imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így készült a Portrémegvilágítás – videó


Mitől élethűek a Portrémegvilágítással készült fotók iPhone-on? Az Apple egy videóban rántotta le a leplet a titokról.

A Portrémegvilágítás az iPhone X és iPhone 8 modellek egyik legjobb újdonsága. A TrueDepth kamerarendszernek köszönhetően készíthetünk művészi portréfotókat vagy portrészelfiket, attól függően, hogy a kamera melyik oldalán állunk. A művészi kifejezés pedig egyáltalán nem túlzás, hiszen ezt a funkciót kortárs festők és fotósok segítségével fejlesztette ki az Apple, ez derül ki a legújabb videójukból.

Nem csak a fotográfiát tanulmányoztuk, egészen a festészetig mentünk vissza. – mondta a BuzzFeednek korábban Johnnie Manzari, az Apple Human Interface csapatának egyik dizájnere.

Képzeljünk el egy rakat mérnököt, dizájnert és marketingest, akik olyan terméket szeretnének csinálni, ami előremutató, újító és a felhasználók számára hasznos funkciókat tartalmaz. Azon gondolkodnak, hogy az amúgy is brutálisan jó kamerába, hogyan tudnak olyan funkciót tenni, ami megmutatja mire képesek a hardveres és szoftveres fejlesztések. És, akkor eszükbe jut, hogy mi lenne, ha filterezni lehetne a stúdiófényeket…

Ez soha nem olyan, hogy akkor most készítsünk egy jobb kamerát. Hanem olyan, hogy mire vagyunk képesek? Mit tudunk hozzátenni? […] Úgy gondoljuk, ennek a legjobb módja, ha egyszerű, alapvető kérdéseket teszünk fel magunknak. Mit jelent fotósnak lenni? Mit jelent megörökíteni egy emléket? Ha ezzel kezdjük, és nem azzal, hogy egy hosszú listán pipálgatjuk a lehetséges funkciókat, akkor mindig jobb dolgokat tudunk létrehozni. Ha félretesszük azt, hogy milyen komplex módon működik egy fényképezőgép, akkor a technológia eltűnik az utunkból. Így az emberek alkalmazhatják a kreativitásukat minden pillanatban, amikor megörökítenek valamit. És a végeredmény a hihetetlen fotók.

Egyszerűen hangzik, azonban egy programozónak nem feltétlen egyszerű a matematika nyelvére lefordítani a művészetet. Ezért hát segítségül hívták a kortárs alkotók elitjét és velük tanulmányozták, miként is működnek az irányított fények a felhasználók arcán. A végeredményt nem igazán kell részleteznem, a Portrémegvilágítás használata magától értetődően működik, ami mögött egy igen bravúros szoftver dolgozik.

Az Apple-nek pedig pontosan ez volt a célja. Ahogy a videóban is látszik, ha egy hétköznapi ember előtte hasonlót szeretett volna készíteni, akkor ennyi felszerelésre és szakemberre lett volna szükség. Manapság ez már csupán egy gombnyomás. Természetesen az iPhone-nal készült fotók nem portfólióba vagy óriásplakátokra valók, viszont tökéletesek a közösségi média felületekre, ahogy a családi emlékekhez is.

Forrás: MacRumors és BuzzFeed

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!