imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így kezdj neki a játék streamelésnek, avagy az OBS Studio!


Az utóbbi pár évben előtérbe kerültek az online játékok, és szinte ezzel párhuzamosan kezdett el nőni a streamelés népszerűsége. Ez tulajdonképpen egy olyan tevékenység, ahol egy háttérben futó program segítségével egy meghatározott szerverre küldjük a képernyőnk képét, és ezáltal nézők ezrei láthatják, ahogyan mi játszunk. Persze, csak ha érdemesnek tartják nézni. Általában a hivatásos e-sport játékosok és egyéb nagyon magas szinten játszó gamerek streamjét nézik a legtöbben, de izgalmas lehet a kezdők és az amatőrök számára is megmutatni, hogy mit tudnak.

Bármilyen platformról is szeretnénk streamelni, mindenképp szükségünk lesz egy felhasználóra valamelyik streamelő szolgáltatásban. Én speciel a Twitch TV-s módszert ismerem, de nem lehet bonyolultabb a procedúra az új YouTube Gaming esetében sem. Ehhez navigáljunk erre az oldalra, adjunk meg egy felhasználó nevet (később ez az elérési utunk is lesz!), egy e-mail címet és egy jelszót. Az e-mail cím megerősítése után kész is van a felhasználónk, amivel már csak rajtunk áll, hogy mit kezdünk. Érdemes a fiókot kicsit testre szabni, mielőtt folytatjuk a többi lépéssel.

Streamelés OS X-ről vagy Windowsról

Macen és Windowson is ugyanarra a szoftverre lesz szükségünk, ha streamelni szeretnénk. Ez a szoftver pedig az ingyenes OBS Studio, amit innen tudtok letölteni. A telepítés során nem kell módosítanunk semmit, kivétel, ha a telepítés helyét szeretnénk megváltoztatni.

Ha kész a telepítés, akkor az alkalmazások között megtaláljuk az indító ikont.

Ha kész a telepítés, akkor az alkalmazások között megtaláljuk az appot, Windows esetében a parancsikont az asztalon keressük, vagy magát a programot a telepítés helyén (alapesetben a Program Files mappa).

Screen Shot 2015-08-28 at 10.49.22

Ez itt az alkalmazás. Itt a piros vonalakat húzva az arányokat megtartva méretezhetjük át a megosztott képernyőt, a shift nyomva tartásával pedig torzítva. Most menjünk a Settingsbe, ahol egyből át tudjuk állítani a nyelvet magyarra (újra kell indítani az app-ot, hogy érvénybe lépjen a nyelvi változtatás). Visszalépve a Beállításokba a Stream lapon állítsuk át, hogy minden a következő beállításon álljon:

Screen Shot 2015-08-28 at 11.00.38

A Stream kulcsot a Twitch oldaláról kapjuk meg. A felhasználó névre kattintva, az irányítópult, stream kulcs menüpont alatt láthatjuk a személyes kódunkat. Aki nem találná a következő elérési úton lehet közvetlenül megnyitni:

http://www.twitch.tv/[FELHASZNÁLÓNÉV]/dashboard/streamkey

A Beállításokat még finomhangolhatjuk, hogy a maximális teljesítményt kapjuk. A hangbeállításokhoz érdemes a Sunflowert és a LineInt használni Macen, de igazából egy egyszerűbb konfigurációnál megoldható a Beállítások „Hang” oldalán is.

Screen Shot 2015-08-28 at 11.27.45

Ahhoz, hogy igényes streamet kapjunk érdemes egy kicsit testre szabni a megosztott képernyőt. Erre szerencsére rengeteg lehetőséget biztosít az OBS Studio. Először is vannak jelenetek, amik teljesen eltérő megjelenési beállításokat tartalmaznak. Tehát, ha valamit módosítunk, akkor abban a jelenetben módosul, de a többiben nem. Tegyük fel, hogy egy képet szeretnénk a streamünkre helyezni, esetemben egy iMagazin logót. Alapesetben ezek a képek rétegek, amelyek a játék UI-jára illeszkednek, ezáltal egyedivé varázsolva azt. Ehhez kattintsunk a Források alatti plusz jelre, és válasszuk ki Kép lehetőséget, majd válasszuk ki a kívánt ábrát. Ezt ugyanúgy tudjuk méretezni, mint a képernyőt. Tudunk élőképet is berakni a beépítettkamera segítségével, ehhez a videókészítő eszköz lehetőséget kell választani. Néhány módosítás után elég szép stream képeket is kaphatunk.

Screen Shot 2015-08-28 at 11.37.34

Ha mindennel készen vagyunk, akkor a Stream indítása gombbal elindíthatjuk a közvetítést. Érdemes odafigyelni arra, hogy a játékélmény megtartása miatt a stream mindenképpen késik a való élethez képest.

Fontos: A Windowsos módszert nem tudtam végigcsinálni, ezért lehetnek eltérések a beállításokban, vagy bármi másban.

iOS eszköz streamelése

Tegnap azt írtam, hogy jelenleg ez még nem lehetséges. Kicsit jobban belegondolva, viszont meg lehet oldani, bár egy kicsit trükközni kell hozzá. Mindenképp szükséges hozzá egy Mac eszköz, egy Twitch felhasználó, illetve az OBS Studio. Kössük az iOS-es eszközt a Machez, majd nyissuk meg a QuickTime Playert. Itt válasszuk a Fájl, Új videó rögzítése gombot. Alapvetően a beépített kamera képét láthatjuk most, de a felvétel gomb melletti lenyíló menüt választva kiválaszthatjuk az iOS-es eszközt is.

Screen Shot 2015-08-28 at 11.55.40

Ha a megfelelően konfigurált (lásd feljebb) OBS Studió forrásának a QuickTime Player ablakát adjuk meg és elindítjuk a streamelést, akkor lehetőségünk van az iOS-en futtatott játékot is streamelni. A Forrás beállításánál az ablakfelvétel lehetőséget válasszuk.

Screen Shot 2015-08-28 at 11.57.41

Ha mindent jól csináltunk tökéletesen működik a stream, és ha forrásnak a belső mikrofont megadjuk, akkor még hang is lesz a stream alatt. Ha bármi kérdés merül fel a témával kapcsolatban, akkor a kommentekben szívesen válaszolok.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!