imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így nem illethető rasszizmus vádjával a Face ID


Az Apple, aki még a saját vállalatán belül is külön diverzitásért felelős alelnököt tart, értelemszerűen elég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy termékei és funkciói még véletlenül se legyenek összefüggésbe hozhatóak a rassziszmus vádjával. Vajon hogyan sikerült ezt megoldani a Face ID esetében?

Talán még emlékezhettek arra, hogy annak idején, az Apple Watch bemutatása után elég nagy botrány kerekedett abból, hogy állítólag az okosóra nem mindig működött rendesen a fekete bőrűek kezén. Természetesen nem arról volt szó, hogy az Apple csúnya, gonosz rasszista lenne, hanem hogy a pulzusmérő technológiája nehezen tudott mit kezdeni a helyzettel. A Watch ugyanis fotopletizmográfiát (PPG) alkalmaz.

Ennek lényege, hogy egy szenzor fényt bocsát ki, aminek egy része elnyelődik a pulzushullámokban, így a visszaverődő értékek némileg mások lesznek a kiindulásihoz képest, az eltérésből pedig az óra ki tudja számítani a pulzust. Tetovált bőrfelületen és a sötétbőrű felhasználók esetében pedig nem csak a pulzushullám okozhatott változást a visszaverődő fényben, hanem a bőr festékanyagai is. Mindegy is, a lényeg, hogy azóta az Apple még jobban figyel, hogy ilyen ne történhessen meg többet.

A Face ID esetében ez egy alapos, kiterjedt tesztelési fázist jelentett, aminek köszönhetően a technológia mindenki arcát egyenlően kezeli majd, függetlenül attól, hogy milyen rasszba tartozik. Erről onnan tudunk, hogy Al Franken, minnesotai szenátor aggodalmát fejezte ki az Apple új biometrikus azonosítását illetően, nyílt levelében pedig több kérdést is feltett Tim Cooknak, többek közt a technológia rassziszmusra való hajlamáról érdeklődve. Az Apple most hivatalos választ adott a kétségektől szenvedő szenátornak.

A termék elérhetővé tétele a különböző rasszhoz tartozó és eltérő etnikumú felhasználóink számára különösen fontos az Apple-nek. A Face ID neurális hálózatot használ az arcegyezések megállapításához, amit több milliárd fénykép segítségével fejlesztettünk ki. A többek közt infravörös és mélységgel is rendelkező (3D-s – a szerk.) képeket tanulmányaink közben gyűjtöttük, melyek során a résztvevőket megfelelően tájékoztattuk, és beleegyeztek a kutatásba.

A világ minden tájáról csatlakoztak résztvevők, így a különböző nemű, korú, etnikumú, és egyéb más faktorokkal rendelkező közreműködőket reprezentatív módon képviseltük. Ezután még tovább bővítettük a tanulmányokat, hogy megfelelő minőségű és pontosságú működést biztosíthassunk a felhasználók széles körének. Mindemellett a neurális hálót úgy képeztük ki, hogy felismerje és kivédje az álcázáson alapuló feloldási kísérleteket, például a fényképeket és maszkokat.

Mindenki, különösen Al Franken szenátor úr megnyugodhat tehát, kizárt, hogy a Face ID rasszista legyen.

Forrás: Cult of Mac

Ahogy a Touch ID sem az, tavaly óta pedig már bizonyos MacBookokban is elérhető. Még az akciós modellekből sem spórolták ki, pedig most tényleg több, mint százezer forintot spórolhatsz egyes Touch Barral és Touch ID-vel rendelkező modellen. Is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!