imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így működik a Ne zavarjanak vezetés közben funkció iPhone-on


Az iOS 11-ben már dupla holdacskával rendelkezik az iPhone: a Ne zavarjanak funkció mellett helyett kapott a Ne zavarjanak vezetés közben lehetőség is. Mit érdemes tudni róla és hogyan működik, hogy valóban ne zavarhassanak vezetésközben.

Azt Apple-t az évek során nagyon sok vád érte azzal kapcsolatosan, hogy miért nem tesz határozottabb lépéseket a felhasználóinak védelmében, hiszen az okostelefonok széleskörű elterjedésével a telefonhasználatból adódó közúti baleset száma is jelentősen nőtt. Persze gondolkozni senki és felelősen dönteni senki nem tud a másik helyett, de a zsebünkben lapuló már van annyira okos, hogy bizonyos helyzetekben kitalálja: éppen a volán mögött ülünk, mindenki hagyjon békén minket.

A Ne zavarjanak vezetés közben funkció három féle módon tud aktiválódni:

  • automatikusan,
  • a CarPlay által vagy
  • manuálisan.

A funkció testreszabásához a Beállítások közt kell megkeresni a Ne zavarjanak menüpont, Ne zavarjanak vezetés közben pontját és az Aktiválásnál kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb beállítást. A manuális használatnál jóval kézenfekvőbb megoldás a CarPlay csatlakozáskor történő aktiválás. Ezzel csak a probléma, hogy elvétve a hagyományos Bluetooth hangszórókat is képes autónak nézni az iPhone, és fordítva, némely CarPlay rendszert is egyszerű kihangosítónak. De szerencsére van aranyközépút: az automatikus állítgatás esetén az iPhone az érzékelt mozgások (gyorsulás) alapján próbálja meg kitalálni, hogy éppen mi a helyzet. Ez azonban kicsit zavaró lehet, például tömegközlekedés során, amikor haladás közben a telefon hajlamos többször is ránk pirítani, hogy biztosan nem vezetünk-e.

Ahogy arra az eddig megszokott Ne zavarjanak funkciónál is volt lehetőség, úgy itt is ütemezhetjük a használatot (aminek nem sok értelmét látom), illetve hívásoknál kivételt tehetünk egyes kontaktokra. Egyébként ezen kívül minden értesítést letilt az iPhone vezetés közben. Igen, az üzeneteket is, valószínűleg ez az egyik legzavaróbb tényező vezetés közben, ehelyett beállíthatunk automata válaszokat azoknak a kontaktoknak, akiknek mindenképp szeretnénk jelezni, hogy okkal nem válaszolunk a hívásaikra vagy üzeneteikre, hiszen éppen nem érünk rá.

Forrás: iMore

Az iOS 11 megjelenéséről és újdonságairól további érdekes cikkeket találsz az oldalon. Ahogy az AirPodsról is, az Apple vezeték nélküli, W1 chippel ellátott fülhallgatójáról, ami kíváló útitárs lehet az autóban, sokan választják erre a célra. Az iSTYLE-ban most készletről azonnal a tiéd lehet.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!