imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így készült Adele új albuma a Logic Pro segítségével


A hét folyamán nemcsak a GarageBand frissült, illetve a Music Memos app jelent meg, hanem az Apple professzionális zenei szoftvere, a Logic Pro X is kapott néhány fejlesztést. Ennek apropóján az Apple bővítette az alkalmazással foglalkozó weboldalának „In Action” részét, ahol azt mutatják be, hogyan segített az app Adele új albumának elkészítésében.

Adele hatalmas sikert aratott, 21 című albuma után nem csak a rajongók vártak a következő nagy dobásra: az énekesnő is szeretett volna egy új lemezzel előrukkolni, az inspiráció azonban nem jött. Több zenei producert is megkeresett, majd Greg Kurstin ellátogatott Londonba, és felvették a Water Under the Bridge és a Hello című dalokat. Az együttműködés meglehetősen sikeresnek bizonyult, a Hello és a 25 ugyanis minden fontosabb toplistát letarolt és minden rekordot megdöntött.

Greg Kurstin
Greg Kurstin

Az alkotói folyamat során Kurstin nagyban támaszkodott az Apple szoftvereire és hardvereire. A komolyabb stúdióberendezések helyett inkább a mobilitást választotta, ami egy MacBook és az Apogee Quartetet jelentette, valamint a Logic Pro X appot. A producer elmondta:

A MacBook Prómon dolgoztam, távol a saját stúdiómtól. Egy kölcsönzött gitáron játszottam a kedvenc pedáljaim nélkül, szóval nem voltak meg a jól bevált effektjeim. De sikerült mindent megoldanom amire szükségem volt a pluginek, channel stripek és effektek segítségével.

Adele a Hello dalszövegén dolgozik.
Adele a Hello dalszövegén dolgozik.

A Hello is egy hasonló felállásban készült el:

Egyáltalán nem is számítottam erre a dalra. Kicsit kóválygott a fejem, valószínűleg a jetlag miatt, kipróbáltam pár ötletet a MIDI-zongorán. Aztán átmentünk a hangversenyzongorához, és csak elkezdtem játszani.

A Hello írása során a stúdiófelszerelés a Kurtsintől megszokott módon meglehetősen „spártai” volt, alig állt többől mint a fent említett MacBook Pro, Apogee Quartet és persze a Logic Pro X. A rendszer a producer szerint hibátlanul működött: amint eszükbe jutott egy dallam, Adele elkezdte írni a szöveget, ő pedig feljátszotta a zongorát, basszust, gitárt és dobokat, majd a Logicban összeállította a hangsávokat.

Adele Logic Pro

Mindig is gyorsan dolgoztam. Ezért is szeretem, ha én játszom fel az összes hangszert, mert hatékonyabb. Tudom, hogy mit akarok hallani, és meg tudom oldani magamnak gitáron és szintetizátoron. Így általában egy nap alatt be tudok fejezni egy dalt.

A dal nagy részét még aznap elkészítették, befejezni azonban nem sikerült. Erre végül hat hónappal később került sor, amikor Kurstin ismét Londonban járt. A Logic Pro X hangszereivel és pluginjeivel javított a basszuson és a dobokon, valamint egy félhanggal lejjebb vitte az egész dalt Adele kérésére. Végül az i-re a pontot az tette fel, amikor az énekeső felénekelte a kórust. A Hello a megjelenése után 85 országban vezette a toplistákat, az első napon 2,77 milliós nézettséget ért el a videó, és az első héten 3,38 millió darab fogyott az albumból.

Adele Logic Pro

Kurstin szerint produceri sikerei nagymértékben köszönhetők annak, hogy zenészként is megállja a helyét. Ötéves korában kezdett zongorázni, majd 11 évesen egy zenekarban gitározott. A New York-i jazz iránti rajongása késztette arra, hogy később napi 10 órában gyakoroljon a zongorán Charles Mingus zongoristájával, Jackie Bayarddal a New Schoolban. A technikai részeket is szigorúan zenei késztetésből sajátította el, a kreatív folyamata pedig akkor változott meg igazán, amikor egy hangmérnök megmutatta neki a Logic Prót:

Hatalmas áttörés volt megtanulni a Logic Pro használatát. Életemben először nem függtem másoktól, azoktól, akik rögzítik a zenémet.

Adele Logic Pro

Az Apple weboldalán elolvasható Kurstin teljes profilja, valamint néhány kulisszatitokba is beavatja az érdeklődőket, például hogy melyek a kedvenc hangszerei és pluginjei, valamint milyen effekteket és külső plugineket használt a 25 egyes dalaihoz, a Hello mellett a Water Under the Bridge-hez és a A Million Years Ago-hoz. Adele új albuma természetesen megvásárolható az iTunes Store-ban (bár volt egy olyan furcsa ötlete is, hogy az Apple Store-ok árulják a CD-it), a Hello pedig meghallgatható az Apple Music-on.

• Logic Pro X letöltése a Mac App Store-ból (199,99 €)

Forrás és képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!