imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így ne öld meg az Apple kábeleidet


Talán mindenki látott már megtört, szétfoszlott Lightning vagy bármilyen más Apple töltőkábelt, melyekre látszólag vigyázott a tulaj, mégis tönkrementek. Itt a megoldás, ha nem akarod minden forintodat kábelekre költeni.

Rendszeresen előkerülő téma, hogy az Apple kábelei silány minőségűek, hiszen rendre tönkremennek, de persze vannak olyanok is, akiknek évek óta gond nélkül és megelégedéssel használják a különböző Apple kábeleket. Igazából két féle ember van: az egyiknek hónapok alatt megadják magukat az Apple vezetékei, a másiknak sosincs ilyesféle gondja.

Ez a töltő már nem sokáig húzza.
Ez a töltő már nem sokáig húzza.

Itt az iMagazin cikkek alatt is is rendszeresen összecsap a két tábor és hevesen bizonyítják a saját igazukat. Van aki szerint az Apple direkt úgy tervezi a kábeleit, hogy egy éven belül tönkremenjenek, így a felhasználó kénytelen újat vásárolni, ezzel tömve ki még jobban az Apple bankszámláját, míg mások azzal érvelnek, hogy nekik még sosem ment tönkre se a töltőjük, se a csatlakozó, se a kábel.

Az igazság persze most is valahol félúton található. Az Apple szép fehér kábeleket gyárt, melyeknek kellemes a tapintása, és nem veszik fel a töréseket, hanem kirugózzák magukat. Biztosan mindenki ismeri a két eres fekete drótokat, ami kibontás után egy évvel is úgy tekeredik ahogyan kiszedtük a csomagolásából. Az Apple minőségnek persze ára van, ezért érdemes is kicsit vigyázni rájuk. A továbbiakban adunk néhány tanácsot, hogyan használjuk úgy a töltőkábeleket, hogy azok ne menjenek tönkre pár hónap alatt.

Kezdjük az iPhone kábelekkel, mivel iPhone-ból van a legtöbb, ezért nyilván a Lightning töltőkből látjuk a legtöbb megviselt, szakadt és halott darabot.

iphone_kabel

Ahogy a fenti képen is látszik, a legnagyobb kárt az okozza, ha töltés közben az asztalra támasztjuk a kábelt, illetve megtekeredve hagyjuk azt. Az sem egészséges, ha töltés közben derékszögben feszítjük a csatlakozót, ez is gyorsan sérülést okozhat a burkolaton. Ha ezekre nem figyel valaki, garantáljuk, hogy pár hónapot sem húz ki a gyári kábel.

A Lightning csatlakozók esetében előfordul még egy probléma, amikor a csatlakozók némelyike feketére színeződik, és egyre ritkábban tölti a készüléket, többször is ki-be kell dugnunk az iPhone-ba, hogy elkezdje tölteni azt.

kabel_fekete

Ahogy a fenti képeken is látszik, a csatlakozok korrodálódnak, ennek pedig az az oka, hogy például a konyhapulton hagyott kábelre ráfröccsen egy kis víz, vagy tisztítószer, ezek a folyadékok pedig korróziót okoznak a csatlakozó tüskéin. Ha szeretnénk elkerülni ezt a fajta meghibásodást, akkor ügyeljünk rá, hogy ne érje víz a Lightning csatlakozót. Amennyiben megtörtént a baj, megpróbálhatjuk egy teljesen száraz Vileda szivacs dörzsis oldalával kicsit lekoptatni a korróziót. FIGYELEM! Nagyon óvatosan tegyük ezt, mert akár teljesen használhatatlanná is tehetjük a csatlakozót.

Beszéljünk most a Mac töltőkről. Legyen az Magsafe, vagy a mostanában debütált USB-C, itt is hasonlóan kell ügyeljünk rá, hogy ne törjük meg a kábelt. Egy iPhone töltő kábelt viszonylag olcsón megúszunk, de ha a Mac töltőjét kell cseréljük, az már súlyos tízezrekbe fájhat.

mbp_tolto

Figyeljünk rá, hogy az irodában, vagy otthon töltőn használva a gépet, ne feszüljön és ne törjön meg se a gép csatlakozójánál, se a töltőnél a kábel.

tolto_kabel2

Amennyiben hordozzuk magunkkal a töltőt, fontos, hogy odafigyeljünk a feltekert kábelre. Sajnos pont az Apple töltők egyik legjobb találmánya, a két kinyitható fülecske teszi tönkre legjobban a kábelt, ami pont a tövében törik meg, ha feltekerjük az erre a célra kialakított fülekre. Ha magára a töltőre tekerjük fel a kábelt az sem segít, használjuk inkább a lenti kép jobb oldalán látható megoldást, és így rakjuk el a töltőnket a táskánkba.

tolto_kabel1

A fenti tanácsokat követve, gyakorlatilag korlátlan ideig lehet használni az összes Apple kábelt, legyen az Lightning, Mac töltő, vagy a gyári Apple füles zsinórja.

Tény, hogy az Apple gyárthatna vastagabb és erősebb anyagból készült kábeleket is, de sajnos a szép fehér, kellemes tapintású, szinte mindig szép egyenes kábeleknek az az áruk, hogy kicsit jobban oda kell figyelni a használatukra illetve a tárolásukra.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!