imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így költöztetheted át a Fotókönyvtáradat külső adattárolóra


Ha helyet szeretnénk megtakarítani, akkor az egyik legjobb módja ennek, hogy a fontos adatainkat egy külső merevlemezre, vagy egy, az indítólemeztől különböző merevlemezre költöztetjük. Ezt főként azért nem tesszük meg első körben, mert féltjük az évek során felgyülemlett képeket, hogy esetleg megsérülnek vagy elvesznek. Nem kell aggódni, a Mac felhasználóknak egyszerű dolga van, ha ezeket a képeket máshol szeretné tárolni mint az alap könyvtár, sőt, akár biztonsági mentést is tudunk így készíteni a fájljainkról. 

Ha valaki fotózással, grafikai tervezéssel, képszerkesztéssel vagy egyéb témába vágó tevékenységgel tölti a szabad- és/vagy munkaidejét, akkor az biztosan tudja, hogy a nagy felbontású képek rengeteg helyet tudnak felemészteni. A jobb átláthatóság miatt, sokan a kész munkákat ráadásul elszeparálják a Fotók alkalmazásban, a munka során felgyülemlett egyéb képektől . Az itt tárolt fotók viszont lényegesen több helyet foglalnak, mint simán merevlemezen tárolt társaik. Ennek az oka, hogy rengeteg  különböző eszközre optimalizált verziót készít az app, sőt, sok egyéb fájl is születik egy importálás után. Éppen ezért egy fotókönyvtár rengeteg helyet foglalhat.

Screen Shot 2016-02-09 at 10.30.59
A könyvtár tartalmát ne módosítsuk a Finderből, mert könnyen az összes fotónk elveszhet.

A művelet megkezdése előtt legyünk biztosak abba, hogy az összes kép, ami a Fotók alkalmazásban van tárolva, be van másolva a fotókönyvtár fájlba is. Ehhez menjünk a fotók alkalmazásba, majd nyomjunk egy cmd + , billentyűkombinációt. Ha nincs bepipálva az elemek másolása a fotókönyvtárba, akkor most pipáljuk be. Mostantól minden elem a fotókönyvtárnak is része lesz.

Screen Shot 2016-02-09 at 10.36.50

 

Ahhoz, hogy a jelenlegi képek is tárolva legyenek a Fotók alkalmazásba visszatérve, jelöljük ki az összes képet (cmd + a), majd válasszuk a Fájl menü Egységesít menüpontját. Ha már az összes képünk részese a fotókönyvtárnak, akkor erről egy üzenet tájékoztat bennünket. Mostantól nyugodtak lehetünk, egy képünk sem fog elveszni a további műveletek során.

Screen-Shot-2016-02-09-at-11.00.35

Ismét a cmd + , menüből válasszuk ki a fotókönyvtár megnyitása Finderben lehetőséget. Zárjuk be a Fitók alkalmazást a háttérben (cmd + q). Csatlakoztassuk a külső tárolónkat, majd másoljuk (vagy helyezzük át) a Finderben a fotókönyvtárat a kívánt helyre. Ez a folyamat másodpercek alatt lefolyhat, de akár sokkal hosszabb időbe is telhet, függően a könyvtár méretétől, a használt Mactől, illetve a külső adattároló típusától. Ha lezajlott a folyamat, akkor tulajdonképpen készek vagyunk. A legközelebbi alkalommal úgy indítsuk a Fotókat, hogy lenyomva tartjuk az Option ⌥ / Alt ⌥ gombot és közben az alkalmazás ikonjára kattintunk.

Screen Shot 2016-02-09 at 10.52.15
Itt választhatjuk ki, hogy melyik könyvtárral szeretnénk az alkalmazást indítani.

Itt megjelenik egy ablak, ahol kiválaszthatjuk a Finderből, hogy melyik fotókönyvtárat szeretnénk használni. A számunkra megfelelőt kiválasztva pedig el is indul az alkalmazás, a megszokott módon. Ha most új fájlokat importálunk, akkor azok már a külső tárolón fognak tárolódni, de természetesen csak akkor érhetjük el a könyvtárunkat, ha csatlakoztatva van az az eszköz, amin tároltuk.

Screen Shot 2016-02-09 at 11.05.16
A művelet végeztével egy képünk se veszik el.

A procedúrát több okból is érdemes lehet végigzongorázni. Azoknak, akik kevés háttértárral rendelkeznek az eszközben alapból, így felszabadulhat elég sok hely. Akiknek fontosak a képeik, így biztonsági mentést készíthetnek az iCloudos mentésen kívűl is. Akik pedig másoknak szeretnék megmutatni, a munkájuk gyümölcsét, ez az egyik legegyszerűbb mód arra, hogy az összes képüket megmutassák valaki másnak a Macjén.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!