imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Négyféleképpen működik a Force Touch Mac-en


A Force Touch-ot először az Apple Watch bemutatóján ismerhettük meg, majd a hétfői bemutatón kiderült, hogy az Apple új technológiája nem csak az érintőkijelzős készülékekben jelenik, egy újfajta trackpad segítségével egyes Mac-ekben is. Most kiderült, pontosan hogyan használhatjuk Mac-en.

Az Apple a hétfői prezentáció során több nem várt újítást is bemutatott, ezek közül az egyik legmeglepőbb mindenképpen az új Force Touch trackpad, ami egyebek mellett abban mutat újat, hogy nem csak magát az érintést és annak helyét, de az erősségét is érzékeli. Az új technológia az új, szupervékony MacBook, illetve a már Magyarországon is kapható új 13 hüvelykes retina kijelzős MacBook Prót érinti, és egészen új kényelmi funkcióknak ad teret a fejlesztők számára. Eddig nem volt egyértelmű, hogy a külső fejlesztők hogyan használhatják az új technológiát saját alkalmazásaikban, az OS X új tesztverziójában azonban már megtalálhatóak a Force Touch alapkövei.

A fejlesztők számára jelenleg 4 különböző ForceTouch funkció érhető el:

Force click

A legalapvetőbb funkciója a Force Touch-nak: ha gyengéden nyomjuk le a trackpadet, egyszerűen kattintunk, míg nagyobb erőt kifejtve egy képzeletbeli harmadik egérgombot nyomhatunk le. A hétfői bemutatón láttuk, hogy szövegek fölött ez a szótár funkciót fogja előhozni, viszont más alkalmazásokban a fejlesztők tetszés szerint használhatják ezt az “extra egérgombot” bármely funkció gyors eléréséhez.

Accelerator

Az accelerator (gyorsító) használatával a felhasználó egy adott paramétert a trackpad lenyomásának erősségével szabályozhat. A bemutatón azzal szemléltették, hogy filmlejátszás közben egyre erősődő nyomással gyorsabban és gyorsabban tekerték előre a filmet, de számos egyéb területen is hasznos lehet, például egy szintetizátor hangszínét vagy hangmagasságát állíthatjuk majd egyenletesen a kifejtett erő függvényében.

Forrás: TechCrunch
Forrás: TechCrunch

Pressure sensitivity

A nyomásérzékenység bizonyára először a rajzprogramokba kerül beépítésre, ahol az éppen húzott vonal attól függően lesz vékony vagy vastag, hogy milyen erőt fejtünk ki a trackpadre.

Drag and Drop

Elérkeztünk a kedvencemhez, ami a gyors munkavégzést igencsak megfogja könnyíteni. A drag and drop ugyebár alapvetően azt jelenti, amikor rákattintunk egy adott fájlra vagy elemre például az írósztalunkon, és az egérgombot nyomva tartva “ráejtjük” egy programra vagy másik mappára, így megnyitva vagy áthelyezve a kiválasztott elemet. A Force Touch segítségével drag and drop közben gond nélkül kattinthatunk egyet, mondjuk hogy megnyissunk egy ablakot vagy egy másik programot, anélkül, hogy el kellene engednünk az áthelyezendő fájlt.

Az új Force Touch trackpadet és annak rendszerszintű működését ebben a videóban teszteltük:

Forrás: Cult of Mac
Borítókép: Howcast

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!