imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így küldj emojikat egyszerűen


A kedvenc Touch Bar funkciód a szuper kényelmes emoji küldés? Szeretnéd te is minél gyorsabban beszúrni a megfelelő smiley-t, és nem akarsz listákban böngészni? Mutatunk egy appot, amivel egy pillanat alatt emojimester lehetsz.

Mostanában minden Apple rendszerfrissítés szerves részét képezi egy nagy adag új emoji hozzáadása az adott platformhoz, legyen szó a watchOS-ről, iOS-ről vagy a macOS-ről. Legutóbb például egyenesen 100-at is kaptunk belőlük. Érthető is, a kis figurák mára a mindennapi elektronikus kommunikáció elválaszthatatlan részei lettek. Mielőtt megmutatjuk az alkalmazást, amivel sokkal gördülékenyebben lehet beszúrni ezeket a karaktereket a szövegbe érdekességként kicsit nézzük meg, honnan is erednek az emodzsik.

emoji

Természetesen japánból indult a hangulatjelekkel erősített elektronikus beszélgetés szokása. Valamikor 1998-1999 körül jöhetett létre az első emoji az NTT DoCoMo japán mobilszolgáltató fejlesztésében. Az első jelkészlet 172 karakterből állt, és javarészt időjárás-előrejelzések és manga hangulatjelek voltak benne dominánsak. Akkoriban amolyan extra szolgáltatásként indult, amivel az adott szolgáltató próbált némi versenyelőnyre szert tenni a konkurenciával szemben. A bomba pedig felrobbant, mára több ezer kis figura áll a felhasználók rendelkezésére. Mi több, 2015-ben az Oxford Dictionary az „arc örömkönnyekkel” 😂 emojit választotta az év szavának, valamint a magyar nyelvbe is bekerült az „emodzsi” kifejezés.

Nem véletlen. Az chat kommunikáció a beszélt és az írott nyelv között van valahol. Mivel a beszéd rengeteg egyéb, „meta” információt képés közölni érthető módon felmerült az igény hogy a chatelés közben is ki lehessen ezeket fejezni. Valahogy így születtek meg a hangulatjelek. Hiszen előszóban a hangsúlyból, arckifejezésből legtöbbször egyértelműen kiderül az irónia, vicceskedés, szarkazmus stb, addig írásban ha csak annyit közölsz, hogy: „ de hülye vagy”, akkor könnyen megsérthetsz valakit. Ezzel szemben a „de hülye vagy :D” kifejezésre már senki nem megy sírni a sarokba. Sőt még a beszélgetőpartner kora is jó eséllyel meghatározható lehet az emoji használattól függően. Az idősebbek például még inkább az old-school :-) típusú jeleket használják, a fiatalokra viszont jellemző a leglehetetlenebb képecskék beszúrása is, halmozottan 😄😇😝👊.

unicode-9

A kis kitérő után nézzük meg hogyan gyorsíthatjuk fel a beszúrás folyamatát. Alapból ugyebár a CTRL + CMD + SPACE billentyűkombinációval van lehetőségünk előhívni egy kis ablakot, amiben böngészve kiválaszthatjuk a megfelelő hangulatjelet. Ez viszont megtöri a flowt, nem a legkényelmesebb megoldás. Aki viszont használt már Slacket az tudja, hogy ott milyen könnyen lehet elintézni a dolgot: elég írni egy kettőspontot, majd elkezdeni legépelni az emoji nevét és már jön is az ajánlás, amit egy kattintással beilleszthetünk a beszélgetésbe.

rocket-for-mac-screenshot

A Rocket névre keresztelt, ingyenes kis alkalmazás is pontosan így működik. Csak sokkal univerzálisabban: gyakorlatilag mindenhol ahol gépelhetünk, legyen az a pages, az iMessage, egy Facebook üzenet vagy a Note alkalmazás. Kettőspont után elkezdjük (angolul) beírni az emoji nevét, majd ha megvan a találat akkor enter, és meg is vagyunk. Fontos megemlíteni, hogy az alkalmazás használatához engedélyeznünk kell a System Preferences > Security & Privacy > Privacy > Accessibility munüpontban. Ha pedig további lehetőségekre vágyunk, akkor az előfizetéssel akár saját hangulatjeleket és gifeket is használhatunk.

A Rocket ingyenesen letölthető a fejlesztő honlapjáról.

Forrás: Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!