imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így működik a portrémód az iPhone 7 Plus dupla kamerájával


Rengeteg minden változott a kamerával kapcsolatban új iPhone-okban – főleg az iPhone 7 Plus esetében. Az 5,5″-es modell két kamerát is kapott, és a nagyítás mellett ez lehetőséget ad az Apple-nek egy szoftveres portrémód bevezetésére is.

Ha valaki látta a szeptember 7-i Apple keynote-ot, akkor biztos emlékszik arra a részre, amikor Phil Schiller egy portrét mutat a kivetítőn, miközben arról beszél, hogy ezt egy professzionális kamerával készítették, és érdemes megfigyelni, milyen szép a mélységélesség rajta. A poén persze az, hogy az iPhone 7 Plus portrémódjának leleplezése után Schiller elárulja, hogy az első fotót is az Apple új telefonjával készítették.

Az első szerencsés iPhone 7 Plus tulajdonosok azonban még nem próbálhatták ki ezt a funkciót, mivel csak egy későbbi iOS-frissítéssel érkezik majd meg. Tegnap este viszont megérkezett az iOS 10.1 első fejlesztői bétája, amiben már a portrémód bétája is megtalálható. Sokan gyorsan ki is próbálták, köztük Matthew Panzarino, aki a TechCrunch-on osztotta meg a tapasztalatait.

A funkció egyébként igénybe veszi mind a két kamerát, vagyis a kisebbik iPhone 7 esetében sajnos le kell mondanunk róla. A két optika két különböző szögben lát rá a témára, és a szoftver a háttér „elmozdulása” alapján számítja ki, hogy a kép mely elemei milyen távolságra vannak a telefonunktól. (Panzarino szemléletes példát hoz: emeljük magunk elé a kezünket, majd csukjuk be az egyik szemünket, majd nyissuk ki és csukjuk be a másikat – közben figyeljük a kezünk mögötti területet.)

iPhone 7 Plus depth map

A fotó minden esetben az 56 mm ekvivalens objektívvel készül (amit az Apple „teleobjektívnek” hív, bár az 56 mm-es gyújtótávolság nem igazán az), a témának nagyjából 2,5 méteres távolságon belül kell lennie (túl közel sem lehet), és nem is nagyíthatnunk a képbe. A nagylátószögű lencse segítségével a képet kilenc mélységi zónára tagolja a szoftver, és a zónáknak megfelelő erősségű homályosítást alkalmaz – vagyis sokkal élethűbb lesz az eredmény. Ráadásul nem is egyszerű véletlenszerű „gaussian blurrel” dolgozik, hanem egy egyedi, a valódi bokeh-hatást jobban imitáló megoldással. Méghozzá valós időben, ugyanis már az előnézeti képen is láthatjuk az eredményt, Panzarino szerint nagyjából 24 fps sebességgel.

iPhone 7 Plus portrémód

Az Apple mint oly sok esetben, most is segítségül hívja a mesterséges intelligenciát. A különböző szoftveres algoritmusok hivatottak felismerni a képeken a témákat, vagyis az embereket, állatokat és különböző tárgyakat. A funkció legjobban valódi portrék esetében működik – nem véletlenül hívják portrémódnak – de tárgyfotózáshoz is használhatjuk, az első tesztek alapján nem is rossz eredménnyel. Persze hiányosságok még bőven akadnak, főleg a téma széleit keni el néha nagyon csúnyán a szoftver, de nem véletlenül van béta fázisban a fejlesztés. A Kamera app egyébként a normál képet is elmenti az effektezett fotó mellé.

Íme néhány fotó:

iPhone 7 Plus portrémód iPhone 7 Plus portrémód iPhone 7 Plus portrémód iPhone 7 Plus portrémód iPhone 7 Plus portrémód iPhone 7 Plus portrémód

A MacRumors egy rövid videót is készített az első tapasztalatokról:

Források: TechCrunch, MacRumors.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!