imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így működik a macOS Sierra tárhelyoptimalizálása


Sokan küszködnek a kevés tárhellyel. Főleg azok, akik gépüket professzionális célokra is használják. A videóvágásból, a kép vagy hangszerkesztésből visszamaradt fájlok pillanatok alatt könnyen elterpeszkednek az SSD-n. A Sierra egyik újdonsága éppen erre a problémára kínál megoldást…

Tárhelyből sosem elég, főleg akkor nem, ha keveset adnak belőle. Az Apple pedig keveset ad. Reménykedjünk, hogy az iPhone-okhoz hasonlóan októberben a Mac-ek tárolókapacitását is áremelés nélkül megduplázzák, de addig is van megoldás. A macOS Sierra egyik új, headliner funkciója, ugyanis a tárhely rendszerszintű optimalizálása lett.

Ennek járunk most kicsit alaposabban utána:

Mielőtt bármibe is belefognánk: alapvetően a feature ki van kapcsolva. Ha szeretnénk bekapcsolni navigáljunk ide: Alma ikon » A Mac névjegye » Tárhely. Itt látni fogjuk a megszokott sávot, jelölve az egyes fájltípusok helyigényével. Viszont mostantól egy apró változást is fel fog tűnni: a színes blokk végén ott lesz egy kicsíkozott terület. Na, ez azt mutatja mennyi területet lehet elviekben felszabadítani a gépről. Kattintsunk a Kezelés gombra, válasszuk ki a kívánt beállításokat és már aktívan futhat is az optimalizálás.

Tárhely kezelése macOS Sierra

Az egész folyamatot legegyszerűbb két részre bontani. Az egyik helyet szabadít fel azáltal, hogy a nem használt dokumentumainkat feltölti az iCloudba. A másik pedig törli a fölösleges fájlokat, megkeresi a duplázásokat és kiüríti a kukából a 30 napnál régebbi elemeket.

Manuális kezelés

Az optimalizálás beállításainál lehetőségünk adódik a bal panelen felsorolt menüpontok közül manuálisan válogatni. Ha például az Alkalmazások fülre bökünk betöltődik az összes telepített appunk. Itt a rendszer megmutatja, melyik honnan származik és jelöli, ha valamelyik alkalmazás elévült vagy duplikált lenne. Ezeket mérlegelve pedig egy kattintással törölhetjük a halálra ítélt applikációkat.

A Dokumentumok fülnél könnyen kilistázhatjuk a legtöbb tárhelyet foglaló fájlokat, átfuthatjuk a letöltések mappát, vagy a beépített fájlkezelő segítségével kikereshetjük a törölni kívánt elemeket.

Automatikus kezelés

Most jön az igazán érdekes rész. A bal panel legfelső fülére, a Javaslatokra kattintva négy opciót látunk: Tárolás az iCloudban, Tárhely optimalizálása, Kuka ürítése automatikusan, Rendezetlenség csökkentése.

Az utolsó opció mondjuk teljesen fölösleges. A Fájlok áttekintése gombot megnyomva átugrunk a fent említett Dokumentumok fülre, így erre hiábavaló több szót fecsérelni.

Tárhelyoptimalizálás macOS Sierra
Kuka ürítése automatikusan

Nevének megfelelően, ez a lehetőség semmi mást nem csinál, csak kiüríti a szemetesből a 30 napnál régebbi fájlokat. Én elég kényszeres vagyok, így minden nap vagy tizenötször véglegesen törlök mindent, de el tudom képzelni, hogy vannak akiknek ez jelentős mennyiségű helyet fog spórolni.
A bekapcsolás az egyszerűbb művelet: miután megnyomtuk a gombot már aktív is a szolgáltatás, megjelenik a zöld pipa végrehajtva felirattal. A kikapcsolás trükkösebb, tekintve, hogy ilyen opció itt nem jelenik meg sehol. Nyissuk meg a Finder beállításait, majd a Haladó fülön megjelenő felsorolásból szedjük ki a pipát az “Elemek eltávolítása a Kukából 30 nap után” checkboxból. Jár a taps az elegáns megoldásért.

Tárhely optimalizálása

Ez sem egy nagy was ist das. Engedélyezni lehet a rendszer számára, hogy az iTunes-ban tárolt filmeket és TV műsorokat megtekintés után automatikusan törölje. A kikapcsolás viszont itt is speciális. Ehhez nyissuk meg az iTunes beállításait, majd a Haladó fülön vegyük ki a pipát a “Megtekintett filmek és tv-műsorok automatikus törlése” mellől. Még egy taps.

Képernyőfotó 2016-09-21 - 15.51.46
Tárolás az iCloudban

Meg is érkeztünk a lényeghez. Kicsit komplikált ennek a funkciónak az átlátása, amit nem segít az sem, hogy attól függően milyen egyéb beállításaink vannak, különböző lehetőségeket ajánl fel. Ha például nincs bekapcsolva az iCloud Fotókönyvtár, lehetővé teszi annak elindítását. Ha pedig nem aktiváltuk a szintén újdonságnak számító Íróasztal és Dokumentumok mappák iCloud Drive megosztását, a funkció rögtön fel is dobja a lehetőséget.

Ha mindez be van kapcsolva megjelenik az optimalizálás lehetősége. Ezt bekapcsolva aktiválódik a B terv, arra az esetre ha kifogynánk az amúgy sem sok tárhelyből. Ilyenkor az eredeti fájlok az iCloud Drive-ba szinkronizálódnak és csak a nemrég használt elemek maradnak a gépen. Az eredetikhez persze bármikor hozzáférhetünk továbbra is, ha rendelkezünk internetkapcsolattal.

A kikapcsolás természetesen ismét nem ott van, ahol a bekapcsológomb. Ehhez menjünk a Rendszerbeállítások » iCloud » iClod Drive » Beállítások menüpontba és pipátlanítsuk a “Mac tárhely optimalizálása” lehetőséget.

iCloud Drive beállítások

A kérdés már csak annyi maradt, hogy mennyire bízunk meg az Apple által menedzselt felhőben. Én továbbra is azt javaslom, hogy egy külső merevlemezen legyen minimum egy biztonsági mentésünk a legfontosabb dokumentumainkról, arra az esetre ha kitörne az armageddon és lefőnének a cupertinói szerverek.

Forrás: Tidbits

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!