnak ki.

Valószínűleg szinte mindenki hallott már Apple-pletykát, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e bármilyen termékkel a gyártótól, vagy különösebben követné a technológiai híreket. Divatos pletyka mostanában a jack-csatlakozó megszüntetése, ami a kisebb, kifejezetten Apple-hírekkel foglalkozó oldalak mellett olyan nagy lapokat is írásra késztetett, mint a New York Times vagy a Bloomberg.

Az információk a legtöbb esetben „névtelen”, „belsős”, „megbízható” vagy a „cég terveit ismerő” forrásokból származnak – bárkit vagy bármit is jelentsen ez. Ha valaki közelebbről figyeli az eseményeket, akkor persze vannak valóban megbízható (pl. John Gruber, Mark Gurman) és kevésbé megbízható (pl. DigiTimes) források, de ember legyen a talpán, aki ügyesen ki tudja válogatni a pletykaáradatból a tényleg említésre méltó információkat.

Mark Gurman
Mark Gurman

Bereznak nagyon jól látja a helyzetet: az Apple számára ezek a pletykák legalább annyira fontosak, mint a Taylor Swift és egyéb hírességekkel készülő reklámok, vagy a termékbemutató események. Ez utóbbiakhoz közeledve egyébként egyre jobban sűrűsödnek a találgatások, és egyre szélesebb körben találkozhatunk az Apple-ről szóló hírekkel. De honnan indulnak és hogyan fejlődnek ezek a hírek? A szerző négy nagy kategóriába sorolta őket: egy elemző megosztja, hogy szerinte mi várható a cégtől; egy (béta)szoftverben árulkodó kódrészletre bukkannak; az Apple-től vagy egy beszállítójától árul el valaki valamit; feltűnik egy kiszivárgott fotó valamiről.

Az elemző

Bereznak szerint az elemzők számítanak a legmegbízhatatlanabb forrásnak, hiszen igazából csak jól informált spekulánsok. Ebben nagyrészt igaza van, elég például a legendás Gene Munsterre gondolni, akinek általában sosem jönnek be a tippjei. Vannak viszont elég jól értesült elemzők: Ming-Chi Kuo neve mindenkinek ismerősen cseng, aki követi az Apple körüli eseményeket. Az eredeti cikk szerzője azonban nincs túl jó véleménnyel róluk: szerinte a 24 órás hírcsatornák világában az elemzők gyakran arra jók, hogy az üresjáratokban kitaláljanak valamit és beszéljenek róla.

A kevés fotó közül az egyik Ming-Chi Kuóról. | Kép forrása: Cult of Mac
A kevés fotó közül az egyik Ming-Chi Kuóról. | Kép forrása: Cult of Mac

Mikey Campbell, az AppleInsider egyik szerzője az alábbiakat mondta Bereznaknak az elemzőkről:

Ez az Apple-dolog szinte rocksztárokat csinált az elemzőkből. Amikor elkezdik a munkájukat számokat és cégeket kell elemezgetniük, aztán hirtelen azt veszik észre, hogy nagy tévécsatornákhoz, az ABC-hez, CNN-hez hívják meg őket, hogy beszéljenek az Apple-ről. Minél szaftosabb az elemzésük vagy a jelentéseik, annál nagyobb eséllyel jutnak be ezekbe a műsorokba.

A forráskód

A forráskód esetében már nincs túl sok tere a képzelgésnek, ráadásul ez tulajdonképpen elkerülhetetlen az Apple számára. Hogyan működik a dolog? Az Apple kiad egy bétaverziót valamelyik új operációs rendszeréből, majd a független fejlesztők egész serege veti rá magát, kezdi el elemezni és vizsgálni a kódot – legtöbbször azért, hogy számukra mit jelentenek a gyakorlatban a változások. Ahogy kutakodnak, néha fura dolgokba futnak, olyan kódrészletekre, melyek az Apple által be nem jelentett funkciókra vagy akár termékekre utalnak.

Bereznak osztályozása szerint ebbe a típusba tartozik a „nem lesz jack-csatlakozó a következő iPhone-on” pletyka is. Még januárban futott bele Chase Fromm az iOS 9.3 bétájában az alábbi kódrészletbe: „Headphones.have.%sinput.NO”. A Twitteren osztotta meg a felfedezését, itt szúrta ki a Cult of Mac (mi őket csak az Apple-bulvárlapnak hívjuk egymás között), természetesen írtak róla, majd mindenki ismeri az eredményt: futótűzként szaladt végig az interneten a pletyka, azóta is folyamatosan aktív a téma (még mi is túl sokat írtunk róla), petíciók indultak, melyek közül az egyiket több mint 300 ezren írták alá. Fromm azóta törölte a Twitter-fiókját.

A belsősök

Az összes techcég közül talán az Apple figyel oda a legjobban arra, hogy semmilyen információ ne szivárogjon ki a termékek fejlesztése során. A szupertitkos projektek esetében még a toborzás is úgy működik, hogy az állásra jelentkezőkkel sem közlik a pontos feladatot. Ezután is csak a számukra mindenképp szükséges információkat kapják meg az alkalmazottak, az épület bizonyos részeire juthatnak csak be, sőt, lezárt szobákban dolgoznak, az asztalok leplekkel takarják le ha felállnak tőlük. Ettől függetlenül vannak szándékos szivárogtatások, legalábbis Eric Slivka, a MacRumors egyik szerkesztője szerint:

Egyértelműen érezni, hogy néha valamit kiszivárogtatnak egy nagy hírportál számára, így egy kicsit fékezni tudják a várakozásokat.

Az Apple nagyon jó kapcsolatot ápol egyes lapokkal és újságírókkal, őket néha különleges eseményekre, bejárásokra is meghívják, illetve az esetükben kicsit nyitottabbak a szokásosnál – példának fel lehet hozni John Grubert, Walt Mossberget, vagy akár a Verge-öt és a Wiredöt. Ilyenkor persze kontrollált szivárogtatásról van szó, és pontosan azt közlik a nagy nevekkel, amit a vezetés, vagy a marking- illetve PR-osztály szeretne.

Steve Jobs és Walt Mossberg.
Steve Jobs és Walt Mossberg.

Vannak azonban olyan források, akik nem a cég áldásával beszélnek. Bereznak nagyon jól elkülöníti ezt a két belsős forrástípust. Az első az, amikor a forrás valószínűleg közvetlenül az anyacégnél, sőt, az Egyesült Államokban dolgozik. Ilyen lehet például a most 22 éves Mark Gurman (korábban a 9to5Macnek írt, nemrég leszerződtette a Bloomberg) forrása is. Ebben az esetben a leggyakrabban hosszú távú tervekről és szoftverekről tudhatunk meg információkat. Néha hardverekről is derülhetnek ki dolgok így – elég csak Gurman szinte hajszálpontos 12″-es MacBook-leírására gondolni – ez utóbbi esetben azonban inkább a távol-keleti beszállítók szállítják az információkat.

Persze ez valahol érthető, hiszen több százezren dolgoznak a Foxconn és egyéb gyártók üzemeiben, így az esélye is sokkal nagyobb, hogy valaki a szigorú szankciók ellenére is hajlandó mesélni egy-egy prototípusról, vagy akár ki is hozza azt a gyárból. Ezekkel a forrásokkal azonban érdemes elővigyázatosnak lenni, elég csak a DigiTimes példáját hozni – a tajvani lap elég híres arról, hogy egészen képtelen pletykákat ír meg, olyan, mintha hasraütés szerűen próbálnának tippelni valamit. Campbell szerint:

A pletykavonat akkor indult be igazán, amikor a kínai gyártók elkezdtek több százezer embert felvenni. Ők mind potenciális gyenge láncszemek. Próbálkozhatsz persze komoly biztonsági intézkedéseket bevezetni, de mindig lesz néhány elhivatott ember, aki meg akarja szerezni ezeket az információkat.

A homályos fotó

Szintén Kína a forrása a Bereznak-féle negyedik csoportnak, melynek már a neve is elég találó. Ki ne találkozott volna egy homályos fotóval az állítólagos következő iPhone-ról, vagy annak egy alkatrészéről. Ezek Slivka szerint szinte bárhonnan beeshetnek, van olyan, ami a kínai közösségi szólgáltatásról, a Weibóról származik, de olyanok is vannak, amiket közvetlenül a távol-keleti médiához juttatnak el. Mivel a Photoshop korát éljük, nehézséget okoznak a kamuképek is, amit szórakozásból raknak össze egyesek. Az AppleInsideres Campbell szerint:

Nagyjából egy évbe került, mire profi lettem a kamu és az igazi fotók megkülönböztetésében. Sokkal rosszabb ha most szállsz be ebbe az iparágba, mivel mindent elárasztanak a kattintásgeneráló kamuk.

Ebben a kérdésben saját tapasztalatunk van. Még 2014 augusztusában, kísérletezésből csináltunk pár kamuképet az állítólagos iPad Air 2-ről – ehhez semmi más nem kellett, csak egy első generációs iPad Air, egy Photoshop, és persze az, hogy nagyjából azért tudni lehetett, milyen lesz a következő modell. Noha a cikk végére odaírtuk, hogy ez csupán átverés, és azt akarjuk szemléltetni, mennyire egyszerű fotókat hamisítani, több külföldi portál – köztük az AppleInsider – is átvette a képeket.

iPad Air 2 Touch ID 3
Egyáltalán nem nehéz ilyen képeket csinálni.

Bereznak szerint az alábbiakra kell figyelni egy-egy ilyen kép feltűnésekor: illeszkedik-e a kép a korábbi iPhone-ok és iPadek vonalába? Vajon „jó időben” jelent-e meg a kép az Apple szokásos frissítési ciklusaihoz képest (vagyis például nem túl korai-e egy összeszerelt új iPhone)? Mit lehet tudni az Apple-lel együttműködő beszállítókról? Egybevág-e más értesülésekkel a szóban forgó tipp? Milyen forrásból származik egyáltalán a fotó? A szerző szerint egyébként az eseményekhez közeledve egyre több tipp árasztja el a média képviselőit, az utolsó néhány órában szinte záporozni szoktak ezek, szóval nehéz megfelelően szelektálni közülük.

Vannak aztán – a miénkhez hasonló – átverések, amik szándékosan ezt a helyzetet használják ki. Példának egy 2012-es esetet hoz fel, amikor egy Day4 nevű svéd cég készített egy rendert egy aszimmetrikus csavarról, majd elküldték saját maguknak e-mailben azzal a szöveggel, hogy az Apple ilyen csavarokkal kísérletezik, hogy egyáltalán ne lehessen kinyitni a termékeiket. Ezután képernyőképet csináltak az e-mailről, és kitették a Redditre. Kevesebb mint 12 óra kellett ahhoz, hogy a hír az egész interneten szétterjedjen. Először a Cult of Mac hozta le a hírt, majd őket követte többek között a MacWorld, a Yahoo és a Wired is. A Day4 megjegyezte, hogy ugyan mind megírták, hogy érdemes kétkedéssel fogadni a hírt, az emberek a közösségi médiában tényként kezelték azt.

A csavaros pletyka. | Kép forrása: The Verge
A csavaros pletyka. | Kép forrása: The Verge

Sok esetben maga a média generálja a nagyon durva „tippeket”. Adam Benton egy brit designer, aki 2003 óta készít Apple-lel kapcsolatos illusztrációkat különböző lapoknak. Elmondása szerint sokszor kérik tőle, hogy valami olyat rajzoljon, ami minden várakozást felülmúl – értelemszerűen az ilyen képeket jobban kattintják az emberek. Érdemes megemlíteni azonban azokat, akik a pletykák alapján próbálják a lehető legpontosabban lemodellezni a jövő Apple-termékeit: ilyen például Martin Hajek, akivel ugyan néha szintén elszalad egy kicsit a ló, de ettől függetlenül a legtöbbször nagyon jó illusztrációkat készít.

Érdemes tehát a fentieket figyelembe venni, amikor valamilyen új, Apple-lel kapcsolatos pletykát olvasunk. Mi próbáljuk a lehető legjobb tudásunk szerint megszűrni ezeket, és csak azokat közreadni, melyeket hitelesnek tartunk, illetve ha kétségeink merülnek fel, vagy egyértelmű kamuba futunk, azt is jelezzük.

Forrás: The Ringer.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!